Een bestuursjaar als External Affairs bij Asset | Accounting & Finance – door Celine van Es

For the English version, click here.

Als External Affairs is Celine verantwoordelijk voor het contact met de huidige en toekomstige partners van Asset | Accounting & Finance. Daarnaast coördineert zij de Accounting Expedition Commissie en de Orientation Committee. Zij is ook verantwoordelijk voor de organisatie van de Master Experience Days Accountancy en Finance en voor de FinanceDay. In dit artikel vertelt Celine wat haar functie inhoudt en hoe zij een jaar als External Affairs van Asset | Accounting & Finance heeft ervaren.

Wie ben ik?

Ik ben Celine van Es en ik ben 23 jaar. Ik woon al heel mijn leven in Tilburg en heb hier aan de Universiteit van Tilburg mijn bachelor Bedrijfseconomie gedaan. In mijn laatste jaar van mijn bachelor besloot ik actief te worden bij Asset | Accounting & Finance waar ik voor mijn bestuursjaar actief lid ben geweest van de Orientation Committee. Dit is een van de twee commissies die ik nu ook coördineer!

Waarom ik voor een bestuursjaar heb gekozen?

Voordat ik actief lid werd bij Asset had ik nooit een goed idee van wat een bestuursjaar bij een studievereniging precies inhield en had ik het daardoor ook nooit echt overwogen. Toen ik in mijn laatste jaar van mijn bachelor actief werd bij Asset | Accounting & Finance leerde ik al snel heel veel leuke mensen kennen en kwam ik erachter wat voor gave evenementen er worden neer gezet naast alle leuke informele activiteiten die we natuurlijk doen. Mijn master keuze kwam steeds dichterbij en aangezien ik nog niet zeker wist welke master ik wilde gaan doen, begon ik het idee van een bestuursjaar toch steeds meer te overwegen. Dit zou voor mij namelijk de ultieme kans zijn om uit te zoeken welke master goed bij mij past, om mezelf op zowel persoonlijk als professioneel vlak te ontwikkelen en om mijn CV een boost te kunnen geven.

Wat houdt de functie als External Affairs precies in?

Als External Affairs ben je verantwoordelijk voor al het bedrijfscontact en hou je je dus ook bezig met alles wat de partners van Asset | Accounting & Finance aangaat. Een groot deel hiervan is de acquisitie van partners voor evenementen en exposure mogelijkheden. Wanneer je als External Affairs aan je bestuursjaar begint ga je in de zomer met je voorganger langs alle partners om de samenwerkingsmogelijkheden voor komend jaar te bespreken. Dit is een leuke manier om de partners waar je dat jaar mee gaat samenwerken te leren kennen en om een goed beeld te krijgen van de verwachtingen en doelen van deze bedrijven. Op het einde van je bestuursjaar ga je wederom in de zomer met je opvolger langs alle partners en kan je samen reflecteren en terugkijken op de samenwerking. Naast het bedrijfscontact ben je verantwoordelijk voor het up to date houden van het Career Platform Tilburg waar partners een vacature of bedrijfsprofiel op kunnen laten plaatsen. Daarnaast wordt je door het jaar heen vaak om advies of hulp gevraagd door bedrijven wat soms wat creativiteit vraagt maar waardoor je ook daadwerkelijk iets voor bedrijven kan betekenen. Dit geeft ook veel ruimte voor je eigen invulling aan deze functie.

Aanspreekpunt voor bedrijven, wat nog meer?

Naast het onderhouden van goed contact met alle partners, hou je je ook met andere taken bezig. Als External Affairs coördineer je ook meerdere commissies en in mijn geval waren dat de Accounting Expedition Committee en Orientation Committee. De Accounting Expedition Committee organiseert een tweedaags bedrijfsevenement en de Orientation Committee houdt zich bezig met informele activiteiten en acties binnen de vereniging. Het zijn dus twee erg verschillende commissies, wat het coördineren ook heel leuk en afwisselend maakt! Naast de Accounting Expedition organiseer je ook de FinanceDay met een medebestuurder. Doordat je verantwoordelijk bent voor de organisatie leer je ontzettend veel op het gebied van plannen en communicatie. Ook leer je hoeveel erbij komt kijken om een mooi evenement neer te zetten. Uitendelijk vind ik het dan ook een van de leukste dingen in mijn functie om terug te kunnen kijken op een succesvol evenement waarbij zowel de bedrijven als studenten enthousiast waren. Tijdens dit soort evenementen krijg je ook vele kansen om te netwerken met bedrijven en spreek je natuurlijk ook vaak je eigen partners. Verder neem je ook een keer per week deel aan de Acquisition Meeting met alle andere externals van de departementen van Asset. Hierbij bespreek je alle externe zaken van Asset zoals bijvoorbeeld de acquisitie van nieuwe partners of dingen over het Career Platform Tilburg. Daarnaast heeft elke external binnen de Acquisition Meeting één of meerdere taskforces. Die van mij is General Revenues/ New Business Model, bij deze taskforce kijken we naar alle manieren om geld te verdienen voor Asset Tilburg. Hierbij zorg je ervoor dat de brochure bijgewerkt wordt, maar ga je ook brainstormen over nieuwe evenementen en mogelijkheden.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelpunten als External Affairs?

Tijdens een bestuursjaar leer je ontzettend veel op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Je komt dan ook zeker voor bepaalde uitdagingen te staan waarbij je moet leren om in situaties stress niet de overhand te laten nemen en overzicht te bewaren. Ook leer je hoe het is om intensief samen te werken met een groep mensen en hoe belangrijk een goede communicatie naar elkaar toe is. Zo houden we elkaar uitgebreid op de hoogte van waar wij mee bezig zijn en waar we tegen aan lopen. Op deze manier kan je elkaar scherp houden en elkaar helpen. Je leert dan ook dat het belangrijk is om op tijd je grenzen aan te geven wanneer het teveel wordt en om hulp te durven vragen. Als External Affairs heb ik op sommige momenten ook uit mijn comfortzone moeten stappen doordat het een functie is waarbij je vaak bepaalde standpunten moet verdedigen en als External Affairs ben je natuurlijk veel in contact met iedereen Deze functie was perfect om op dit gebied mijn grenzen te verleggen. Als je voor jezelf bepaalde doelen stelt aan het begin van je bestuursjaar, kan je veel bereiken!

Wat ik mijn opvolgers graag zou willen meegeven

In het begin kan een bestuursjaar best hectisch zijn en zal je je draai even moeten vinden. Maak je hier vooral niet te druk om. Uiteindelijk heb je altijd je medebestuurders om je heen die je kunnen helpen en is het heel normaal dat je in het begin nog veel moet leren. Ook maakt iedereen fouten en leer je hier als bestuur alleen maar van. Het is belangrijk dat je ook vooral niet door alle drukte vergeet te genieten van alle mooie en leuke ervaringen die je op doet en dat je niet vergeet af en toe eens terug te kijken op wat je allemaal al hebt bereikt en waar je trots op mag zijn.

Spreekt dit je nou aan en wil je meer weten over mijn ervaring? Of heb je nog andere praktische vragen over een bestuursjaar? Voel je dan vooral vrij om contact met mij op te nemen of even langs te komen bij kamer E1.07 in gebouw Esplanade! 

reacties