5 jaar fulltime aan het werk, wat nu?

Gulsan Ergul

Na de euforie van het afstuderen aan de universiteit, ben ik meteen begonnen met werken. Gretig om de wereld te ontdekken, ambitieus om carrière te maken en het belangrijkste; om mezelf te bewijzen voor de rest van de wereld. Het voelt als gisteren, maar ik ben al 5 jaar fulltime (40+ uur) aan het werk. Hoe heb ik mezelf door deze jaren heen genavigeerd? Wat kan ik over mijn ervaringen tot nu toe met jou delen?

Het idee om 8 uur lang zittend achter je bureau te werken, elke dag in dezelfde ruimte, steeds uitkijkend naar de weekenden, gaf me van tijd tot tijd koude rillingen. Ik zei tegen mezelf: Dit eentonige leven zal niet doorgaan tot mijn pensioen! Ik moest wat kleine dingen veranderen in mijn carrière, die net begonnen was. Ik begon met mensen te praten en ging dieper nadenken over mijn gedachten, daarnaast bleef ik doorgaan met mijn persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Ik kan me voorstellen dat afgestudeerden niet staan te springen om direct postacademische opleidingen en trainingen te gaan volgen, maar voor mij was dit een essentieel onderwerp. Het is zelfs geweldig als je werkgever ervoor betaalt! Om je geen verkeerde indruk te geven: De eerste 3,5 jaar van mijn carrière betaalde ik voor mijn eigen ontwikkelingen.

Tijdens de eerste twee jaar bij mijn (nu ex-) werkgever wist ik al snel dat ik een specifieke financiële training wilde gaan volgen. Met mijn achtergrond was dit de meest logische stap na het afstuderen. Geleidelijk heb ik echter geleerd – door middel van ervaringen – dat dit niet mijn droom was. Maar ik bleef tegen mezelf zeggen dat ik deze referenties achter mijn naam nodig had om ooit succesvol te kunnen worden! Nadat ik van werkgever gewisseld en van afdeling veranderd was – dit duurde 3,5 jaar – kon ik eindelijk toegeven: Het maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang het me maar gelukkig maakt. Daarnaast moet ik nog 4 decennia werken, ik leef en werk liever gelukkig.

Oke, om deze column wat interessanter te maken voor jou, zal ik een paar punten geven waarover je nu of binnenkort een keer na kunt denken:

1. Als je op je eigen tempo kunt bepalen wat je het leukste vindt aan je baan en je werkgever;
2. Wees zorgvuldig door niet de menigte te volgen. Wees uniek;
3. Schrijf jezelf in voor cursussen, trainingen en netwerkevenementen. Soms zijn ze gratis. En anders kun je altijd nog je manager vragen. Probeer het eens;
4. Promoot, enigszins bescheiden, je kennis en vaardigheden aan anderen. Overdrijf hierin natuurlijk niet;
5. Bied vrijwillig je tijd aan aan verschillende afdelingen. Op deze manier bouw je relaties op;
6. Wees bereidwillig om kansen te pakken en probeer meer op te vallen binnen je bedrijf;

De eerste 5 jaar heb ik overleefd, nog 40 jaar te gaan. Als ik terugkijk heb ik geen spijt van mijn keuzes. Ik moet echter toegeven dat ik, na een zoektocht van 3,5 jaar, eindelijk de plek gevonden heb waar het idee om 8 uur lang te werken, zittend achter je bureau in steeds dezelfde ruimte en uitkijkend naar de weekenden, me geen nachtmerries geeft. Ik denk dat ik ermee kan leven…

reacties