Working at BDO

Ik ben Stef Jacobs – 24 jaar – geboren in het Oost-Brabantse dorp Boxmeer. In mijn studententijd ben ik verhuisd naar Tilburg en heb daar mijn Bachelor Bedrijfseconomie en Master Accountancy gehaald. Inmiddels volg ik mijn Post Master Accountancy en ben ik als assistent accountant aan het werk bij BDO. Graag vertel ik hier wat meer over mijn eerste ervaringen in de auditpraktijk.

Hoe ik in contact kwam met BDO
In mijn studententijd ben ik actief geweest bij studievereniging Asset Accounting & Finance. Tijdens deze periode ben ik me meer bewust bezig gaan houden met de toekomst en wilde ik graag wat praktijkervaring opdoen, naast de theorie die we kregen in de collegezaal. De gesprekken die ik had met BDO’ers gaven me direct het gevoel dat BDO een professionele organisatie is met een prettige werksfeer. Daarom besloot ik te solliciteren naar een functie als werkstudent binnen BDO. Als werkstudent heb ik – naast de collegedagen aan de universiteit – drie dagen per week meegewerkt in de Audit & Assurance praktijk. Zo heb ik eigenlijk al een kijkje in de keuken bij BDO mogen nemen, heb ik kennis gemaakt met de werkzaamheden in de Accountancy en ben ik mee geweest naar verschillende klanten. Het beviel me zo goed dat ik vorig jaar mijn Masterscriptie heb geschreven bij BDO en vervolgens in september als Assistent Accountant aan de slag ben gegaan.

Mijn eerste weken
De eerste twee à drie weken stonden vooral in het teken van introductiedagen, presentaties en trainingen. Ik ben met alle startende collega’s van BDO Nederland een aantal dagen naar Lunteren geweest waar we diverse trainingen en cursussen hebben gevolgd. Uiteraard werd dit afgewisseld met andere activiteiten om elkaar beter te leren kennen. Na de introductieweken is de interim periode begonnen. Tijdens deze periode zijn we bij de klant aanwezig om de administratieve organisatie van de klant in kaart te brengen en worden de interne beheersingsmaatregelen beschreven en beoordeeld.

Klantenportefeuille
BDO heeft een erg divers klantenpakket. Natuurlijk behoren veel profit-organisaties tot onze klanten, maar daarnaast is BDO ook erg actief in andere branches, zoals de zorg, gemeenten en woningcorporaties. Mijn klantenpakket bestaat uit een mix van verschillende branches. Ik vind dat persoonlijk erg interessant. Hierdoor zijn de werkzaamheden erg divers en dat maakt het werk uitdagend, maar ook zeker leuk. Je krijgt een goed beeld van de verschillen tussen branches en zo kun je ervaren welke branche je écht trekt. Uiteindelijk biedt dit ook mogelijkheden om te specialiseren in een specifieke branche. Of ik dat wil en in welke branche is nu nog de vraag. Allereerst wil ik mezelf breed oriënteren door mee te lopen bij allerlei verschillende klanten.

Wat ik belangrijk vind in een werkgever
Wat ik het belangrijkste vind aan een werkgever is dat je vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid krijgt. Ik heb dat vertrouwen gelijk ervaren in mijn periode als werkstudent. Ik ging in deze periode mee naar klanten en kreeg direct controle gerelateerde werkzaamheden toegewezen. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat er mogelijkheden zijn om jezelf te ontwikkelen en dat men professioneel kritisch is. Mijn werkzaamheden worden na afloop van een opdracht gereviewed door meer ervaren collega’s en daarnaast krijg ik tips ter verbetering. Dit helpt mij enorm in mijn persoonlijke ontwikkeling. Andere aspecten die ik belangrijk vind zijn een prettige werksfeer met leuke collega’s en plezier in je werk.

“Ga op zoek naar dingen die je uitdagen.”

Mijn ambities
Qua opleiding wil ik eerst mijn RA-titel behalen. Daarnaast wil ik me blijven ontwikkelen binnen BDO door steeds meer nieuwe, uitdagende werkzaamheden op te pakken. Ik wil de komende jaren zoveel mogelijk verschillende branches en klanten zien, waardoor ik weet wat er echt bij mij past en ik me in de toekomst mogelijk verder zou kunnen gaan specialiseren. Ook lijkt het me leuk om in de toekomst nieuwe collega’s te gaan begeleiden. Of ik de ambitie heb om partner te worden, is voor mij nu nog moeilijk te zeggen op deze leeftijd en met mijn huidige ervaring. Ik heb in ieder geval het gevoel dat ik hier erg veel kan leren en dat BDO goed bij me past.

Tips
Ik wil iedereen aanbevelen om op tijd na te denken over wat je zou willen in de toekomst. Ga op zoek naar dingen die je uitdagen. Doordat ik actief lid werd van een studievereniging kwam ik meer  in contact met medestudenten en diverse bedrijven. Het heeft mijn netwerk vergroot en mij veel inzicht en motivatie gegeven. Ik zou studenten dan ook altijd aan willen raden om meer te doen dan alleen het volgen van colleges, zodat je gaat ontdekken wat er precies bij je past.

reacties