Een bestuursjaar bij Asset | Accounting & Finance – Twan Tacken, Vice-Chairman

Het was november toen ik erg aan het twijfelen was wat ik komend jaar zou gaan doen. De deadline voor de aanmeldingen van het winterbestuur kwam eraan, en ik had het al meerdere keren met Niels, toen nog Vice-Chairman van deze vereniging, erover gehad of een bestuursjaar iets voor mij was. Na veel wikken en wegen, het is toch immers een jaar studievertraging dat je oploopt, besloot ik toch te solliciteren voor het bestuur. Uiteindelijk met succes en na de inwerkperiode in januari en de Algemene Leden Vergadering op 28 januari kon ik dan toch echt officieel beginnen als Vice-Chairman van deze mooie vereniging.

Als Vice-Chairman heb je een heel divers takenpakket, maar de verantwoordelijkheid over de (nieuwe) actief leden is wel een van je belangrijkste taken. Vooral aan het begin van elk semester ben je hier druk mee bezig. Hier begon mijn bestuursjaar dan ook mee. Na een keer met mijn voorganger Niels mee te hebben gekeken, mocht ik meteen al mijn eerste gesprekje met een toekomstig lid voeren. Tijdens zo’n gesprek leg je alle commissies uit die dat semester beginnen en ook leg je uit wat het inhoudt actief lid van Asset | Accounting & Finance te zijn. Het kan een grote puzzel zijn om iedereen in te delen in de commissies die hun voorkeur genieten, maar nadat dat eindelijk gelukt was, konden alle nieuwe commissies van start.

”Als coördinator van een commissie ben je de koppeling tussen het bestuur en de commissie.”

Als Vice-Chairman coördineer ik twee commissies, namelijk Accounting Insight en de Sports Committee. Als coördinator van een commissie ben je de koppeling tussen het bestuur en de commissie. Zo houd je als coördinator de rest van je bestuur op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de commissie, door tijdens de bestuursvergadering op maandagochtend updates te geven wat er afgelopen week gebeurd is binnen de commissie.

De Accounting Insight commissie organiseert op 21 november een accounting gerelateerd symposium waarbij verschillende mensen uit de accountancy sector komen debatteren over actuele stellingen binnen de accountancywereld. Bij het organiseren van een symposium komt veel kijken. Zo moet er een geschikte locatie gevonden worden, moeten er relevante stellingen bedacht worden en moeten sprekers en een dagvoorzitter gevonden worden. Dit is slechts een kleine greep uit de taken waar zo’n commissie dan mee bezig is.

Verder organiseert de Sports Committee allerlei sportactiviteiten voor onze actief leden. Zo zijn we dit jaar al naar JumpXL geweest, hebben we meerdere keren gevoetbald, is er een tennistoernooi georganiseerd en zijn we met onze actief leden een dag gaan zwemmen.

Het coördineren van deze commissies is een leuke afwisseling van de andere bestuurstaken die je hebt. Je moet echter wel in je achterhoofd houden dat je coördinator bent en geen commissielid. Derhalve moet je zelf niet te veel taken oppakken en de commissie juist de ruimte geven hun ding te doen.

Buiten deze commissies die je als Vice-Chairman coördineert, zit je ook in zogenoemde Faculty Wide Organs (FWOs). Dit houdt in dat je met bestuurders van andere departementen samen zit voor verschillende redenen. Zo ben je als Vice verantwoordelijk voor de website van A&F. Iedere woensdag zit je samen met alle andere webmasters van Asset om de laatste updates rondom de site te bespreken. Verder worden hier problemen van de website besproken, en zo nodig opgelost.

Verder maak je als Vice-Chairman ook deel uit van de Asset Academy, waar je samen met alle andere Vices van de departementen in zit. De belangrijkste punten die hier besproken worden, zijn de promotie van Asset, de organisatie van evenementen zoals bijvoorbeeld de COdE biercantussen, de Asset Champions League en het Asset Gala, en wat we verder kunnen betekenen als Asset zijnde voor onze actief en passief leden.

”Je leert ontzettend veel dingen zoals je soft skills ontwikkelen en met een kritische blik naar zaken te kijken.”

Samen met de Vices van Marketing, SBIT en S&L maak je ook deel uit van het BE-cluster. Hiermee proberen wij Bedrijfseconomie studenten zo goed mogelijk te bereiken om ze kennis te laten maken met Asset en het actief zijn. Zo worden er vanuit dit cluster ook verschillende informele activiteiten georganiseerd voor de BE-student, zoals de jaarlijkse biercantus en een Get-to-know Asset Activity waar eerste en tweede jaars studenten op een informele manier kennis kunnen maken met Asset. Zo ben je in je bestuursjaar niet alleen met A&F bezig, maar draag je ook je steentje bij aan Asset algemeen en het bedrijfseconomiecluster.

Buiten alle meetings en werkzaamheden om heb je natuurlijk talloze leuke activiteiten, daar waar een bestuursjaar wel een beetje om bekend staat. Elke week heb je activiteiten zoals borrels en uitstapjes samen met je medebestuurders en actief leden. Deze gezelligheid is vooral wat een bestuursjaar zo leuk maakt!

Al met al kan ik zeggen dat ik blij ben de keuze gemaakt te hebben gesolliciteerd te hebben voor een bestuursjaar. Je leert ontzettend veel dingen zoals je soft skills ontwikkelen en met een kritische blik naar zaken te kijken. Maar ook leer je heel veel mensen kennen. Mocht je nog twijfelen over een bestuursjaar, dan kun je bij mij altijd met je vragen terecht!

Mocht je na dit artikel meer willen weten over mijn bestuursjaar, kom dan langs op kamer E1.07 en stel je vragen tijdens een kopje koffie! Ook kun je via deze link meer te weten komen over de specifieke functieverdeling binnen het bestuur.

reacties