Een bestuursjaar als Treasurer/Secretaris bij Asset | Accounting & Finance

For the English version, click here.

In dit artikel vertellen Isa Brangers en Charlotte van der Veeke over hun ervaringen als bestuurslid van Asset | Accounting & Finance.

Wie ben je?

Isa: Mijn naam is Isa Brangers en ik ben 21 jaar oud. Ik kom oorspronkelijk uit Nederweert-Eind, maar ben in 2022, in het begin van het derde jaar van mijn bachelor in Tilburg komen wonen. Toen ik hier kwam wonen ben ik meteen actief geworden bij asset, eerst in de general events commissie en later ook in de sport commissie van Asset | Accounting & Finance. Nu anderhalf jaar later, heb ik mijn bachelor bedrijfseconomie afgerond en wil ik na mijn bestuursjaar starten met de master accountancy.

Charlotte: Ik ben Charlotte van der Veeke en ik ben 19 jaar oud. Ik kom uit Almelo, dus een heel eind van Tilburg vandaan. Ik heb er toch voor gekozen om naar het mooie Brabant te komen en heb daar absoluut geen spijt van gehad. Ik zit momenteel in het tweede jaar van mijn bachelor Bedrijfseconomie en ben afgelopen zomer bij A&F gegaan. Na een halfjaar in de Oriëntatie Commissie te hebben gezeten vond ik het zo leuk dat ik heb besloten om een bestuursjaar te doen.

Waarom heb je gekozen voor een bestuursjaar bij Asset | Accounting & Finance?

Isa: Op aanraden van mijn oud-huisgenoten ben ik lid geworden van A&F, wat me meteen in contact bracht met veel nieuwe, leuke mensen. Al snel vulde mijn agenda zich met allerlei informele evenementen. Aanvankelijk zat ik in de general events commissie, waar ik nog niet echt begreep wat Asset | Accounting & Finance precies inhield. Na een half jaar besloot ik me ook aan te sluiten bij de sports commissie, waardoor ik een beter beeld kreeg van wat er allemaal gebeurde op de kamers. Aanvankelijk was ik overtuigd dat een bestuursjaar niets voor mij zou zijn; het leek me te druk en ik twijfelde of ik deze verantwoordelijkheid wel wilde dragen. Echter, had ik mijn bachelor bijna afgerond en kwam de keuze om een master te kiezen toch wel erg dichtbijbij. Ik had wel het idee dat ik Accountancy zou willen studeren, maar wat dat in praktijk inhield wist ik eigenlijk totaal niet. Na talloze positieve verhalen over bestuursjaren te hebben gehoord, besloot ik toch te solliciteren, in de hoop nieuwe mensen te ontmoeten, fantastische evenementen te organiseren, verschillende bedrijven te zien en uiteindelijk de juiste masterkeuze te maken.

Charlotte: Ik heb voor een bestuursjaar gekozen omdat ik erg graag mezelf persoonlijk wil ontwikkelen. Ik heb het gevoel alsof ik nog veel moet groeien op bepaalde vlakken en het lukte me niet om dit te doen tijdens mijn studie. Daarom denk ik dat dit een goede manier is om mijn gewenste ontwikkeling wel mogelijk te maken. Daarnaast is het een welkome afleiding van het studeren en kan ik me volledig voor de vereniging inzetten. Omdat ik het zo naar mijn zin had het afgelopen semester heb ik ontzettend veel zin om de vereniging naar een hoger niveau te tillen.
De keuze voor secretaris komt doordat ik zelf erg georganiseerd ben en dat komt voor deze functie goed van pas. Het leukste aan mijn functie vind ik dat jij ervoor kan zorgen dat alles netjes op orde blijft. Terwijl de rest van de bestuurders druk bezig zijn met hun taken afronden, kan jij zorgen dat die taken goed samen terecht komen. Je notuleert tijdens de bestuursvergadering, je noteert de nieuwe leden die de Vice-Chairman binnenhaalt, je maakt de jaarplanning voor de georganiseerde evenementen van de andere bestuurders (en die van jezelf natuurlijk) en je kan kleinere taken oppakken van hen als zij daar geen tijd voor hebben. Zo til je beetje bij beetje de vereniging naar een hoger niveau.

Hoe ziet een week als Treasurer/Secretaris eruit?

Isa: Als penningmeester ben je verantwoordelijk voor alle financiën binnen Asset | Accounting en Finance. In het begin van het jaar stel je het budget op, wat je gedurende het jaar blijft updaten. Wat ik hierbij erg interessant vind is dat vrijwel alles geld kost, waardoor je dus bij alle beslissingen wordt betrokken. Zo ben je soms genoodzaakt om streng te zijn en leuke, maar te dure ideeën helaas af te wijzen. Aan de andere kant kan je natuurlijk af en toe ook goed nieuws brengen als er ruimte in het budget over is voor bijvoorbeeld een spontante borrel.  Daarnaast coördineer ik nog vier commissies: Activities- Sports-, Investment Night en Lustrum Commissie. Hiermee zijn ongeveer wekelijks meetings, waarin je samen toewerkt naar de evenementen. Wat ik hieraan erg leuk vindt, is de variatie. Zo werk je met de Investment Night commissie het hele jaar toe naar een groot formeel evenement, waarbij je met de activiteiten en sports commissie juist focust op kleine informele activiteiten voor actieve leden. Als mooie extraatje vieren we dit jaar ons lustrum. Ik vind het dan ook een mooie uitdaging om samen met de commissie de verantwoordelijkheid te dragen voor deze reeks grote evenementen. Het is fantastisch om te zien dat er zo’n grote groep leden en oud-leden aanwezig is bij onze activiteiten, en dat we deze ervaring samen kunnen delen.
Een bestuursjaar is in mijn ogen een unieke ervaring waarbij je enerzijds veel verantwoordelijk draagt, maar tegelijk ook veel ruimte hebt voor eigen invulling. Het biedt je de mogelijkheid om zowel formeel als informeel een groot netwerk op te bouwen. Een van de grootste voordelen van een bestuursjaar, naar mijn mening, is de afwisseling tussen formele en informele evenementen. Na een formeel evenement is het altijd gezellig om samen met de andere bestuurders en leden na te borrelen. Borrels op avonden voorafgaand aan formele evenementen zijn echter niet zo’n aanrader, maar deze horen er ook bij!

Charlotte: Als secretaris ben ik vooral bezig met verschillende taken. Eén hiervan is de wekelijkse Secretary Meeting op woensdagmiddag, waarbij je met alle secretarissen van de andere departementen samenkomt om alle administratieve zaken op orde te houden.
Daarnaast zijn we als secretarissen rond deze tijd van het jaar druk bezig met het opstellen van de nieuwe jaarplanning, wat ook een belangrijk onderdeel van je taken is. Je zorgt daarbij dat de evenementen van volgend jaar een vaste datum hebben en dat de jaarplanning van Asset | Accounting & Finance is afgesteld op die van de andere departementen zodat er geen overlapping van evenementen plaatsvindt.
Een ander belangrijk onderdeel is het op orde houden van de administratie van de (actieve) leden. Dit is soms een best lastig klusje, omdat het af en toe niet duidelijk is wie er nou wel of niet bij horen bijvoorbeeld. Echter geeft het veel voldoening zodra het allemaal op orde is en kan je met trots zeggen dat je een belangrijke taak binnen het bestuur vervuld.
Verder heeft de secretaris de commissies StudyTour en Faces Online. Dit zijn twee grote en belangrijke commissies waarvoor je ongeveer wekelijks een meeting hebt. Tijdens de StudyTour ga je twee weken weg naar een plek buiten Europa en doe je allerlei formele en informele activiteiten. Faces Online is ons platform waar wekelijks artikelen worden geplaatst die te maken hebben met Accountancy of Finance. Dit zijn dus twee commissies waar een grote verantwoordelijkheid bij hoort en als secretaris moet je dit dus wel kunnen dragen. Maar uiteindelijk kan je ongelofelijk trots zijn dat je die twee commissies dus succesvol hebt weten te coördineren.

Laatste woorden

Isa: Toen ik aan mijn bestuursjaar begon, had ik echt geen idee dat ik er zoveel van zou opsteken. Het is zeker niet altijd vlekkeloos verlopen, maar dat is waarschijnlijk geen verrassing voor wie dan ook. Ik heb dan ook geen moment spijt gehad van mijn keuze en zou het iedereen aanbevelen. Het is een jaar waarin ik enorm veel heb geleerd op professioneel vlak, waardevolle vriendschappen heb gesmeed en vooral enorm veel plezier heb gehad. Ik heb ervaringen opgedaan die ik nooit zal vergeten en kijk ook nog steeds ontzettend uit naar de komende evenementen.

Charlotte: Ik zou absoluut een bestuursjaar aanraden. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn beslissing en ben erg dankbaar dat ik me op deze manier kan ontwikkelen en nieuwe mensen kan leren kennen. Je leert om efficiënter te plannen, met andere mensen samen te werken (ook als die samenwerking niet altijd even soepel verloopt) en hoe het is om een vereniging draaiende te houden en zelfs te verbeteren. Ik stel deze mogelijkheid op prijs en zal dan ook het beste uit dit jaar halen.

reacties