Een bestuursjaar als voorzitter van Asset | Accounting & Finance – Richard van der Vlist

For the English version, click here

Als Chairman is Richard verantwoordelijk voor het beleid van Asset | Accounting & Finance en de externe communicatie naar partijen zoals Asset en de Universiteit. Daarnaast coördineert hij A&F Investments en de Alumni Commissie. In dit artikel vertelt Richard wat zijn functie inhoudt en hoe hij zijn dagen als Chairman van Asset | Accounting & Finance doorbrengt.

In dit artikel wil ik met jullie mijn verhaal delen als voorzitter van misschien wel één van de meest bijzondere jaren uit mijn leven en dat zegt wat als oud-censor van T.S.C. st. Olof, wat inhoudt dat ik vele avonden en nachten achter de bar heb gestaan op Asgard.

Zelf heb ik nog geen seconde spijt gehad van het maken van mijn keuze voor een bestuursjaar. Echter krijg ik vaak de vraag: “Wat doe je nu eigenlijk iedere dag?” In dit artikel wil ik dat beantwoorden en voorgoed van die vraag af zijn. Ik neem je mee in een “doorsnee” week als voorzitter van Asset | Accounting & Finance.

Maandag

09.00u: Iedere maandag starten we met de vaste bestuursvergadering. Deze begint standaard om 09.00 uur, mits iedereen op tijd is en niemand meer in de keuken staat om een drie-gangen ontbijt voor te bereiden. Tijdens de vergadering bespreken we een hoop verschillende onderwerpen; de dagelijkse taken, onze commissies, evenementen en alle relevante onderwerpen op Asset General niveau. 

13.00u: Na deze vergadering lunchen we vaak samen en daarna gaat iedereen weer aan de slag met zijn of haar eigen taken. Wanneer we niet op de kamers zitten, werken vaak samen in kleinere groepen van twee tot drie bestuurders. 

Dinsdag

10.00u: Dinsdagochtend begint met een vergadering op Asset General niveau, namelijk GB. Dit is een vergadering met alle voorzitters van de Asset departementen, de EBT en de MAK (supported by Asset). Binnen het algemeen bestuur van Asset ben ik de penningmeester, dit houdt in dat ik de coördinator ben van alle Treasurers van Asset en de eindverantwoordelijke ben voor de financiële gezondheid van ieder departement en Asset. GB wordt voorgezeten door Joshua Stassen, de huidige Independent Chairman. Ondanks het zware Limburgse accent van Joshua is GB vaak een van de leukere vergaderingen van de week. Je komt te weten wat er bij andere departementen speelt en waar ze tegenaan lopen. Met dank aan Simo en Joshua kan ik het Limburgs steeds beter en beter verstaan. Je bestuursjaar levert veel op voor je CV: soft- en hard skills en zelfs nieuwe talen. 

14.00u: In de middag bespreek ik samen met Joshua de financiële stand van zaken van de gehele vereniging en welke strategische plannen we kunnen uitwerken. Als voorzitter heb ik los van het besturen van mijn eigen departement ook een hoop verantwoordelijkheden in het algemeen bestuur. Deze duale verantwoordelijkheid zorgt voor een erg diverse en uitdagende functie. Iets waar ik persoonlijk heel veel energie uit weet te halen.

15.00u: Daarna heb ik een meeting met Joyce Ladenstein en Tom van de Louw van Student Career Services en met Mira Gorris en Judith Künneke van het Accountancy departement van de universiteit. Simo schuift ook aan. Als voorzitter ben ik voornamelijk verantwoordelijk voor het contact met de universiteit. We helpen elkaar en sparren over verschillende onderwerpen zoals educatie, student development en onze formele evenementen. Al onze meetings zijn online. Iedereen werkt thuis, wat soms tot bijzondere momenten leidt. Zo verstoort de kat van Joyce regelmatig de meeting. 

De meetings met alle stakeholders zorgen er niet alleen voor dat er goed contact is met de andere partijen, waar wij als Asset | Accounting & Finance mee te maken hebben, maar je leert ook iedereen persoonlijk kennen en bouwt leuke relaties op. 

Woensdag (kamerdag)

08.00u: Vandaag mogen we weer naar de kamers. Om het maximale uit de spaarzame kamerdagen te halen, zorg ik dat ik er altijd om half negen ben. Helaas verslaat menig A&F bestuurder mij in de strijd wie er als eerste is. 

09.30u: Vanochtend heb ik een meeting met Peter de Goeij, de Academic Director van het Finance departement, en wederom sluit Joyce hierbij aan. We bespreken de gebruikelijke dingen en de volgende editie van de Banking Days. Samen met Myron werk ik op dit moment al hard aan de volgende editie. Dankzij de gesprekken met Peter en Joyce ben ik meer en meer gaan inzien welke master ik zou willen gaan doen. We bespreken niet alleen zakelijke dingen, maar ook vaak de persoonlijke dingen zoals het weekend, corona en natuurlijk mijn studiekeuze. Aan het begin van het jaar wilde ik de MSc. Accountancy gaan doen, maar door dit jaar is het roer omgegaan en kies ik voor de MSc. Finance. 

“Als voorzitter ben ik voornamelijk verantwoordelijk voor het contact met de universiteit. We helpen elkaar en sparren over verschillende onderwerpen zoals educatie, student development en onze formele evenementen”.

10.30u – 17.00u: De rest van de dag ben ik bezig met kleinere taken en meetings. Zo bespreek ik met andere penningmeesters de belastingregels en ben ik druk met het organiseren van de Tilburg Investment Battle in samenwerking met mijn commissie A&F Investments. Verder bereid ik de incasso van de ledencontributie van Asset voor en heb ik een meeting om het bedrijfsmodel van Asset te bespreken. Als laatste onderdeel van de dag heb ik een Actief Leden Gesprekje. Tijdens deze individuele gesprekjes leer je de leden kennen en bespreek je hoe het met ze gaat, zowel op persoonlijk gebied, als op commissie-niveau en bespreek hun coördinator, een ander bestuurslid. Op deze manier leer je als voorzitter veel over je eigen bestuurders en kan je ze aansturen. De ontwikkeling van het bestuur is één van de belangrijkste en mooiste taken als voorzitter. Je ziet je bestuurders in een (half) jaar tijd enorm groeien en daar haal ik enorm veel voldoening uit. Ik durf dan ook echt te zeggen dat ik trots ben op mijn bestuur.

18.00u: In de avond ga ik eten en een klein biertje doen met een oud-voorzitter van A&F, namelijk Stijn van de Laar, met wie ik veel kan sparren en natuurlijk erg goede vrienden mee ben geworden sinds ik actief ben bij A&F. Aan zowel Allard als Stijn heb ik veel steun en advies in mijn jaar als bestuurder.

Donderdag

11.00u:  Iedere donderdag heb ik de Treasurers Meeting (T.M.). Een overleg tussen alle penningmeesters van Asset waar ik als coördinator bij zit. Tijdens deze meeting bespreken we alle financiële zaken en problemen. Ik heb deze meeting samen met Ella, onze eigen penningmeester. Wil je  weten hoe het is om Treasurer te zijn? Dat lees je hier.

12.00u: Vanmiddag heb ik een meeting met Mark, de penningmeester van Asset | SBIT, om te kijken naar een training voor alle penningmeesters. De rest van de dag beantwoord ik mijn mailtjes en hou ik mij wederom bezig met kleinere taken. Verder maak ik de draaiboeken af voor de thesis sessie die we op 30 maart zullen organiseren voor de masterrichtingen Accountancy en Finance. 

Vrijdag 

11.00u: Vandaag staat een FAN-meeting op de agenda. De FAN (Financiële Associatie Nederland) is een overlegorgaan van verschillende financiële studieverenigingen binnen Nederland: de FSA (Amsterdam), FSR (Rotterdam), SCOPE (Maastricht) en R!SK (Groningen). Tijdens de meeting bespreken we hoe het in de verschillende steden gaat. Je ziet hierbij de overeenkomsten en verschillen tussen de verenigingen. Het sparren over de grotere problemen, zoals het insteken van online evenementen is van erg veel toegevoegde waarde en zet je eigen ideeën in perspectief.  

13.00u: We hebben een afspraak bij Suitsupply, waar we onze bestuurspakken laten maken. Alleen wanneer Myron de sleutel van zijn auto omdraait… gebeurt er niets. De rode koelkast heeft het eindelijk dan toch begeven. Als alternatief pakken we dan maar de fiets. Eenmaal daar aangekomen worden onze maten opgenomen en kiezen we de kleur en stof waaruit ons pak gemaakt gaat worden.  

16.00u: Voordat het weekend begint, heb ik nog een evaluatie gesprek met Jochem, oud Vice-Chairman, waarmee ik een half jaar heb samengewerkt. Jochem, een spontane en leuke gast, zie ik als vriend voor het leven door alles wat we hebben meegemaakt. Grote schoenen voor Joep om te vullen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het hem lukt. Niet alleen Jochem, maar iedereen met wie ik heb samengewerkt als bestuur zijn voor mij echte vrienden geworden met wie ik hopelijk nog lang contact zal hebben.

Zaterdag

08.00u: In de ochtend besluit ik te gaan hardlopen. Naast het harde werken is je eigen fysieke en mentale gezondheid erg belangrijk. Ieder zorgt hiervoor op zijn eigen manier. Als voorzitter is het belangrijk om ook op je andere bestuurders te letten. Zorg er voor dat ze gezond, vrolijk en gelukkig zijn. Een bestuursjaar kan veel van je vragen, maar uiteindelijk doe je het samen en voor je eigen ontwikkeling en plezier.

09.00u: Simo heeft gisterenavond een drankje gedaan. Vandaar dat het een goed moment is voor een anytimer. De standaardprocedure is dat je een appje in de bestuur app gooit. Tien minuten later, na veel treuzelen en gemopper, verschijnt dan eindelijk het filmpje. Mijn weekend is goed begonnen.

Zondag 

11.00u: Zondag is voor mij een familiedag. Vaak bezoek ik mijn opa en oma en mijn oma in Lopik. Ook hoort bij dit bezoek een potje rummikub, die ik altijd weet te verliezen.  

15.00u: In de middag bereid ik vaak de bestuursvergadering voor en eet ik om 3 uur ‘s middags al warm. Ik deel veel van mijn verhalen en mijn week met mijn familie, die vaak net zoals veel anderen niet goed begrijpen wat ik doe, dat merk ik. Echter is hun enthousiasme er niet minder om. Later in de middag ga ik of naar vrienden in Utrecht of ga ik alweer naar Tilburg toe en kan de week weer beginnen van voor af aan, maar natuurlijk nooit hetzelfde.

Mocht je na dit artikel meer willen weten over een bestuursjaar, schroom dan niet om mij een mailtje te sturen via Chairman@Asset-AccountingFinance.nl of een berichtje op LinkedIn! Daarnaast kan je via deze link meer te weten komen over de specifieke functieverdeling binnen het bestuur.

reacties