Accounting Expedition 2023: Een terugblik

For the English version, click here.

Op 1 en 2 maart 2023 vond de Accounting Expedition plaats. Tijdens dit evenement kon een grote groep gemotiveerde studenten een bezoek brengen aan de Big Four in Accountancy. Op die manier konden zij ontdekken of een toekomst als accountant voor hen was weggelegd en zo ja, welk kantoor van de Big Four ze het meeste aanspreekt.

EY

Woensdag ochtend mocht Ernst & Young, beter bekend als EY, de Accounting Expedition aftrappen. We werden warm ontvangen op hun kantoor, op tien minuten lopen vanaf Eindhoven station. Daar werden we welkom geheten door de campus recruiter Lisanne en haar collega’s. Tijdens de opening werd al snel de aandacht getrokken door de vraag ‘Wat is je favoriete serie / film?’. Wat bleek? Deze partner had zowat Netflix uitgespeeld en kende zodoende erg veel series. Naast hard werken blijft er dus zeker tijd over om te relaxen door het kijken van een goede serie, was de conclusie. 

Vervolgens gingen we verder met een audit case. Een case die bestond uit het opsporen van fraude. We mochten bij vier verschillende medewerkers van ‘Wokking Good’ stukken en facturen opvragen om zo te ontdekken wie de fraude had gepleegd. Een nog belangrijkere vraag was ‘hoe is deze fraude daadwerkelijk gepleegd?’. Uiteindelijk bleek dat de administratief medewerker bedragen naar haar eigen rekening had overgemaakt.

We sloten af met een overheerlijke lunch waarbij we voor de laatste keer de mogelijkheid hadden om met medewerkers te kunnen praten over audit bij EY. 

KPMG

Als tweede kantoor op de eerste dag stond KPMG op de planning, op nog geen vijf minuten lopen van EY. We werden daar hartelijk ontvangen door de campus recruiter Thijn en zijn collega’s en kregen een presentatie over KPMG. Daar leerden we wat de mogelijkheden zijn en wat KPMG inhoudt. Ook sloot er nog even een partner aan die een zeer interessant verhaal vertelde over zijn carrière in Amerika. 

Toen we verzadigd waren met theoretische informatie over KPMG konden we aan de slag met de case. Hierin mochten wij verschillende transacties analyseren uit een Excel database. Uit deze database moesten wij vervolgens transacties afleiden die fraudegevoelig waren. Hier leerden wij dat er allerlei maatstaven en theorieën waren die transacties kunnen aanmerken als fraude. 

We sloten de avond af in het centrum van Eindhoven met een goed verzorgd diner. Hierbij hadden we de mogelijkheid om op een ontspannen manier de laatste keer te kunnen spreken met medewerkers van KPMG. Zodoende kwam na het diner een formeel einde aan de eerste dag waarna wij, met de deelnemers, door middel van een kleine borrel de dag afsloten in het hotel.

PwC

Nadat we in het hotel hadden ontbeten waren we klaar voor vertrek. Deze keer stond PwC op het programma waar wij zowat rollend vanuit het hotel naar toe konden. Het was dan ook zeer goed bereikbaar vanwege de ligging bij station Eindhoven. We werden ‘s ochtends welkom geheten door de campus recruiter Carmen en haar collega’s op de bovenste verdieping van het kantoor. Hier kregen wij eerst een presentatie over PwC en wat de mogelijkheden zijn binnen PwC. Ook werd gestart met een rondleiding op kantoor, wat zeker niet tegenviel. Nadat we klaar waren met het voorstelrondje en de presentatie konden we aan de slag met de case. 

De case waar we onze tanden in vast mochten bijten ging over een festivalorganisatie. De organisatie had verschillende problemen waarmee moest worden omgegaan en aan ons de taak om dit zo goed mogelijk op te lossen. Een van de vragen was bijvoorbeeld ‘hoe waardeer je tickets die elk directielid aan familie mag weggeven?’ of ‘hoe ga je om met kritiek van de bewoners uit de buurt en welke financiële invloed heeft dit op de organisatie van het festival’. 

Nadat we de case hadden afgerond, was het tijd voor een lunch in de stad. Hierbij werden we nog net niet bedolven onder het lekkere eten. Al met al een zeer geslaagde case en lunch!

Deloitte

Als laatste kantoor mocht Deloitte de Accounting Expedition afsluiten. Toen we bij PwC vertrokken waren er al snel taxibusjes gereed om ons naar Deloitte te brengen aangezien het helaas niet op loopafstand lag en het openbaar vervoer staakte die dag. We werden goed ontvangen door de campus recruiter Emily en haar collega’s waarna we konden beginnen met de presentatie over Deloitte. Hier leerden we wat er allemaal mogelijk is bij Deloitte en wat voor werknemers er bij dit kantoor werken. 

Gelukkig stond hier geen zware audit case op het programma, maar een Business Chemistry test. Dit deed ons denken aan de DISC test: een persoonlijkheidstest gebaseerd op vier kleuren. Rood staat voor direct en daadkrachtig (‘Dominance’). Geel staat voor interactief en inspirerend (‘Influence’). Groen staat voor stabiel en sociaal (‘Steady’). En tot slot staat blauw voor conformerend en correct (‘Conscientiousness’). Op deze manier kwamen we erachter, door middel van verschillende testjes, welke persoonlijkheden we hadden en op welke manier je met andere persoonlijkheden het beste kan samenwerken. ‘Teamwork makes the dreamwork’ is dan ook een bijpassend gezegde. Op deze manier werd ook duidelijk dat neurodiversiteit bij Deloitte hoog in het vaandel staat. 

We sloten de dag af met een goed verzorgd diner bij eetcafé Spijker! Zodoende kwam er met dit laatste avondmaal op Stratumseind een einde aan de Accounting Expedition 2023! De trein richting Tilburg vertrok laat op de avond, waarna we weer terug waren in wat toch wel de mooiste stad van het land te noemen is. 

 

We willen alle deelnemers, recruiters, werknemers en de organisatie bedanken voor een prachtige editie van de Accounting Expedition. We hopen dan ook dat dit evenement voor nieuwe waardevolle inzichten heeft gezorgd bij de deelnemers en ze een stapje verder zijn in hun carrière keuze!

reacties