Singapore, de parel van Zuidoost-Azië

Het kiezen van een bestemming voor je uitwisseling is misschien wel de belangrijkste keuze die je moet maken. Ik was er zeker van dat ik naar Australië wilde, dus heb ik me aangemeld bij drie verschillende Australische universiteiten. Helaas werd ik niet geaccepteerd en moest ik op zoek naar een andere bestemming. Toen zag ik Singapore voor het eerst als mogelijke bestemming. Ik ging me verdiepen in dit geweldige en unieke land. Ik meldde me aan en werd geaccepteerd, en achteraf ben ik erg blij dat ik in Singapore ben beland.

Eind juli was de dag gekomen, ik kwam aan in Singapore om voor een semester aan de Nanyang Technological University in Singapore te studeren. Ik kwam een week voor de colleges begonnen aan om de stad te verkennen en collega-uitwisselingsstudenten te leren kennen. Ik was meteen onder de indruk van het land. Singapore is erg klein, het is slechts 40 km van oost naar west en 25 km van noord naar zuid. Daardoor is het erg gemakkelijk om je te verplaatsen, ook dankzij het geweldige openbaar vervoersysteem, dat ook nog eens erg betrouwbaar is. Tijdens de eerste week heb ik het grootste deel van het centrum van de stad bekeken en heb ik het nachtleven ontdekt. Ik had al gelezen dat drank daar erg duur was, maar als je €10,- moet betalen voor een biertje besef je dat je niet meer in Tilburg bent. Toen werd het tijd om te verhuizen naar de plek waar ik voor de rest van het semester zou verblijven, de campus van de NTU.

Ik woonde in een kamer die ik deelde met een Singaporese student. Deze student kreeg studiepunten om met een uitwisselingsstudent te verblijven. Hij heeft me echter nooit iets gevraagd over mezelf, de universiteit of Nederland. Dat was jammer, maar afgezien van dit was het leven op de campus een leuke ervaring. De NTU heeft ongeveer 35.000 studenten, waarvan meer dan 10.000 op de campus wonen. Dit betekent dat de campus meer een klein dorp was rondom de universiteit. Het grootste voordeel van het leven op de campus waren de kosten. Singapore is erg duur, vooral de huizenprijzen zijn erg gestegen het laatste decennium. Het geld dat ik bespaarde door op de campus te wonen ging onmiddellijk naar waar iedere uitwisselingsstudent meer en meer door geobsedeerd raakt: reizen.

Tijdens het semester bleef het reizen meestal beperkt tot het weekend. Maar omdat ik alleen op dinsdag en woensdag colleges had, bestond mijn weekend uit vijf dagen. Ik reisde naar Cambodja, Hong Kong en twee keer naar Maleisië. Tijdens mijn collegevrije week ging ik naar Bali (Indonesië) voor tien dagen. Ik ben blij dat ik al deze landen kon bezoeken en bij iedere thuiskomst in Singapore waardeerde ik het gemak van het wonen daar. Terwijl ik met volle teugen genoot van mijn verblijf in Singapore, moest ik in de tussentijd ook nog studeren.

Hoewel ik maar op twee dagen in de week colleges had, was de studielast hoger dan in Tilburg. De colleges waren verplicht en duurden vier uur aan één stuk, inclusief een kleine pauze. Dit klinkt als een levende hel, maar het onderwijssysteem was anders dan wat ik gewend was. Ik had colleges in kleine groepen van 40 man, maar deze werden wel gegeven door goede en bekwame docenten. Ik koos voornamelijk voor Finance-vakken die door docenten als uitdagend werden bestempeld. We moesten veel presentaties en groepsopdrachten doen, die erg tijdrovend en uitdagend waren. Maar het was uiteindelijk niet erg moeilijk om de vakken te halen. In Singapore is het beoordelingssysteem uitgevoerd op een relatieve schaal ten opzichte van de andere studenten. Dit betekent dat je cijfer niet alleen afhangt van je eigen prestaties, maar ook van die van de andere studenten. Dit zorgt voor een competitieve omgeving, ook de eenvoudige toetsen zijn niet zo eenvoudig meer. Om de hoogste cijfers te behalen moet je hoger scoren dan iedereen in de klas. Gelukkig is falen heel ongewoon in dit onderwijssysteem en vanwege het beoordelingssysteem in Tilburg maakte het niet zoveel uit wat voor cijfers je haalde, daardoor heb ik alle vakken gehaald.

Naast het studeren heb ik ervaren hoe het is om in een ander land te wonen. Ik leerde Singapore kennen op een bredere en diepere manier dan toeristen het land leren kennen. In september was ik aanwezig bij de 50e nationale feestdag. Op deze dag vierde Singapore 50 jaar onafhankelijkheid. Kijkend naar het vuurwerk en de luchtshow doet je beseffen hoe ongeloofwaardig het is dat dit land pas 50 jaar bestaat. Een ander hoogtepunt was de Formule 1-race die jaarlijks plaatsvindt in de stad. Mijn ouders bezochten mij tijdens het weekend van de race en ik vond het leuk om hen Singapore te laten zien. Het bouwen van een land als Singapore in 50 jaar is erg indrukwekkend, maar vereist wel een speciale visie. De Singaporese overheid is gericht op vooruitgang, koste wat kost. Wanneer mensen denken aan Singapore wordt vaak gedacht aan de strenge wetten. Dit is een voorbeeld van de prijs van de vooruitgang, mensen in Singapore vinden dit heel normaal. Naar mijn mening resulteert dit ook in een serieuzere samenleving, Singaporezen zijn minder creatief en extravert en meer gericht op geld en succes.

Helaas kwam het semester tot een einde. Mijn avontuur in Zuidoost-Azië ging echter nog even door. Meteen na mijn laatste tentamen vloog ik naar Bangkok om 6,5 week alleen door Thailand, Laos en Vietnam te reizen. Tijdens het reizen heb ik veel geweldige en interessante mensen ontmoet om mijn avontuur mee te delen. Ik kan het alleen maar aanraden om tijdens je uitwisseling te gaan reizen, misschien krijg je die kans wel nooit meer. Dit was een perfecte afsluiting van mijn uitwisseling. Toen ik op mijn teenslippers in de vrieskou terugkwam in Nederland besefte ik hoe geweldig mijn uitwisseling was geweest.

reacties