CV building: het werkstudentschap

For the English version, click here

In je studententijd zit je in de bloei van je leven, je zet belangrijke stappen voor in de toekomst en je bent wellicht bezig met het opbouwen van een mooi cv. Er wordt de laatste jaren echter meer en meer van je gevraagd in je studententijd. Zo is in 2015 al de basisbeurs afgeschaft, waardoor we nu zijn toegewezen op het onszelf in de schulden werken voor een diploma (Zie artikel Ome Duo). Daarnaast verwachten bedrijven steeds vaker dat je je studententijd afsluit met een goed gevuld cv. Daarom heeft de redactie van Faces onderzoek gedaan naar werkstudentschap ervaringen van diverse (oud-)studenten.

Dennis Smulders  – werkstudentschap PwC

Dennis Smulders is derdejaars student Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is sinds een jaar werkzaam als werkstudent Assurance bij PwC in Eindhoven. Voor Dennis heeft het werkstudentschap gezorgd voor persoonlijke groei, maar ook voor groei op academisch gebied. “Je leert hoe je dingen professioneel kan aanpakken en hoe het vak van de accountant in elkaar zit. In mijn geval stelde PwC ook een coach voor me aan. Deze coach heeft mij geholpen met het ontwikkelen van mijn professionele vaardigheden en vragen die ik in het algemeen had. Ik heb het als erg positief ervaren om gecoacht te worden door iemand die al een aantal jaar in het vak zit.” Ook merkte Dennis dat hij direct bij het volledige audit proces werd betrokken door PwC. Het directe contact met verschillende klanten maakt het werk extra afwisselend. “Het is erg leuk om samen met de klant te discussiëren en te zoeken naar oplossingen voor boekhoudkundige vragen. Hierdoor krijg je een goed beeld van bedrijven binnen meerdere sectoren.” Een goede planning tijdens de combinatie van je studie en werkstudentschap is wel van cruciaal belang. “Hierdoor voorkom je dat je dubbele dagen moet draaien als de studielast wat meer is. Gelukkig word je hierin ook goed gecoacht.” Verder wil Dennis meegegeven aan studenten om zoveel mogelijk met de recruiters te praten op Asset evenementen. “Ze staan open om je te informeren over het bedrijf en de mogelijkheden. Ik zou zeggen: Geef het een kans!”

Ella Boerkamp  – werkstudentschap BDO

Ella Boerkamp is momenteel student MSc Accountancy aan de Universiteit van Tilburg en werkzaam als werkstudent op de Audit & Assurance (A&A) bij BDO. Daarnaast is Ella tijdens haar bachelor werkzaam geweest als werkstudent Bureau Vak Techniek (BVT) bij BDO. Zij startte dit werkstudentschap tijdens het tweede jaar van haar bachelor en vindt dit een perfect moment om te starten. “Het is makkelijk te combineren met je studie. Je kunt zelf je dagen inplannen van 4 of 8 uur. Daarnaast ligt BDO praktisch naast de universiteit, dus voor of na een college kon ik inplannen om die dag 4 uur te werken.” Na haar werkstudentschap is Ella tijdens het begin van haar master overgestapt naar de afdeling A&A bij BDO. “Zelf ervaarde ik deze overstap als zeer prettig. Bij A&A mag ik volledige controlewerkzaamheden uitvoeren die een beginnend accountant ook doet. Het is een perfecte mogelijkheid om praktijkervaring op te doen naast je bachelor of master. Ook kan het werkstudentschap je helpen bij de keuze of je wél of geen Post-Master Accountancy wilt gaan doen.” Als tip voor huidige bachelorstudenten geeft Ella het volgende mee: “Het doen van een werkstudentschap is erg leerzaam en je maakt vroeg kennis met het bedrijfsleven. Je loopt naar mijn inziens zeker voor op andere studenten als je een werkstudentschap hebt gedaan!”

“De kennis die je opdoet in een dergelijk werkstudentschap komt niet in academisch format voor en zorgt voor een wederkerend effect op je motivatie voor je studie.”

Luc van den Tillaart – werkstudentschap Deloitte

De volgende die zijn ervaringen met ons deelt is Luc van den Tillaart, momenteel Staff Audit bij Deloitte. Begin februari 2019 startte hij met een 5 maanden durend werkstudentschap bij zijn huidige werkgever Deloitte. “Ik werkte 3 dagen in de week mee in de auditpraktijk. Ik voerde dezelfde werkzaamheden uit als een starter en heb bij veel verschillende soorten bedrijven en organisaties mee kunnen kijken, wat het werk erg gevarieerd maakte. Doordat je écht meewerkt krijg je een veel beter beeld van wat een accountant doet dan wanneer je alleen colleges volgt. Je bent volwaardig onderdeel van het team.” Luc startte het werkstudentschap ten tijde van zijn master en benadrukt ook dat volgens hem de beste periode om een werkstudentschap te starten: “Aan het eind van je bachelor of tijdens je master is. Op dat moment krijg je écht goed beeld van de werkzaamheden en je kunt je kijken of het echt iets voor je is”. Hoewel een nadeel is dat het werken naast je studie redelijk druk kan zijn, zou Luc het zo over doen. Als tip aan andere studenten geeft hij: “Probeer je zo goed mogelijk te oriënteren tijdens je studie wat je wilt gaan doen. Dit kun je vooral doen door evenementen te bezoeken. Via deze evenementen kom je in aanraking met medewerkers van accountantskantoren. Probeer daarnaast ook van je studententijd te genieten!”.

Stan Paau  – werkstudentschap Rabobank

Als werkstudent op het Hoofdkantoor van Rabobank aan de Croeselaan, in hartje Utrecht, doet Stan Paau zijn eerste ervaringen binnen het bankwezen op. Dit bij de afdeling Wholesale binnen de Coöperatieve Rabobank. “De kennis die je opdoet in een dergelijk werkstudentschap komt niet in academisch format voor en zorgt voor een wederkerend effect op je motivatie voor je studie. Daarnaast kun je je opgedane kennis in een interessante context plaatsen en meer te weten komen over de recente ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en de vormen van financieren”. Als andere voordelen benoemt Stan het significant uitbreiden van je netwerk en de goede oriëntatie op hoe een startersfunctie eruit kan komen te zien. Als groot nadeel benoemt hij dat de combinatie van werk en studie niet voor iedereen werkt; “Het is flink aanpoten. In de flexibele functie die mij aangeboden is, is het echter mogelijk tijdens tentamenperiodes minder te werken, mits dit in de rustigere periodes wordt ingehaald”. Ten slotte adviseert Stan studenten: “Ik zou je willen aanraden initiatief te tonen in de tijd dat je er actief bent en (tijdens je sollicitatiegesprek) je interesse voor het bedrijf te uiten. Alleen op die manier staan collega’s ook open voor jou om je mee te kunnen laten kijken in de keuken!”

Conclusie

Een werkstudentschap is dus een win-win situatie: naast dat je goed bijverdient, heb je er later ook écht iets aan. Uit ervaring is gebleken dat werkstudentschappen een positieve invloed hebben op jouw cv en je loopt hierdoor een stapje voor op je medestudenten. Daarnaast wordt je netwerk flink uitgebreid en is het voor velen een goede eerste stap om serieus aan het werk te gaan. Vaak wordt een werkstudentschap gecombineerd met een studie, wat kan zorgen voor enige hectiek. Om voor jezelf de druk te verlagen is een goede planning maken van groot belang. Hierdoor houd je het overzicht en zijn beide goed te combineren! 

reacties