Bitcoin: een nieuwe indekking tegen inflatie

For the English version, click here

Introductie

Bitcoin is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt doordat de technologie steeds meer wordt geaccepteerd en begrepen door het publiek. In het jaar 2021 is er veel gebeurd: Bitcoin bereikte een nieuwe all-time high van ongeveer $69.000, financiële instellingen en miljardairs begonnen meer Bitcoin te accumuleren, de eerste Bitcoin ETF werd gelanceerd, Coinbase had zijn IPO, en het eerste land (El Salvador) maakte Bitcoin zijn wettig betaalmiddel. Er is een breed scala aan onderwerpen om over te praten als het gaat om Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen, maar dit artikel richt zich op hoe Bitcoin zich indekt tegen de voortdurende inflatie van fiatvaluta’s en wat Bitcoin zijn waarde geeft.

Huidig gecentraliseerd financieel systeem

Als eerste ga ik in op de huidige financiële systemen. Fiat valuta, zoals de Amerikaanse dollar en de euro, hebben een onbeperkte voorraad en zullen blijven worden gedrukt door de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank. Alleen al in 2020 ging de voorraad Amerikaanse dollars van $15.504 miljard naar $19.330 miljard, wat een verbijsterende stijging is van 24,7% in één jaar. Voor de euro ging de geldvoorraad van €13,003 miljard naar €14,480 miljard, een stijging van 11,4%.

Figure 1 – M2 (U.S. dollar money supply) [1]

Door het overmatig drukken van geld door de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank is de koopkracht van de Amerikaanse dollar en de euro aanzienlijk gedaald, zoals hieronder is te zien.

Figure 3 – U.S. Dollar Purchasing Power (1820 – 2020) [3]

Figure 4 – Euro Purchasing Power (2000 – 2020) [4]

“De inflatie in de VS steeg in 2021 met 6,8%, het hoogste cijfer sinds 1982, en in de eurozone steeg de inflatie tot een record van 4,9%.”

Dit gecentraliseerde systeem van het naar believen drukken van fiatvaluta heeft ervoor gezorgd dat de inflatie in de loop der tijd voortdurend is gestegen. De inflatie in de VS steeg in 2021 met 6,8% [5], het hoogste cijfer sinds 1982, en in de eurozone steeg de inflatie tot een record van 4,9% [6]. Deze inflatie heeft niet alleen geleid tot een daling van de koopkracht, maar ook tot een aanzienlijke vergroting van de welvaartsongelijkheid. De centrale banken hebben wereldwijd miljarden dollars in de economieën gepompt, waarbij het grootste deel van de stimulans in de financiële markten werd geïnvesteerd, waardoor de bovenklasse alleen maar rijker werd. De middenklasse heeft hier ook van geprofiteerd, maar niet op hetzelfde niveau als de bovenklasse, omdat zij nog steeds een groter deel van hun geld moeten besteden aan sparen en uitgeven. De lagere klasse kreeg echter niet de kans om van deze investeringen te profiteren, aangezien zij het geld nodig had om te overleven en niet in staat was om een deel van haar inkomen op de financiële markten te beleggen. Daarom hebben de boven- en middenklasse hun rijkdom beschermd tegen inflatie, maar werd de koopkracht van de onderklasse uitgehold.

Figure 5 – Billionaires wealth as a % of GDP [7]

Figure 6 – Distribution of net wealth in the United States [8]

Hoe kunnen we ons verzetten tegen dit gecentraliseerde systeem van inflatoire fiatvaluta’s die je koopkracht doen afnemen en een grotere kloof in inkomensgelijkheid veroorzaken? Dit is waar Bitcoin om de hoek komt kijken.

Bitcoin

Na de financiële crisis in 2008 is het vertrouwen van de mensen in de banken en de centrale autoriteiten van het financiële systeem sterk afgenomen [9]. In plaats van te klagen over het systeem, ondernam Satoshi Nakamoto actie en schreef hij het Bitcoin-witboek in 2008 en lanceerde hij Bitcoin op 3 januari 2009. Satoshi Nakamoto schreef ook een krantenkop uit de financiële crisis in de originele Bitcoin-code toen belastinggeld werd gebruikt voor een tweede reddingsoperatie voor banken: dit maakte de intentie van Satoshi Nakamoto nog duidelijker.

Figure 7 – Financial crisis headline written in the Bitcoin source code [10]

Bitcoin is een digitale munt die in 2009 werd gelanceerd door de anonieme Satoshi Nakamoto met als doel een nieuw elektronisch geldsysteem te creëren dat volledig gedecentraliseerd is zonder de noodzaak van een centrale autoriteit. [11]

Figure 8 – Simplified Bitcoin blockchain [12]

Een Bitcoin-transactie kan worden gedaan door Bitcoin over te brengen van het ene openbare adres naar het andere. Bitcoin registreert zijn transacties in chronologische volgorde op de blockchain, een digitaal grootboek dat verdeeld wordt over een peer-to-peer netwerk van computers, nodes genaamd. Alle nodes hebben dezelfde complete kopie van de blockchain en voegen vanaf het begin gemijnde blokken toe.

“Dit proces heet Bitcoin mining en maakt gebruik van het proof-of-work consensusmechanisme, waarbij miners proberen een uniek 64-cijferig hexadecimaal getal te vinden dat een hash wordt genoemd door middel van trial and error.”

Elk blok op de blockchain bevat de laatste transacties die worden gegroepeerd, gevalideerd en dan toegevoegd aan de blockchain. Dit proces heet Bitcoin mining en maakt gebruik van het proof-of-work consensusmechanisme, waarbij miners proberen een uniek 64-cijferig hexadecimaal getal te vinden dat een hash wordt genoemd door middel van trial and error. De eerste mijnwerker die het hash-nummer correct raadt, heeft toestemming om het volgende blok te delven. Zij ontvangen dan de blokbeloning, die bestaat uit de bloksubsidie (momenteel 6,25 BTC) en de netwerkkosten. De bloksubsidie is de nieuwe Bitcoin die in omloop wordt gebracht en is een stimulans voor mijnwerkers om door te gaan met het beveiligen en onderhouden van het Bitcoin-netwerk.

De bloksubsidie per succesvol gemijnd blok deelt zich elke 210.000 blokken door 2, wat de Bitcoin halveringsgebeurtenis wordt genoemd. Het begon bij 50 BTC en er zal ongeveer elke 4 jaar een halvering plaatsvinden, aangezien het gemiddeld 10 minuten duurt om een blok te delven. Dit komt omdat: 60/10 = 6 blokken per uur, 24 x 6 = 144 blokken per dag, 365 x 144 = 52.560 blokken per jaar, dus 4 x 52.560 = 210.240 in ongeveer vier jaar. In totaal zullen er 32 halvingen zijn en de laatste Bitcoin die gedolven wordt zal ongeveer in het jaar 2140 zijn, wanneer de totale hoeveelheid Bitcoin in omloop zijn maximum van 21.000.000 bereikt.

Hoe weten we dat dit algoritme waar is? Het is hard gecodeerd in de openbare Bitcoin-broncode, zoals hieronder te zien is.

Figure 9 – Bitcoin’s halving structure in the Bitcoin source code [13]

 

 

 

 

 

 

Figure 10 – Bitcoin Deflationary Monetary Policy Equation

 

De volgende vergelijking vat het hierboven beschreven deflatoire monetaire beleid van Bitcoin samen.

Figure 11 – New Bitcoin created into circulation and block subsidy between each halving

Figure 12 – Total cumulative Bitcoin in circulation and its inflation rate over time [14]

De halvering van de bloksubsidie is gelijk aan de halvering van het inflatiepercentage van Bitcoin, waardoor het op den duur schaarser wordt om Bitcoin te bezitten. Wanneer de laatste Bitcoin is gemijnd, zal de hoeveelheid in omloop zijn maximale voorraad bereiken op 21.000.000 en dan wordt Bitcoin volledig deflatoir. Bitcoin is momenteel drie keer gehalveerd en zit nu op een jaarlijks inflatiepercentage dat is vastgesteld op 1,8%, wat al onder de ‘doelstelling’ van de centrale bank van 2% ligt.

De tokenomics van Bitcoin en het deflatoire monetaire beleid drijven de prijs van Bitcoin omhoog, waardoor het een geweldige hedge is tegen de inflatie van fiatvaluta’s. Het bewijs is te zien in de grafiek hieronder, die de hele prijsgeschiedenis van Bitcoin laat zien en de stijgende prijsactie die volgde na elke halvering tot nu toe.

Figure 13 – Bitcoin/USD price chart history with halving dates (TradingView)

Niet alleen het deflatoire monetaire beleid van Bitcoin verhoogt zijn waarde, maar ook zijn kenmerken en zijn eigenschappen als geld.

Figure 14 – Comparing Bitcoin with fiat currency and precious metals [15]

 

 

 

 

 

 

 

Het Bitcoin-netwerk draait 24/7/365 en iedereen over de hele wereld kan met Bitcoin transacties doen. Het kan worden opgeslagen in uw eigen digitale portemonnee waar u de volledige controle heeft over de hoeveelheid Bitcoin die u naar een ander portemonnee-adres wilt sturen. U hebt overal toegang tot uw Bitcoin-portemonnee met een internetverbinding en zolang u uw unieke chronologische zaadzin van 12 of 24 woorden hebt. De cryptografie van Bitcoin zorgt ervoor dat alle transacties en de gebruikers veilig en gedecentraliseerd blijven, vandaar dat Bitcoin een cryptocurrency wordt genoemd. Het bijhouden van gegevens wordt automatisch gedaan door de nodes die allemaal dezelfde kopie van de blockchain hebben en door zullen gaan met het toevoegen van gemijnde blokken vol met geverifieerde transacties. De Bitcoin-blockchain is ook transparant omdat alle transacties openbaar, permanent en traceerbaar zijn, wat iedereen kan zien. Het is ook pseudo-anoniem omdat elke gebruiker een openbaar adres heeft, maar zijn identiteit onbekend is.

Het namaken van Bitcoin is bijna onmogelijk omdat daarvoor een zogenaamde 51%-aanval nodig is. Dit is mogelijk als de aanvaller probeert zijn Bitcoin dubbel uit te geven, waarbij een andere miner de tweede transactie zal verifiëren vóór de eerste. Dit zou twee kopieën van de blockchain creëren waar beide transacties succesvol zijn. Een oplossing voor dit probleem is dat miners beide kopieën van de blockchain vastleggen, maar blijven werken aan degene die langer is. Als de ene blockchain langer wordt, zullen miners eraan blijven werken totdat andere miners stoppen met werken aan de andere kortere kopie van de blockchain. Als de aanvaller meer dan 50% van de mijnbouwkracht in handen heeft, kan hij de kortere vervalste blockchain tot de belangrijkste maken en zullen andere miners volgen.

Bitcoin kan ook worden verdeeld in acht decimalen, zoals hieronder te zien is. De meeste fiatvaluta’s kunnen worden onderverdeeld in slechts twee decimalen.

Satoshis (Sats) Bitcoin (BTC) Value
1 Sat 0.00000001 BTC
10 Sats 0.00000010 BTC
100 Sats 0.00000100 BTC
1,000 Sats 0.00001000 BTC
10,000 Sats 0.00010000 BTC
100,000 Sats 0.00100000 BTC
1,000,000 Sats 0.01000000 BTC
10,000,000 Sats 0.10000000 BTC
100,000,000 Sats 1.00000000 BTC

Figure 15 – Divisibility of Bitcoin

Met https://www.blockchain.com/explorer kunt u de hele Bitcoin-blockchain tot in detail bekijken.

Conclusie

Bitcoin is de nieuwe opslagplaats van waarde die ook kan fungeren als een veilig ruilmiddel. Het deflatoire monetaire beleid van Bitcoin is perfect geschikt om zich in te dekken tegen inflatie en heeft zichzelf al bewezen in figuur 13 met zijn aanzienlijke rendement na elke halvering en en in figuur 16 met de consumentenprijsindex (CPI) in Bitcoin-termen.

Figure 16 – How Bitcoin performed as a hedge against inflation in the past decade [16]

In 2021 leverde de Bitcoin 59,4% in, terwijl goud een teleurstellend rendement van -3,7% liet zien, ondanks recordinflatiecijfers. Bitcoin presteerde ook beter dan alle kapitaal- en schuldmarkten, zoals hieronder te zien is.

Figure 17 – 2021 returns of financial assets and asset classes (as of December 18th 2021) [17]

Er zijn ook verschillende innovaties die zijn voortgekomen uit de blockchaintechnologie van Bitcoin, zoals slimme contracten, gedecentraliseerde financiën (DeFi), gedecentraliseerde toepassingen (DApps), gedecentraliseerde uitwisselingen (DEXs), niet-fungibele tokens (NFTs), en web3, waarvan Ethereum de pionier is. Blockchain-technologie heeft ook real life use cases in de financiële dienstverlening, gezondheidszorg, landbouw, supply chain, auto-industrie, verzekeringen, entertainment, recht, publieke sector, retail, reizen, onroerend goed, productie, gas, en telecommunicatie-industrie. Naar mijn mening is het echt revolutionair.

Bitcoin krijgt kritiek vanwege zijn schaalbaarheidsproblemen, maar dit wordt opgelost met het Bitcoin Lightning Network, dat een laag-twee-oplossing is die onmiddellijke betalingen mogelijk maakt die bijna gevoelloos zijn. Een ander probleem is de hoeveelheid elektriciteit die Bitcoin gebruikt voor het delven. Dit wordt behandeld in een ander artikel op onze website: https://faces-online.nl/en/bitcoins-carbon-price-tag/.

Het aspect van zelfsoevereiniteit en de gedecentraliseerde structuur is wat Bitcoin tot een van de grootste uitvindingen maakt in zowel de financiële als de technologische sector. Mensen hebben volledige controle over hun bezittingen en kunnen op elk moment transacties uitvoeren zonder toestemming van een centrale autoriteit of derde partij: de macht is eindelijk verschoven naar het grote publiek. Het Bitcoin-protocol is gemaakt met geavanceerde cryptografische beveiliging die in staat is om vertrouwen te scheppen in een systeem zonder vertrouwen.

Als je denkt dat het te laat is om Bitcoin te kopen, bedenk dan: Bitcoin is slechts 3 van de 32 keer gehalveerd, bereikte een hoogtepunt van $69.000 met een marktkapitalisatie van ongeveer $1,3 biljoen, en investeringsbankgigant Goldman Sachs beweerde dat Bitcoin het marktaandeel van goud kan inhalen, dat momenteel een marktkapitalisatie heeft van $11,5 [18] biljoen . We zijn nog erg vroeg.

[1] https://fred.stlouisfed.org/series/M2

[2] https://fred.stlouisfed.org/series/MABMM301EZM189S

[3] https://www.statista.com/statistics/1032048/value-us-dollar-since-1640/

[4] https://www.statista.com/statistics/1055948/value-euro-since-2000/

[5] https://www.theguardian.com/business/2021/dec/10/us-inflation-rate-rise-2021-highest-increase-since-1982

[6] https://www.nytimes.com/2021/11/30/business/eurozone-inflation-hits-a-record-high-of-4-9-percent.html

[7] https://www.ft.com/content/747a76dd-f018-4d0d-a9f3-4069bf2f5a93

[8] https://www.statista.com/statistics/299460/distribution-of-wealth-in-the-united-states/

[9] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IJBM-01-2014-0003/full/html

[10] https://github.com/bitcoin/bitcoin/blob/4405b78d6059e536c36974088a8ed4d9f0f29898/main.cpp

[11] https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

[12] https://developer.bitcoin.org/devguide/block_chain.html

[13] https://github.com/bitcoin/bitcoin/blob/master/src/validation.cpp

[14] http://www.mattwhitlock.com/Bitcoin%20Inflation.png

[15] https://www.investopedia.com/ask/answers/100314/why-do-bitcoins-have-value.asp

[16] https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-11/need-an-inflation-hedge-bitcoin-has-delivered-99-996-deflation

[17] https://www.ft.com/content/64980671-f086-42c0-91dc-17aa1fc93ee0

[18] https://fortune.com/2022/01/04/bitcoin-price-100k-gold-store-of-value-goldman-sachs/

reacties