The (Bucket) Attention List

De tijd is 00:00 uur. Het is Nieuwjaar. Sociale media worden overspoeld met feestfoto’s, beste wensen, maar ook met het delen van bucketlijsten. Beginnend met nummer 1 en eindigend met nummer ontelbaar. Een aantal voorbeelden: Ik wil afvallen. Ik wil trouwen. Ik wil rijk worden. Ik wil dit.. Ik wil dat.. Met het delen van ambities heb ik geen problemen. Maar het delen kan soms ook te veel van het goede of te buitensporig zijn, en dus niet meer realistisch. Dit is meer als een “aandacht nodig hebben” en “een gunst doen” fase. Het is het “scratching the back”-verhaal. (Jij krabt mijn rug, dan krab ik de jouwe). Of zoals men in sociale media zegt: Like4Like.

Om te voorkomen dat een bucketlijst een aandachtlijst wordt zou ik willen voorstellen dat je je gepassioneerd voelt over je eigen leven – buiten de sociale media. Enkele voorbeelden:

Besteed leuke tijden met je oude vrienden omdat ze als familie voelen en je ze al bijna je hele leven kent. Zij zullen je door goede en slechte tijden helpen. Ze zullen je vreugde en rijkdom delen.

Leer/Doe iets nieuws. Het kan zoiets zijn als golfen, schrijven, communiceren of voor het eerst naar een musical gaan. Je zult jezelf uitdagen en daardoor grenzen verleggen die je normaal zouden tegenhouden.

Eet en drink wat JIJ leuk vind, ook al is het ‘slecht’. Geniet van je maaltijden door jezelf te verwennen. Je hoeft niet je hele dieet aan te passen, maar weesaardig en goed voor jezelf. Van je eigen innerlijk houden zal het leven veel meer waarde van geluk geven.

Kom in contact met mensen. Niet via sociale media, maar door bijeenkomsten, bezoekjes of gesprekken. Het hebben van interacties met anderen kan je energieniveau doen stijgen en je enthousiasme in het leven laten groeien. In contact blijven met mensen zal bijdragen aan een nog langdurende verstandhouding voor in de toekomst, in goede en in slechte tijden.

Probeer liefde te accepteren. Soms voelt het leven niet helemaal als liefde en geluk. Laat je niet ontmoedigen en geef niet te snel op. Soms heb je stilte nodig, tijd voor jezelf en wil je alles op een rijtje zetten. Dat is oké, maar wees betrokken naar anderen en naar jezelf.

Ga naar buiten. Train. Heb verbinding met de wereld, met de natuur. Het mag misschien cliché klinken maar het delen van de schoonheid van alle levende gevoelens zal waarde toevoegen aan je leven.

Vertel iemand wat je dwars zit. Zorgen maken of vastlopen op kleine dingen zal je gedachten en je energie uitputten. Vertel dus waar je je zorgen om maakt en laat anderen je gevoelens delen. Dit zal zeker helpen om je assertiviteit te doen stijgen.

Vertrouw jezelf en geef je zelf de kansen die je verdient. We leven slechts een keer, dus je zou minstens je ambities moeten bereiken en je passies moeten volgen.

Last but not least; vermijd je telefoon! Tenzij het zeer noodzakelijk is. Je kunt nog steeds de volgende dag meedoen aan Like4Like. 

 

P.S: Als je meer wil weten, kijk dan naar het boek van Gay Walley – 50 ways to Fall in Love with your Life.

reacties