Working at HLB Witlox Van den Boomen – door Floortje Schroeder

For the English version, click here.

Gestart als Junior Assistent Accountant bij HLB Witlox Van den Boomen in 2016 en nooit meer weggegaan. Hoe ben ik bij HLB Witlox Van den Boomen terechtgekomen en wat is de reden dat ik na mijn stage altijd ben gebleven? Ik vertel jullie hier graag alles over in mijn verhaal ‘Working At HLB Witlox Van den Boomen’.

Wie is Floortje Schroeder?

Ik zal mezelf allereerst voorstellen aan jullie. Mijn naam is Floortje Schroeder en ik ben 25 jaar oud. Ik ben geboren in Tilburg maar woon inmiddels 13 jaar in ’s-Hertogenbosch.

Ik weet nog heel goed dat ik tijdens de middelbare school een gastcollege had van een accountant. Dit trok mijn aandacht waardoor ik na de middelbare school ben gestart met de HBO opleiding Bedrijfseconomie/Accountancy aan de Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Deze opleiding heb ik in 2018 afgerond. Ik ben geboren en opgegroeid in Tilburg en daardoor wilde ik graag studeren in de stad waar ik vandaan kom. Ik heb er toen voor gekozen om de pre-master Accountancy aan de Universiteit van Tilburg te volgen. Na het behalen van de pre-master ben ik gestart met de master Accountancy en ben ik per september 2020 gestart met de post-master Accountancy aan de Universiteit van Tilburg. Inmiddels zit ik in het derde en laatste jaar van de post-master Accountancy.

Mijn weg naar HLB Witlox Van den Boomen

Mijn weg naar HLB Witlox Van den Boomen is gestart in 2016. In dat jaar heb ik mezelf aangemeld voor de praktijkroute die destijds werd aangeboden op Avans Hogeschool. De praktijkroute is een route waarbij studenten de mogelijkheid krijgen om voor 1,5 jaar kennis te maken met de praktijk. Bij het deelnemen aan deze praktijkroute moeten studenten een keuze maken voor een accountantskantoor waarbij de keuze onder andere bestond uit een Big4 kantoor en HLB Witlox Van den Boomen. Mijn voorkeur ging uit naar HLB Witlox Van den Boomen en mijn keuze werd destijds onderbouwd doordat ik mezelf beter vond passen binnen een ‘kleinere’ organisatie waar de lijnen kort zijn, voldoende doorgroeimogelijkheden zijn, nauw (multidisciplinair) wordt samengewerkt, een informele sfeer heerst en een klantenpakket zeer divers is.

De praktijkroute bracht mij in 2016 bij HLB Witlox Van den Boomen als Junior Assistent Accountant waarbij ik voor 1,5 jaar 4 dagen per week kennis kon maken met de praktijk. Door de praktijkroute te volgen bij HLB Witlox Van den Boomen heb ik als student de mogelijkheid gekregen om een beeld te krijgen bij hoe het in de praktijk in zijn werk gaat en welke werkzaamheden een assistent accountant uitvoert. Deze periode heeft naast het bijdragen aan het uitbreiden van mijn praktijkkennis ook bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling en het gemakkelijker maken van mijn keuzes omtrent mijn vervolgstudie.

Praktijk versus theorie

Mijn HBO opleiding heb ik in 2018 afgerond en hierna ben ik direct gestart met de pre-master en  master Accountancy aan de Universiteit van Tilburg. Tijdens deze periode ben ik teruggekomen als Werkstudent Audit bij HLB Witlox Van den Boomen. Door mijn positieve ervaringen tijdens de praktijkroute-stage wilde ik mijn praktijkkennis blijven uitbreiden en mezelf ook verder blijven ontwikkelen tijdens mijn studie aan de Universiteit van Tilburg. Als werkstudent ben je onderdeel van het team net zoals alle andere collega’s en voer je werkzaamheden uit die overeenkomen met de werkzaamheden van een assistent accountant. Deze werkzaamheden zien met name toe op het uitvoeren van controleopdrachten voor diverse klanten, waarbij we inzicht verkrijgen in de klant, processen en risico’s en op basis daarvan onze aanpak creëren voor de controle van de jaarrekening. Het enige verschil tussen een assistent accountant en werkstudent is dat je als werkstudent waarschijnlijk een minder aantal dagen werkt. Als werkstudent kun je zelf bepalen hoeveel dagen je wil werken naast je studie en kan je het aantal dagen in drukkere periodes verminderen en in rustigere periodes verhogen. Dit geeft de mogelijkheid om op een flexibele basis praktijkkennis op te doen, de kennis vanuit school te leren toepassen en persoonlijke ontwikkeling door te maken.

Na het afronden van mijn master Accountancy ben ik als assistent accountant gestart bij HLB Witlox Van den Boomen. HLB Witlox Van den Boomen heeft mij zowel tijdens mijn HBO opleiding als mijn masteropleiding de kans gegeven om praktijkervaring op te doen en mezelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Hierdoor was mijn keuze om als assistent accountant bij HLB Witlox Van den Boomen te starten snel gemaakt.

Waarom ben ik na mijn stage nooit meer weggegaan?

Natuurlijk heb ik er over nagedacht om ook bij een ander accountantskantoor een kijkje te nemen. Maardoor te werken bij HLB Witlox Van den Boomen heb ik steeds meer gevoel gekregen bij het motto: ‘Never change a winning team’. Ik zal jullie uitleggen waarom.

Nu ik een aantal jaren werkzaam ben bij HLB Witlox Van den Boomen ben ik erachter gekomen dat mijn overwegingen ten tijde van de keuze voor een accountancyorganisatie voor de praktijkroute-stage overeenkomen met de praktijk. Ik was op zoek naar een kantoor waarbij de lijnen kort zijn, voldoende doorgroeimogelijkheden zijn, nauw (multidisciplinair) wordt samengewerkt, een informele sfeer heerst en een klantenpakket zeer divers is. Mijn klantenportefeuille is heel uiteenlopend en gaat van Retail bedrijven en productiebedrijven tot projectontwikkelaars. Deze diversiteit zorgt ervoor dat ik bij alle soorten bedrijven een kijkje in de keuken kan nemen. Dit houdt mijn werk divers en uitdagend. Daarnaast heb ik zelf ieder jaar invloed op mijn klantenpakket doordat ik mag aangeven welke klanten ik het leukst vind om voor te werken! Het voordeel van werken met onze klanten is dat je hierbij vaak aan tafel zit met de ondernemer zelf en daardoor de relevantie van je werk direct voelbaar is.

Ik werk in Rosmalen en onze audit afdeling bestaat uit circa 30/35 collega’s. Dit zorgt dagelijks voor nauwe samenwerkingen en daarnaast zorgt dit voor voldoende ruimte om verantwoordelijkheden te nemen en te krijgen, en door te groeien en te ontwikkelen. Door de nauwe samenwerkingen is tevens veel aandacht voor begeleiding en training on the job. Iedereen heeft een eigen mentor waarbij alles kan worden besproken en ook wordt gekeken naar hoe jij je verder wilt ontwikkelen en hoe dat gerealiseerd kan worden. Onze auditpraktijk gaat voor één team, één taak en naast dat iedereen een eigen mentor heeft, staan alle deuren open. Er hangt dus een informele gemoedelijke sfeer waarbij naast werken regelmatig uitjes worden gepland. Dit gaat van afdelingsuitjes inclusief kroegentochten tot padelavonden en een pubquiz. We vinden het bij ons belangrijk dat jij kan doen wat je leuk vindt, waardoor ik de tijd en ruimte heb gekregen om (samen met collega’s) deze uitjes te organiseren!

Mijn tips voor jou

Inmiddels ben ik ruim 2 jaar assistent accountant bij HLB Witlox Van den Boomen. Als ik terugkijk, ben ik blij met de keuzes die ik tijdens mijn studie heb gemaakt. Door vroegtijdig ervaring op te doen, heb ik een voorspong gehad op medestudenten. Ook zorgt het voor extra (zeer relevante) bagage als je start met je carrière. Op basis hiervan zou ik jullie willen meegeven om tijdens je studie te oriënteren wat voor bedrijf bij jou past. Ga op de koffie bij bedrijven die je interessant vindt of ga als werkstudent aan de slag. Alleen hierdoor weet jij zeker dat je na je studie de juiste keuze kan maken. Volg niet de meest gekozen route, volg jouw route!

Spreekt mijn verhaal jou aan of heb je wellicht vragen over de mogelijkheden bij HLB Witlox Van den Boomen? Neem gerust contact met mij op!

reacties