Big four accountantsroulatie

Overzicht Nederlandse beursgenoteerde bedrijven en hun externe accountant (Deloitte, EY, KPMG of PwC).

Ondernemingen van openbaar belang, ook wel OOB’s, zijn vanaf 1 januari 2016 verplicht om te wisselen van accountantskantoor na een periode van 10 jaar. OOB’s zijn Nederlandse, aan de Europese beurs genoteerde bedrijven, verzekeringsmaatschappijen en banken. Vanzelfsprekend is er een hevige discussie ontstaan tussen de verschillende partijen. De meeste OOB’s en accountantskantoren zijn niet blij met de verplichting om te rouleren en stellen dat het nadelig zal zijn voor de kwaliteit van financiële verslaggeving.

OOB’s en accountantskantoren zijn van mening dat het wisselen van accountantskantoor kostbaar is en dat kwaliteit juist verloren zal gaan. Kwaliteit zal dalen door het feit dat de nieuwe accountant in de eerste jaren nog niet in staat is hoge kwaliteit te leveren door het gebrek aan kennis. Het zal tijd kosten om de benodigde klant specifieke kennis op te doen. Anderen, veelal politieke partijen, weerleggen deze bewering en stellen dat verplichte kantoorroulatie zal leiden tot een hoge kwaliteit van financiële verslaggeving door de stijging van de onafhankelijkheid.

Hieronder vind je een overzicht van de eerste veranderingen die plaats hebben gevonden als gevolg van de verplichte accountantsroulatie.

Overzicht veranderingen accountantskantoren (1)Overzicht veranderingen accountantskantoren (2)Overzicht veranderingen accountantskantoren (3)

*Voor fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Mocht je op- of aanmerkingen hebben dan horen wij die graag via info@asset-accountingfinance.nl.

reacties