What’s next: MSc Accountancy or Finance?

Foto: Ron Maijen

For the English version, click here

Het is weer de tijd van het jaar dat alle studenten beginnen na te denken over wat en waar ze willen studeren als vervolgstap op hun studie. Er zijn zoveel keuzes en steden die dezelfde studie aanbieden, wat de keuze voor de meeste studenten lastig maakt. Om deze last wat te verlichten geven de huidige studenten van de MSc in Finance (Boris de Bie) en de MSc in Accountancy (Emil & Kevin de Veer) een kijkje in hun ervaringen tijdens de master programma’s die ze volgen aan de Universiteit van Tilburg. 

MSc. Accountancy – Emil & Kevin de Veer

Toen we de keuze voor onze masters moesten maken, waren we allebei erg twijfelachtig over het kiezen van de master Accountancy. We hadden het idee dat het enkel over boekhouden en nakijken van balansen en jaarrekeningen ging, maar tegen beide verwachtingen in bleek het veel meer te zijn dan dat! 

“De universiteit bereidt je niet enkel voor om een uitstekende accountant of controller te worden, maar ze leren je de financiële taal te beheersen, die wereldwijd gebruikt wordt.”

Emil: Nadat ik dit ontdekt had, meldde ik me direct aan, aangezien ik wist dat dit precies was wat ik wilde doen. Met verplichte vakken zoals Empirical Methods in Accounting en Financial Statement Analysis & Valuation, wist ik direct dat deze master van een heel ander niveau was binnen de accountancy wereld. De universiteit bereidt je niet enkel voor om een uitstekende accountant of controller te worden, maar ze leren je ook de financiële taal te beheersen, die wereldwijd gebruikt wordt. Tijdens de master realiseer je dat de vakken erg goed op elkaar aansluiten. Wat je bij een vak leert wordt (in)direct aangevuld bij een ander vak waardoor je de stof continu blijft onthouden. Iets anders wat de master Accountancy aanbiedt is de waardering van een bedrijf en gebruik van accountancy om betere investeringskeuzes te maken. Dus er wordt ook een kant van Finance bekeken bij de master. Een ander vak dat mij erg beviel was Management Accounting. De reden hiervoor is dat het je niet enkel leert hoe je als manager de financiën bekijkt, maar ook hoe je je bedrijf beter kan managen met het gebruik van accountancy. 

Kevin: Wat apart was bij het vak Management Accounting was het gebruik van ‘Tweets’ van het sociale media platform Twitter bij de colleges. Zo hebben we tweets moeten maken als samenvattingen van verschillende papers om zo creatief mogelijk de betekenis en context van de paper in de ‘tweet’ weer te geven. Deze aparte vorm van lesgeven draagt bij aan de extra kwaliteit die masters accountancy aanbiedt die mijn verwachtingen heeft overtreft. De diepgaande stof van de vakken Advanced Auditing en Empirical Research in Accounting draagt ook bij aan de kwaliteit van de opleiding. Zo behandelen we in deze vakken artikelen die recent zijn gepubliceerd en die je leren nadenken over het vakgebied van een accountant uit een ander perspectief dan alleen de dagelijkse activiteiten. Zo komen er discussies bij van recente ontwikkelingen in de Verenigde Koninkrijk waarbij consultancy en accountancy van elkaar afgesplitst worden. Waarom wordt dit gedaan en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Met een extra vooruitzicht op het vakgebied zelf, ontwikkel je een bredere basiskennis. Dit helpt je te beslissen in welk gebied binnen accountancy je jezelf wil specialiseren, zodat je het beste uit je carrière kunt halen.

MSc. Finance – Boris de Bie

Het kiezen van een master was een van de lastigste keuzes waar ik op het eind van mijn bachelor Bedrijfseconomie tegenaan liep. Over de master Finance werd mij vooral vaak verteld dat het een van de meer uitdagende masters was, aangezien de lat redelijk hoog ligt. Nu ik halverwege mijn master ben, kan ik uit eigen ervaring spreken dat het inderdaad een stuk harder werken is dan in mijn bachelor, maar belangrijker is dat je er ook een stuk meer kennis en voldoening uit haalt.

“Met een CFA kwalificatie toon je o.a. aan kennis tot analyse, begrip en toepassing van beleggingsinstrumenten te hebben.”

Zelf volg ik binnen de master Finance de CFA (Chartered Financial Analyst) track, waarbij de focus wordt gelegd op financieel management en het analyseren van investeringen. Dit klinkt misschien wat abstract, maar waar het op neer komt, is dat de vakken die je volgt een goede voorbereiding (+/-70%) bieden op het CFA examen. Met een CFA kwalificatie toon je o.a. aan kennis tot analyse, begrip en toepassing van beleggingsinstrumenten te hebben. Dit is een internationaal erkende kwalificatie, die erg van pas kan komen tijdens het solliciteren binnen de Finance wereld.

Vakken die in de CFA track specifiek naar voren komen zijn vakken als Investment Analysis en Financial Analysis and Investor Behavior. Deze bereiden je erg goed voor als potentiële speler binnen de beleggingswereld. Derivatives Securities & Risk Management is een keuzevak dat hier goed op aansluit, waarbij verschillende vormen van effecten worden behandeld. Binnen de CFA track heb je naast een aantal verplichte vakken, net als in de reguliere master Finance, ook nog keuzevakken. Echter is de keuze bij de CFA track wel wat beperkter vergeleken met het reguliere programma.

 

reacties