Studeren in Oslo, de groene stad: een geweldige belevenis!

Op het eerste gezicht is Oslo niet de meest aantrekkelijke stad voor een student: de drank is duur, het weer is meestal rot en in het najaar wordt het al snel donker. Uiteraard, die dingen heb ik meegenomen in mijn overwegingen om deze stad te kiezen voor mijn study abroad periode, maar de leuke, gezellige en praktische kanten van deze stad, dit land en deze universiteit, en het fenomeen in het buitenland studeren zelf, zijn talloos.

Ik heb altijd al een zwak gehad voor Scandinavië, maar eigenlijk heb ik mijn bestemming uitgefilterd. Ik wilde graag binnen Europa blijven en ik wilde graag in een land studeren dat, betreft normen en waarden, vergelijkbaar is met Nederland. Ook wilde ik in een land studeren waar ik nog nooit was geweest, dus al gauw bleven de Noord-Europese landen over. Vervolgens heb ik op basis van aantrekkelijke universiteiten en aantrekkelijke steden BI Norwegian Business School in Oslo op nummer 1 gezet van mijn lijstje!

Oslo city

Sinds mijn aankomst in Oslo ben ik me blijven verbazen over de kwaliteiten en voordelen van de stad! Zoals de titel wellicht al aankondigt, Oslo is wat betreft natuur de meest groene stad ter wereld! De Noren maken hier dan ook in en rondom Oslo massaal gebruik van. Ik heb al verschillende mannen zien hardlopen terwijl ze een kinderwagen aanduwen! Wie zei dat mannen niet konden multitasken? Ook is de stad hét schoolvoorbeeld in duurzaamheid: een kwart van de auto’s dat hier rondrijdt, rijdt op elektriciteit, bussen komen om de vijf minuten en zitten overvol en de lucht is schoon door de enorme hoeveelheid groen die in de stad zit. Vooral de diversiteit van de stad met betrekking tot de natuur maakt het enorm aantrekkelijk om er te wonen! De huisvesting is trouwens uitstekend geregeld vanuit BI. Zij garanderen je van een kamer voor je hele study abroad periode! Zelf zit ik in het complex Bjølsen en dat is slechts 10 minuten van de universiteit! Ideaal!

“Typisch voor Noren: op het eerste gezicht kijken ze de kat uit de boom, maar wanneer je ze beter leert kennen, zijn het vrienden voor het leven!”

BI Norwegian Business School

Het gebouw van de Business School is bij uitstek het meest moderne van alle universiteiten die ik tot dusver heb gezien. Bijna alles wat je er maar nodig hebt, is er! Verder, is het verschil in participatiegraad vergeleken met Nederland goed te merken. Ken je dat moment dat de hoorcollegedocent een vraag stelt waarna je 3 minuten in de zaal een speld kunt horen vallen? Niets blijkt minder waar bij BI waar het aantal studenten in de colleges véél minder is en de nadruk meer wordt gelegd op open discussies. Ik heb hier vooral Finance vakken gekozen maar tot dusver lijkt het bijna allemaal herhaling te zijn van leerjaar 1 & 2. Dit geeft me wel de mogelijkheid om iets naast het studeren te doen: lid worden van de Student Union: SBIO! Ik heb ervoor gekozen om me aan te melden voor SBIO Invest (vergelijkbaar met A&F Investments). Helaas ben ik niet door de selectie gekomen… Ik ben daarom nu van plan om bij de Business Society te gaan en daar een bijdrage te leveren aan het organiseren van evenementen waar gastsprekers worden uitgenodigd. In Noorwegen is het belangrijk om ergens lid van te worden, maakt niet uit wat! Door bij een groep/commissie/society te gaan, word je ergens onderdeel van en maak je vrienden voor het leven! Dat is typisch voor Noren: op het eerste gezicht kijken ze de kat uit de boom, maar wanneer je ze beter leert kennen, zijn het vrienden voor het leven! De rest van mijn tijd besteed ik aan sporten en het ontmoeten van nieuwe mensen. Cava wednesday bij KROA, de studentenbar van BI, is inmiddels vaste prik! Meestal nemen vrienden andere vrienden/kennissen mee, die ik dan weer kan ontmoeten!

Uitgaansleven

Het uitgaansleven in Oslo is een totaal andere wereld vergeleken met Tilburg! Er zijn genoeg leuke clubs/café’s, maar meestal duurt het feestje maar tot 02.00 uur en betaal je belachelijk veel voor je biertje: omgerekend, ongeveer €10,-! Noorwegen is simpelweg een stuk rijker dan Nederland, waardoor je voor bijna alles meer betaalt en al helemaal voor je biertje! Waar je het dus eigenlijk van moet hebben, zijn de huisfeesten. Met uitgaan is de standaard Noor compleet het tegenovergestelde van overdag! Overdag kijkt de Noor de kat uit de boom, ’s nachts (tijdens en na de pre-party) zijn het de meest open mensen op aarde en maken ze graag zelf een praatje!

“De internationale ervaring die je hier opdoet is prachtig!”

Een andere mogelijkheid om uit te gaan, is de introductieweek genaamd, Fadderullan! Anders dan de Topweek in Tilburg, krijg je hier de mogelijkheid om zelf te bepalen welke dagen je mee gaat en welke dagen je thuis blijft. Immers, de Fadderullan duurt ongeveer 10 dagen en tickets voor evenementen zijn meestal meer dan 300 Noorse Kronen, dat komt neer op ongeveer 33 euro… Maar goed, er waren verschillende evenementen die ik absoluut niet wilde afslaan. Zo was er een optreden van Lemaître, een bekend DJ-duo uit Noorwegen, een bootfeest, waarvoor ik helaas geen tickets kon scoren en het eindfeest met Galantis! Ook als je geen tickets kon scoren was er genoeg te doen in de week! Kortom, binnen anderhalve week tijd leer je een heleboel nieuwe mensen kennen over de hele wereld onder het genot van een heerlijk drankje (van 10 euro).

Planning

Uiteraard heb ik nog genoeg op het programma staan! Binnenkort zoek ik een oud-huisgenoot op in Stockholm! Ook ben ik van plan om naar Lillehammer, Kopenhagen, Stavanger en naar Lapland te gaan! In Lapland hoop ik het Noorderlicht te zien en een tripje whale watching mee te maken! Ik ben verder nog van plan om een aantal hikes te doen rondom Oslo en andere steden in Noorwegen. Over het algemeen is het hier een stuk duurder dan in Nederland, maar de internationale ervaring die je hier opdoet is prachtig! De stad, het land en alles wat je meemaakt tijdens een study abroad periode, betalen zich zeker uit! Kortom: een geweldige ervaring!

reacties