Profielschets van Warren Buffett

For the English version, click here.

Bij de meeste studenten zal er wel een belletje gaan rinkelen als het over Warren Buffett gaat. Bij menig college wordt er stilgestaan bij deze succesvolle investeerder waarin met name zijn belangrijke beleggingsstrategieën worden toegelicht. Dat zijn naam in de schoolbanken vaak valt is ook niet zo gek, aangezien Warren Buffett wordt gezien als één van de meest succesvolle beleggers uit de geschiedenis. In dit artikel wordt de wijze besproken hoe Warren Buffett is begonnen met beleggen, hoe hij zo succesvol is geworden, wat zijn belangrijke strategieën zijn en welke andere grote namen in de beleggingswereld hem hebben geïnspireerd.

De eerste les

Al op jonge leeftijd had Warren Buffett zich voorgenomen om snel rijk te worden en las hij boeken over beleggen [1] . Op 11-jarige leeftijd kocht Buffett zijn eerste drie aandelen van Olie maatschappij Cities Service voor ongeveer 38 dollar per stuk. Buffett verkocht ze weer voor 40 dollar en maakte dus een kleine winst. Hier leerde Buffett zijn eerste belangrijke les over geduld hebben, aangezien de prijs later omhoog schoot naar 200 dollar per aandeel [2].

Inspratiebron Benjamin Graham

Op 19-jarige leeftijd kwam Warren Buffett via het boek “The intelligent Investor” in aanraking met de ideeën van Benjamin Graham. Benjamin Graham was een invloedrijke investeerder in de 20e eeuw en staat bekend als de grondlegger van het waarde beleggen. Graham stelde dat  beleggers moeten streven om te profiteren van de grillen van de aandelenmarkt. Hij beweerde dat de meeste mensen meegingen in het groepsdenken van de markt. Graham vindt verder de intrinsieke waardebepaling van een bedrijf heel belangrijk. Met de intrinsieke waarde bedoeld Graham de geschatte prijs die een investeerder geeft, op basis van een eigen analyse, voor een bepaald aandeel. Volgens Graham moet de intrinsieke waarde worden beoordeeld op basis van de balans. Kortweg gezegd: de waarde van een bedrijf is te berekenen door de schulden af te trekken van de bezittingen. (https://www.brokerfind.nl/warren-buffett/ ). Als de daadwerkelijke waarde van een bedrijf onder de intrinsieke waarde ligt, kan de investeerder daarop profiteren. De favoriete metafoor van Benjamin Graham was die van “Mr. Market”. Mr. Market geeft je elke dag het aanbod om zijn aandelen tegen een andere prijs te kopen of te verkopen. De voorgestelde prijzen van Mr. Market zijn vaak op basis van emoties. Een sterke belegger kan zijn emoties beheren en zal enkel beslissingen nemen op zijn eigen analyses en feiten [3].

Achteraf bleek deze afwijzing het beste te zijn wat hem ooit is overkomen.”

Studietijd van Warren Buffett

Mede door het boek “The Intelligent Investor” schreef Warren Buffett zich in aan de Columbia Business School. Echter was deze universiteit niet zijn eerste keus. Buffett wilde aanvankelijk aan de Havard Business School studeren. Hiervoor werd hij echter afgewezen. Achteraf bleek deze afwijzing het beste te zijn wat hem ooit is overkomen. De afwijzing opende de deur naar Columbia. Buffett herkende de naam van Benjamin Graham. Hij schreef een ludieke brief aan de universiteit, waarin hij schreef dat hij in veronderstelling was dat Benjamin Graham allang dood was. Toen hij erachter gekomen was dat Graham toch nog bleek te leven en hij op Columbia bleek les te geven, wilde hij graag naar Columbia. Van Benjamin Graham leerde Warren Buffett twee gouden regels, waarvan de eerste regel aangaf om nooit geld te verliezen en de tweede regel inhield om regel een nooit uit het oog te verliezen [4].

De eerste carrièrestappen

Buffett richtte in 1956 zijn eerste eigen investeringsbedrijf ‘Buffett Associates’ op. Later nam Buffett de leiding over Berkshire Hathaway, wat in eerste instantie een textiel fabriek was. Buffett liquideerde alle bezittingen van Berkshire Hathaway. Dit omgetoverde investeringsbedrijf kocht veel bedrijven op, waardoor het conglomeraat Berkshire Hathaway bestaat uit bedrijven vanuit allerlei sectoren. Een van de succesvolle beleggingen van Berkshire Hatahway was Coca Cola, aangezien er tussen de periode van 1998 en 2006 meer dan 2 miljard euro is verdiend. Het succes van het aandeel is mede te danken aan het bedrijfsaandeel van Coca Cola, aangezien het bedrijf een duurzaam voordeel heeft ten opzichte van de concurrentie en dus goed scoort op het vijfkrachtenmodel van Michael Porter [5] [6]  .

De toegepaste strategieën van Buffett

Over het algemeen volgt Buffett de principes over het waardebeleggen van Benjamin Graham. Buffett houdt verder ook rekening met de bedrijfsprestaties van een aandeel. Hierdoor verschilt Buffett zijn strategie met die van Graham omdat Buffett de nadruk legt op het belang van de kwaliteit van een bedrijf en voorstander is om aandelen lange tijd aan te houden. Volgens Buffett zijn aandelenkoersen erg volatiel en vinden er veel tussentijdse schommelingen plaats. Om hiervan te herstellen een lange beleggingshorizon nodig. De miljardair leeft ook met de intentie om het aandeel nooit te verkopen, waardoor het belangrijk is om te investeren in kwaliteitsbedrijven die in staat blijven om winst te genereren. Buffett vindt daarbij het rente-op-rente effect belangrijk, aangezien dit zorgt voor de exponentiële groei van je vermogen. Dit is eigenlijk een soort sneeuwbal die naar beneden rolt en is zijn weg naar bededen steeds maar groter en groter wordt. Verder raad Buffett aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het is dus niet verstandig om veel in- en uit te stappen in een aandeel gezien de transactiekosten die dat met zich meebrengt. Ook beschrijft Warren Buffett dat diversificatie het beschermingsmiddel is tegen onwetendheid, want spreiding verlaagt het risico [7].

“Wel is hij in 2016 toch overstag gegaan.”


De boot gemist

Om op het laatste punt van de vorige alinea terug te komen, is onwetendheid een belangrijk aandachtspunt in de strategieën van Warren Buffett. Buffett stelt immers dat wanneer je iets niet begrijpt, je er ook geen geld mee kan verdienen. Het is belangrijk om te beleggen in bedrijven en sectoren die je goed kent. Zo negeerde Warren Buffett in 1999 de stijging van de dot.com aandelen, omdat hij het verdienmodel niet begreep. Nadat de koersen van aandelen in een storten in het voorjaar van 2000, gaf Buffett aan dat beleggers die wel investeerden gehypnotiseerd waren door de duizelingwekkende stijging van tech aandelen en al het andere negeerden, zoals de vraag of ze de bedrijven waarin ze investeerden überhaupt wel geld opbrachten. Beleggers werden aangetrokken door stijgende aandelenprijzen en Buffett stelde dat de internetbedrijven meer zijn ontworpen met het oog op het verdienen van geld aan beleggers in plaats van om voor hen geld te verdienen
[8] . Uiteindelijk zijn de aandelen in tech bedrijven, bijvoorbeeld van Apple, aanzienlijk gestegen en heeft Buffett hier toch de boot gemist. Wel is hij in 2016 toch overstag gegaan en heeft hij in Apple geïnvesteerd. Dit past daarnaast ook bij de strategie om te investeren in bedrijven met een goed marktaandeel. Mede door het aandeel in Apple heeft Berkshire Hathaway in het slot van 2020 uitstekend gepresteerd [9]. Desondanks blijft Buffett sceptisch over het onbekende. Zo heeft de inmiddels 91-jarige Amerikaan aangegeven dat hij Bitcoin walgelijk vindt. Volgens Buffett mist de munt onderliggende waarde en is de hele asset een schijnbeeld [10].

Sobere levensstijl en goede doelen

Warren Buffett is één van de rijkste personen ter wereld. Echter zou je dat niet kunnen zeggen als je zijn levensstijl bekijkt. Hij geef niet veel geld uit en woont nog steeds in een huis dat hij in 1958 heeft gekocht. Bovendien geniet hij ervan om elke dag te ontbijten bij de McDonalds en neemt hij ludiek genoeg een goedkoop menu als de resultaten slecht zijn. Volgens Buffett is het leven met minder dan je hebt één van de belangrijkste lessen voor het opbouwen van vermogen, zodat er genoeg geld over blijft om te investeren.  Daarnaast hecht de miljardair ook veel waarde aan de investering in jezelf. Hierdoor leer je bepaalde skills waaruit je later voordeel uit kunt halen. [11] .  Verder staat Buffett bekend om zijn donaties aan goede doelen. Buffett heeft in 2006 beloofd om al zijn aandelen van Berkshire Hathaway weg te schenken aan vijf goede doelen.  Zo gaf de Amerikaan in 2019 nog 3,6 miljard dollar aan deze vijf stichtingen [12] .  De motivatie van Buffett is dat zijn vermogen beter besteed kan worden aan goede doelen dan aan de beleggingsportefeuilles van zijn nageslacht. Aan zijn aandeelhouders schreef hij onder anderen dat je kinderen genoeg moet geven om alles te kunnen doen, maar niet zoveel dat ze niets meer hoeven te doen [13].

Buffett’s belangrijke rechterhand

Een andere belangrijke naam als we het over Warren Buffett hebben is die van Charlie Munger. Munger, de vice-voorzitter van Berkshire Hathaway, is de investeringspartner van Warren Buffett. Munger en Buffett ontmoette elkaar in 1959, maar werd pas sinds 1979 de rechterhand van Warren Buffett. Dit kwam mede doordat Munger aanvankelijk een ander beroep uitoefende en zijn eigen vastgoed kantoor had, echter besloot hij om zich vanaf 1965 te gaan concentreren op investeringen. Munger besloot een informeel samenwerkingsverband aan te gaan met Warren Buffett en in 1979 kwam hij definitief bij Berkshire Hathaway. Munger staat vaak in de schaduw van Buffett, maar ook hij is een zeer succesvolle belegger. Ondanks de sterke band tussen de twee, is Munger wel wat anders op het gebied van karakter. Waar Buffett sympathiek overkomt, staat Munger bekend om zijn botte, no-nonsense aanpak bij het spreken. Verder kan hij ook openlijk kritisch overkomen, alhoewel Munger nog wat introvert van karakter is. Hierdoor heeft Charlie Munger een wat mindere bekendheid dan Warren Buffett [14]. Een ander verschil tussen de twee is dat Munger wel tot Havard werd toegelaten, en Buffett niet. Ondanks de verschillen op het gebied van persoonlijkheden heeft Buffett veel advies opgehaald van de kennis en inzichten van Munger en heeft Munger de rol van vertrouweling overgenomen van Benjamin Graham. Deze switch was perfect voor Warren Buffett, aangezien Graham expertise, aandelen die boven hun boekwaarde noteren, amper meer te vinden waren rond de jaren 80 en Buffett gebruik kan maken van Munger zijn kennis over bedrijven met competitieve voordelen [15] .

De 91-jarige Buffett wil nog lang niet stoppen. De Amerikaan zeg dat hij niet bang is om dood te gaan, en mede daardoor houd hij zijn ‘ongezonde’ levensstijl, en paar keer per week langs de McDonalds, nog gewoon aan. Een ding is zeker: de strategieën en ideeën van Warren Buffett zullen nog tientallen jaren worden aangehaald om te leren van ’s werelds beste belegger aller tijden.

reacties