Werken tijdens je studie: de ervaringen van drie Econometrie studenten aan de Universiteit van Tilburg
Binnenkort gaan we met een groep van 26 studenten naar Taiwan op Studytour. We gaan hier meerdere accounting en finance gerelateerde bedrijven bezoeken en natuurlijk genieten van de cultuur en natuur van Taiwan. Als voorbereiding op onze StudyTour zijn Luc en Britt op bezoek geweest bij Harm Schuurman, voormalig karter en eigenaar van Schuurman BV.
Schuurman BV is een wereldwijd opererend distributeur van onderdelen voor de gemotoriseerde sport. Al 35 jaar doet Harm Schuurman zaken met een bandenproducent in Taiwan. We hebben met Harm Schuurman een gesprek gehad om erachter te komen wat de verschillen zijn tussen Nederland en Taiwan op het gebied van business en om nog wat tips te krijgen.
Simpel dingen uit Taiwan kopen en verkopen dat zal iedereen lukken, maar een langdurige relatie opbouwen met Taiwanezen is een hele kunst. Voor het langdurig zakendoen met Taiwanezen is een vertrouwensband erg belangrijk en het lukt niet iedereen om dit te bereiken. Er gelden speciale regels op het gebied van zakendoen. Je moet de cultuur goed begrijpen om succesvol te kunnen zijn. Zo zijn Taiwanezen bijvoorbeeld erg op status en leeftijd gericht. Als 25-jarige ondernemer zullen ze in Taiwan dus niet naar je luisteren. Je wordt dan nog beschouwd als kind en je telt pas mee als je boven de 30 bent.
Wat Harm Schuurman ons ook nog meegaf is dat Taiwan een eigen bedrijfscultuur heeft. Wij zien Azië vaak als één en hetzelfde blok van soorten mensen, maar dit is dus niet het geval. Het is dus niet zo dat de manier van zakendoen in heel Azië hetzelfde is, net zo min als dat alle landen in Europa hetzelfde zijn. Zo is Taiwan bijvoorbeeld minder hiërarchisch dan Japan, maar is het wel veel belangrijker dan in Europa het geval is.
Harm Schuurman moest toen hij 35 jaar geleden landde in Taiwan uitleggen aan de mensen daar wat karts waren, want daar hadden ze nog nooit van gehoord. Als een ware pionier is het hem gelukt om de bandenfabrikant zover te krijgen om voor hem banden te produceren. Buiten Taiwan doet Schuurman BV in 60 landen zaken. Het eerste contact liep vroeger niet via internet zoals we dat nu heel gemakkelijk kunnen, maar dat ging nog via de telex. Dit is een manier om op elektrische wijze brieven en berichten te versturen of schriftelijke te communiceren. De telex is de voorganger van de fax.
”Wij moeten ons bescheiden gaan opstellen en niet proberen ons gelijk te gaan halen, want dit kan tot gezichtsverlies leiden voor de desbetreffende persoon.”
Doordat Harm Schuurman door zijn 35 jaren lange ervaring met Taiwan veel weet over deze cultuur heeft hij ons verschillende tips gegeven over hoe we ons daar moeten gedragen. In Taiwan is het niet gebruikelijk om te zeggen wat je vindt en al zeker niet als jonge student. Vragen stellen is prima, maar wel aan de baas, want hiërarchie is in Taiwan heel belangrijk. Wij moeten ons bescheiden gaan opstellen en niet proberen ons gelijk te gaan halen, want dit kan tot gezichtsverlies leiden voor de desbetreffende persoon.
Tijdens onze studiereis gaan we een bezoek brengen aan de beurs in Taipei. Wat Harm ons daarover vertelde is dat deze niet openbaar toegankelijk is zoals we in de Westerse wereld kennen. Het is dus niet zomaar mogelijk om een aandeel van een Taiwanees bedrijf te kopen. Hoe het precies allemaal zit gaan we ter plaatse vragen.
Verder hebben we nog meerdere opmerkelijke verschillen tussen Taiwan en Nederland gehoord. Taiwanezen zijn zeer bijgelovig en daarom moeten we bijvoorbeeld het getal vier vermijden. Het getal vier is namelijk het getal van de dood en zo zie je dus dat sommige gebouwen geen 4e verdieping hebben. Verder moeten we niet raar opkijken in een restaurant als we slurpende Taiwanezen horen, want dat is heel normaal en is juist een teken dat het lekker is. In de kroeg is het verder goed om te weten dat we moeten proosten met twee handen en een knikje. Ten slotte kunnen we beter geen moppen vertellen, want dat snappen ze toch niet. Wij zullen hun grappen trouwens ook niet begrijpen, maar moeten gewoon beleefd lachen.
Werken tijdens je studie: de ervaringen van drie Econometrie studenten aan de Universiteit van Tilburg
For the English version, click here. “De ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid gaan snel. Dat wij daar een onderdeel van mogen zijn, onze
For the English version, click here. ING is een multinationale bank- en financiële dienstverlener met hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland. Het
For the English version, click here. "Bij de kennismaking op het career event dacht ik nog: ja, ja, dat zal wel. Maar het is dus écht zo", aldus