Interview met Jordens Peters – Aanvoerder Willem II

For the English version, click here

Tijdens je studententijd zit je in de bloei van je leven. Niet alleen je hersencapaciteit, maar ook je fysieke vermogen is optimaal in deze levensfase. Als in je studententijd de kans voorbijkomt om de topsportwereld in te gaan, kiezen veel mensen ervoor zich volledig te focussen op een van deze twee mogelijkheden: of de studie, of juist de topsport. In dit interview vertelt Jordens Peters, oud-student aan de Universiteit van Tilburg én tevens aanvoerder bij Willem II over hoe hij zijn profvoetbalcarrière combineerde met zijn studie.

Jordens, kun je ons misschien wat meer vertellen over je persoonlijke achtergrond en hoe je terecht bent gekomen bij Willem II? 

Ik ben opgegroeid in Berlicum, een dorpje bij Den Bosch. Hier zat ik bij de plaatselijke voetbalclub, BMC. Na het winnen van een toernooi binnen heel Brabant, werd ik opgemerkt door FC Den Bosch, waar ik vervolgens de hele jeugdopleiding heb doorlopen. Rond mijn 18e tekende ik mijn eerste contract bij FC Den Bosch en maakte ik mijn debuut. In deze periode rondde ik ook mijn atheneum af. Na mijn atheneum heb ik me ingeschreven bij de Universiteit van Tilburg, voor de studie Organisatiewetenschappen. Na zeven jaar bij FC Den Bosch kreeg ik in 2012 de kans om naar Willem II te gaan. Na mijn bachelor te hebben afgerond, heb ik de deeltijd master Management aan de Open Universiteit behaald.

Kreeg je destijds bij de universiteit, zowel in Tilburg als op de Open Universiteit, de vrijheid en mogelijkheid om topsport met de studie te combineren?

Ik heb al die tijd een topsportstatus gehad bij de Universiteit van Tilburg. Hierbij kreeg ik bijvoorbeeld de kans om een extra hertentamen aan te vragen als ik bij de eerste of tweede kans niet in staat was om deze te maken, bijvoorbeeld door een trainingskamp of wedstrijd. Echter kreeg ik destijds geen lagere ECTS-barrière in mijn eerste jaar, iets wat nu wel het geval is. Ze hebben de voorwaarden dus in de loop van de jaren steeds verder verbeterd. Ik kreeg hiernaast wel eens vrijstellingen voor groepsopdrachten, en een topsportcoördinator die mij hielp als ik hier behoefte aan had. Er werd zeker goed meegedacht. De universiteit had begrip voor je topsportstatus en hield hier ook rekening mee. Aan de Open Universiteit was het een deeltijd master, waar de focus meer op thuisstudie lag, wat ook goed bij mij paste.

Hoe verliep het combineren van de studie en topsport persoonlijk bij jou?

In het eerste jaar verliep het erg goed. Ik behaalde voldoende studiepunten om verder te mogen studeren. In de loop van de jaren ging het echter steeds moeizamer, omdat het steeds moeilijker te combineren was. Ik trainde erg veel, waardoor mijn medestudenten voor gingen lopen en ik op mezelf aangewezen was. Toen ik zoveel trainde was het erg moeilijk om de motivatie te vinden om naar colleges te gaan. Ik heb destijds met mijn topsportcoördinator gekeken naar wat het beste voor mij was. Hier kwamen we erop uit dat ik beter een of twee vakken per semester kon doen. Deed ik maximaal twee vakken per semester, dan haalde ik hiervoor een 8, maar volgde ik drie of meer vakken, dan haalde ik voor al deze vakken slechts een 5.

Heb je ooit overwogen om te stoppen met studeren en je zo volledig te kunnen focussen op je voetbalcarrière?

Uiteraard zitten er momenten in je studie waarbij je eraan denkt om te stoppen, maar op een gegeven moment ben je zo ver in je studie, dat het zonde is om het niet af te maken. Verder hielp het schema dat ik met mijn persoonlijke begeleider maakte goed, dus dat gaf ook extra motivatie om verder te gaan. Bovendien was ik me er altijd erg van bewust dat een voetbalcarrière ook niet eeuwig duurt, en er een grote kans is dat je de voetbaltop niet bereikt, of geblesseerd kan raken. Dit was een gedachte die me extra stimuleerde om de studie af te maken. 

Vervolgens heb je ervoor gekozen om een master aan de Open Universiteit te gaan doen, was dit met een speciale reden?

Nadat ik mijn bachelor in Tilburg had afgerond, ging ik met mijn begeleiding om de tafel zitten. Uit dit gesprek bleek al snel dat zeven vakken en een masterthesis mij in een jaar zeker niet zou gaan lukken naast het voetbal. Een andere optie was een deeltijd master, alleen werd deze op dat moment niet in Tilburg aangeboden. Hierdoor viel mijn keuze op de deeltijd master Management aan de Open Universiteit. Dit sloot erg goed aan bij mijn drukke leven op dat moment.

“Als je sportief sterk bent, en je hebt een goed stel hersens, is het zonde om van een van deze twee geen gebruik te maken.”

Wat was voor jou de grootste uitdaging aan het combineren van topsport en een universitaire studie?

Voor mij was dit toch vooral de energie die het kost. Bij het voetbal werk je de hele week naar een wedstrijd toe. In het begin van de week train je dus intensief en zwaarder. Ik wilde echter niet dat ik op de dag van de wedstrijd ook nog eens een aantal uur aan mijn laptop moest zitten voor de studie. Hierdoor verplaatste ik het meeste werk van mijn studie naar het begin van de week, en kwam mijn zwaartepunt van de studie ook in het begin van de week te liggen. Zo had ik een enorm zwaar begin van de week, waar je veel motivatie voor moet opbrengen. 

Faces Online wordt voornamelijk gelezen door studenten met interesse in de financiële wereld. Kun je wat meer vertellen over de financiële kant van de voetbalwereld?

Binnen de voetbalwereld teken je een contract voor een aantal jaar. Zodra je contract dreigt af te lopen, gaat je zaakwaarnemer praten met de club en komen ze met een nieuw voorstel. Zo kan je bijvoorbeeld binnen 3 jaar doorgroeien van een wisselspeler naar een vaste waarde in het elftal, maar zal er in deze jaren niets veranderen aan je salaris. Het is dan wachten op het volgende onderhandelingsmoment. Over het algemeen krijg je bij elk onderhandelingsmoment, zo lang je goed presteert en belangrijk(er) wordt, een betere aanbieding. Dit geldt al helemaal als er blijkt dat er andere clubs geïnteresseerd zijn in jou als voetballer. Na 2 jaar werd ik aanvoerder bij Willem II, maar daardoor krijg je niet direct beter betaald. Bij het nieuwe onderhandelingsmoment heb je echter een sterkere positie, waarbij je kunt uiten dat je als aanvoerder een belangrijke pionier bent in het elftal, iets waar je ook beloond voor wilt worden.

Heb je hiernaast ook nog persoonlijke sponsorcontracten o.i.d.?

Ik zelf niet, maar andere jongens hebben wel persoonlijke sponsorcontracten. Dit hebben ze bij bijvoorbeeld Nike. Hier krijgen ze dan schoenen van en een bepaald kledingbudget voor. Dit zie je vaak wel meer bij de aanvallers, de mannen die de goals maken, of juist jonge talenten. Ook loopt het in de laatste jaren steeds meer samen met sociale media; de jongens die hier actief op zijn zullen ook eerder eigen sponsoren hebben. Het is dus wel gewoon mogelijk om persoonlijke sponsorcontracten af te sluiten, zolang deze niet conflicteren met de clubsponsors.

Waar liggen je ambities zodra je voetbalcarrière erop zit?

Na mijn master heb ik nog een extended master gedaan, Sport Management & Recht. Het lijkt mij namelijk interessant om in de sportwereld actief te blijven. Niet zo zeer om op het veld te staan, maar juist meer in een organisatorische functie. Het is echter wel lastig, want voetbal is een heel aparte wereld en je leeft haast in een bubbel, waardoor het moeilijk is voor te stellen hoe de banen in de rest van de maatschappij eruit zien. Hier blijf ik ook altijd nieuwsgierig naar. Het blijft wel altijd lastig te voorspellen hoe het leven na je sportcarrière eruit gaat zien.

Heb je nog tips voor studenten die de mogelijkheid hebben om de topsport in te gaan tijdens hun studententijd?

Ten eerste: altijd doen. Uiteindelijk is topsport iets waar je erg veel van leert. Je ontwikkelt jezelf en vormt daarbij je karakter. Het is een harde wereld die je enorm veel kan bijbrengen en waar je de rest van je leven nog baat bij hebt. Je zou eens moeten zien hoeveel topsporters met hun mentaliteit succesvol ondernemer zijn geworden. Ik zou het wel aanraden om het te blijven combineren met een studie, zodat je met meerdere dingen bezig bent en om je breed te oriënteren. Als je sportief sterk bent, en je hebt een goed stel hersens, is het zonde om van een van deze twee geen gebruik te maken.

reacties