Een bestuursjaar als Chairman van Asset | Accounting & Finance – Lotte de Jager

For the English version, click here!

Graag neem ik je in dit artikel mee in hoe ik afgelopen jaar heb ervaren als voorzitter van Asset | Accounting & Finance. Als je benieuwd bent wat ik zoal doe op een dag of wat me echt is bijgebleven van mijn bestuursjaar, lees vooral verder!

Mijn keuze om een bestuursjaar te doen bij Asset | Accounting & Finance

Hoewel ik al eerder kennis had gemaakt met Asset, kwam ik april 2021 in de Accounting Insight Committee. Ik had destijds nog het idee dat ik accountant wilde worden, maar het leek me boven alles vooral heel vet om een symposium neer te zetten en nieuwe mensen te ontmoeten. Het was toen nog een periode met zware corona maatregelen, waar we zelfs tijdens het actief ledenweekend nog te maken hadden met een avondklok. Veel activiteiten waren online, maar toch leerde ik tot mijn verbazing heel snel veel mensen kennen binnen de vereniging. Ik merkte dat iedereen een heel open houding had en dat de sfeer vaak gemoedelijk was, of dat nou online was of in kleine groepjes bij iemand thuis. Deze periode vond ik erg leuk en door deze goede sfeer kreeg ik al snel het idee om te solliciteren op een plek in het bestuur. Bovendien zag ik het als de ideale kans om wat ervaringen op te doen die ik nergens anders op zou doen. Ik kan je verzekeren dat dat is gelukt!

Een gemiddelde dag als voorzitter

Als voorzitter doe je op een dag heel veel verschillende dingen, en ik denk dat mijn voorgangers dat kunnen beamen. Wel heb je een aantal vaste dingen die terugkomen. Elke maandagochtend leid ik de bestuursvergadering, waar we stilstaan bij alles wat er die week speelt. Ook ben ik verantwoordelijk voor het leiden en voorbereiden van de vergaderingen met de Raad van Advies, de Algemene Ledenvergaderingen en onderhoud ik het contact met de universiteit.

Naast deze verantwoordelijkheden heb ik ook een positie in het algemeen bestuur van Asset. Hier ben ik penningmeester, wat mij verantwoordelijk maakt voor alle financiële zaken binnen de vereniging. Ik leid elke week de vergadering van alle penningmeesters en help ze met bepaalde vraagstukken. Als algemeen bestuurder heb ik niet alleen de rol van penningmeester, ik vertegenwoordig ook Asset | Accounting & Finance binnen de wekelijkse algemene bestuursvergadering. 

“Wat ik leuk vind aan deze rol is dat je vaak projecten op kan pakken om iets te vernieuwen of te verbeteren, waar je opvolgers nog wat aan hebben.”

Los van de vergaderingen en taken die elke week op de agenda staan, ben ik altijd wel bezig met andere dingen. Ik ben ondertussen veel beter geworden in timemanagement, wat een leuke bijkomstigheid is. Om je even een voorbeeld te geven waar ik momenteel mee bezig ben: ik werk deze weken aan een Alumni Evenement in samenwerking met de universiteit, waar ik onze alumni benader om te komen vertellen over hun carrière en hoe ze daar terecht zijn gekomen. Ook ben ik bezig met de acquisitie van de Banking Days, en heb ik gesprekken met het departement van Finance over onze study support en hoe we dat beter met elkaar kunnen integreren. 

Wat ik leuk vind aan deze rol is dat je vaak projecten op kan pakken om iets te vernieuwen of te verbeteren, waar je opvolgers nog wat aan hebben. Ik heb bijvoorbeeld stappen gezet in de verdere professionalisering van alle legale zaken binnen Asset, waar we een taskforce voor op hebben gezet. Samen met deze taskforce leren we meer over contractenrecht, kijken naar we bepaalde regels van de belastingdienst en willen we dit een stukje verder vooruit helpen. 

Ook heb ik veel contact met de universiteit, voornamelijk met de Academic Directors van de Masters Accountancy en Finance. Samen met hen organiseer ik vaak wat kleinere evenementen en informatiesessies. Als je de banden goed onderhoudt bouw je niet alleen je eigen netwerk op, je krijgt ook veel informatie mee en kunt vaak met ze schakelen als je een nieuw idee hebt of ergens tegenaan loopt. Ik haal zelf veel voldoening uit dit contact omdat je daadwerkelijk iets voor elkaar kunt betekenen, en je ziet veel terug van wat een studievereniging voor studenten kan betekenen.

Hoogtepunten van afgelopen jaar

Afgelopen jaar had voor mij wel echt een aantal duidelijke hoogtepunten. De twee Algemene Ledenvergaderingen springen daar ook echt uit. Ik vind het een mooi moment waarbij je reflecteert op het afgelopen half jaar en vooruit kijkt naar wat voor toffe evenementen er op de planning staan. Je moet je goed kunnen verantwoorden en goed voorbereid zijn (en daarnaast natuurlijk heel veel vragen kunnen beantwoorden), maar het geeft je veel voldoening. Je neemt officieel afscheid van het oude bestuur, maar het is daarnaast een feestelijke avond waarbij je het nieuwe bestuur in hamert en vanaf daar voor het echt gaat beginnen. Wat ik zelf ook een heel bijzonder periode vond was de zomer, omdat de coronamaatregelen toen geleidelijk werden versoepeld. We hebben aan het einde van het collegejaar toen veel lunches en borrels meegemaakt, waar je alle A&F leden weer eens bij elkaar ziet. Om de zomer op een leuke manier af te sluiten, hebben we daarna ook van alle andere besturen de announcements en constitutieborrels bezocht. Hier leerden we heel snel de mensen kennen met wie we elke dag op de kamers zouden werken.

Door het loslaten van de restricties konden we ook formele evenementen, sommige na pas 2 jaar, weer fysiek organiseren. Ik keek er erg naar uit om die bedrijven allemaal fysiek te ontmoeten en al die studenten bij elkaar te zien. 

Wat ik heb geleerd in mijn bestuursjaar

Ik denk dat ik wel honderden dingen kan opnoemen die ik in mijn bestuursjaar al heb geleerd, maar wat er voor mij het meest uitspringt is wat je leert over andere mensen.

Als voorzitter merk je heel erg hoe de dynamiek is binnen je bestuur en is het aan jou om ervoor te zorgen dat iedereen op zijn plek zit. Een goede sfeer op de kamers is erg fijn, omdat je heel veel energie en motivatie van elkaar krijgt. Je moet als voorzitter ook echt de verantwoordelijkheid nemen om discussies goed te monitoren, goed te weten hoe het met iedereen gaat en om kleine irritaties uit te spreken en iedereen z’n zegje laten doen. Je zult merken dat je hier snel beter in wordt, al helemaal nadat je je bestuur beter leert kennen tijdens de zomerperiode. 

Ook in het algemeen bestuur leer je veel over de mensen waarmee je samenwerkt. Niet alleen is het heel gezellig om nog een bestuur te hebben waar je leuke dingen mee doet, je leert veel over welke belangen er spelen binnen en buiten de vereniging. Ik weet nu vaak goed waar bepaalde belangen vandaan komen, en ook hoe ik die zorgvuldig tegen elkaar af kan wegen. 

In deze rol ben je echt het gezicht van A&F, en leer je je altijd goed te verantwoorden. Het is een uitdagende functie, omdat er veel op je afkomt, vooral in het begin. Als je bereid bent om veel te leren en open kunt zijn naar je bestuur, merk je dat dit snel goedkomt en dat je eigenlijk nog veel meer kunt dan je denkt. Ik heb naar mijn idee echt jaren levenservaring opgedaan in een relatief korte tijd, waar ik de rest van mijn leven nog wat aan zal hebben. Ik heb echt geen moment spijt gehad van afgelopen jaar en weet zeker dat ik straks met een berg leuke en bijzondere herinnering weer verder ga met mijn studie. 

Mocht je na dit artikel meer willen weten over mijn bestuursjaar, kom dan vooral langs op kamer E107 of neem even contact op. Ik kom graag een koffietje met je drinken!

reacties