Finance Expedition 2018: Een terugblik

Op woensdag 14 november was het dan eindelijk daar: de start van de Finance Expedition 2018. Tijdens deze meerdaagse expeditie naar Amsterdam werden verschillende vooruitstrevende bedrijven in het vakgebied Finance bezocht. Zo gingen elke dag 24 studenten strak in het pak aan de slag met de verschillende cases.

Op een koude dinsdagavond kwamen de eerste studenten binnendruppelen bij Esplanade. Nadat iedereen compleet was, konden we vertrekken. Na een comfortabele busreis kwamen we aan het bij OZO hotel in Amsterdam. Na even de tijd te hebben gehad om te settelen in de hotelkamers, sprintten de eerste deelnemers al naar de lounge om een drankje te nuttigen en aan de bonding te beginnen. Helaas konden we niet tot laat blijven hangen, gezien de wake-up call om half 7.

”Luid sprekende handelaren, de verschillende geluiden die te horen zijn wanneer er iets op de markt gebeurt en zelfs een golfcourt was te vinden in deze ruimte!”

Op woensdag bezochten we de eerste twee bedrijven: Van Lanschot Kempen en PwC. Op deze dag stond in het teken van Risk Management, een tak van sport die bij elk bedrijf een verschillende invulling kan hebben. ’s Ochtends stond Van Lanschot Kempen op het programma. Bij aankomst mochten we plaatsnemen in een ruimte op de 17e verdieping met een mooi uitzicht! We begonnen met een presentatie over Van Lanschot Kempen, waarin onder andere naar voren kwam welke services zij verlenen en wat de visie is van de bank. Vervolgens bezochten we de handelsvloer, waar en bewonderden we ons over wat zich hier allemaal afspeelt. Luid sprekende handelaren, de verschillende geluiden die te horen zijn wanneer er iets op de markt gebeurt en zelfs een golfcourt was te vinden in deze ruimte! Na het verlaten van de handelsvloer was het tijd voor de case. Tijdens de case hebben we gezien hoe risk management een grote rol speelt binnen de bank en zijn we enthousiast geworden over wat werken bij Van Lanschot Kempen zo’n beetje inhoudt! Na een afsluitende lunch was het dan tijd voor PwC.

PwC had een bondige en inhoudelijke presentatie voorbereid en gaf ons de meest belangrijke inzichten over hoe het bedrijf zijn werk doet en welke mogelijkheden er zijn als starter. Na de presentatie gingen we dan aan de slag met het echte werk! De case liet ons zien op welk gebied PwC actief is als risk consultant en wat hun rol is ten opzichte van haar klanten. Ook mochten we tijdens de case onze ideeën toelichten in de vorm van een pitch, waardoor een interactieve sfeer ontstond. Na het maken van de case hebben we heerlijk gegeten bij een restaurant waar PwC wel vaker een bezoek brengt. Het was prettig om ook op deze, informelere manier kennis te maken met de medewerkers van PwC waarin we veel vragen konden stellen. Na een korte naborrel in het hotel doken we het bed in om op donderdag a.s.r. te bezoeken.

Op donderdag stond de Finance Expedition in het teken van asset management. A.s.r. verzorgde een uitgebreid programma, dat begon met een interessante presentatie over de geschiedenis van a.s.r. en met name welke stappen ondernomen zijn om de laatste financiële crisis te overbruggen. De presentatie werd gevolgd door een leuke, interactieve case die ons een inleiding gaf in welke rol asset management speelt bij de verzekeraar. Zo kwam aan het licht hoe a.s.r. reageert op bepaalde ontwikkelingen in de markt om de beste strategie te kunnen bepalen. Na de case hebben we geluncht en verder kennis gemaakt met de medewerkers van a.s.r. die wat meer vertelden over hoe een traineeship eruit ziet en hoe het is om bij a.s.r. te werken. Als afsluiter kregen we een rondleiding door het pand, wat na een flinke renovatie een frisse uitstraling heeft gekregen en energieneutraal is geworden. Deze uitstraling komt overeen met een belangrijk onderwerp dat a.s.r. in haar visie heeft opgenomen: duurzaamheid. Na de rondleiding vertrokken we richting het hotel om ’s avonds te gaan eten bij Vanzz in Amsterdam en hebben we gezellig nog wat gedronken.

Vrijdag was alweer de laatste dag van het evenement aangebroken en bezochten we Rabobank en Deloitte. Op deze dag stond het vakgebied corporate finance centraal. Onze dag begon in Utrecht, waar Rabobank een interessant programma voorbereid had. Als aftrap gaf Rabobank met een presentatie waarin werd toegelicht hoe verschillende projecten eruit zien waar je je als onderdeel van het team mee bezighoudt. Daarnaast kregen we informatie over het traineeship en andere mogelijkheden bij Rabobank. Het volgende onderwerp op het programma was de case, waarbij we verdere inzichten kregen over de activiteiten waar de bank in actief is. We sloten af met een korte rondleiding richting de lunch, waarvan we genoten hebben!

”Na de case kregen we een rondleiding in The Edge, het hoofdkantoor van Deloitte. Het strakke interieur en de openheid in het gebouw zorgt ervoor dat er interactie plaats kan vinden tussen departementen.”

Deloitte stond vrijdagmiddag op het programma en was het laatste bedrijf dat we bezocht hebben tijdens de Finance Expedition. We startten met een presentatie over het proces dat bij een fusie of acquisitie komt kijken en hoe de verschillende teams met elkaar samenwerken. Deze begrijpelijke volgorde van stappen legde de basis voor de case, waarin een aantal van deze stappen naar voren kwamen die een financiële invalshoek nodig hebben om het proces in goede banen te leiden. Na de case kregen we een rondleiding in The Edge, het hoofdkantoor van Deloitte. Het strakke interieur en de openheid in het gebouw zorgt ervoor dat er interactie plaats kan vinden tussen departementen. Ook stond het kantoor bekend als het meest duurzame, maar helaas is die plaats vergeven aan een ander kantorenpand. Na de rondleiding sloten we de dag af in het bedrijfscafé om met de medewerkers van Deloitte de vrijdagmiddagborrel te doen.

Terugkijkend op de drie dagen in Amsterdam en Utrecht ben ik als voorzitter trots op de commissie dat een geslaagd evenement heeft neergezet. Als organisator creëer je voor studenten een brug tussen kennis die opgedaan wordt tijdens studies en hoe die kennis wordt toegepast bij de verschillende bedrijven, die ieder haar eigen businessmodel heeft. Het is daarmee een ideaal evenement voor studenten en bedrijven om met elkaar kennis te maken en het eventueel al te hebben over een carrière. De studenten die meededen konden het goed met elkaar vinden, organisatorisch zat het allemaal goed in elkaar en waar nodig werd snel geschakeld. Door aan de Finance Expedition mee te doen en deze te organiseren, laat je niet alleen je gezicht zien bij bedrijven die je wellicht als je toekomstige werkgever ziet, het reikt je een middel aan om te zien waar de bedrijven voor staan en of je je passie voor je studie bij een van de bedrijven kunt uiten.

reacties