Vrijwilligerswerk in Brazilië: Stap uit je comfort zone!

Naast de mogelijkheid om een semester in het buitenland te studeren zijn er nog vele andere mogelijkheden om ervaring op te doen in het buitenland. Een daarvan is vrijwilligerswerk. In november 2016 deed Coco van Kasteren, master student Finance, een vrijwilligersproject in Brazilië via AIESEC. In dit artikel vertelt ze over haar ervaringen.

Ik koos ervoor om via AIESEC naar het buitenland te gaan omdat ik een tijdje in een totaal verschillend land wilde blijven en echt het leven daar wilde leren kennen. Hiernaast wilde ik helpen, omdat ik mezelf realiseerde hoe gelukkig ik ben dat ik geboren ben in Nederland en niet in een favela in Brazilië.

Wat voor project heb je gedaan?
Het Gira Mundo project streeft ernaar om kinderen en tieners die geen toegang hebben tot verschillende culturen, spelenderwijs kennis te laten maken met de wereld en voor hen relevante onderwerpen. Het project duurde in totaal zes weken en bevatte thema’s zoals kunst, duurzaamheid, culturele diversiteit en sport.

De NGO waar ik voor werkte, Prossica, helpt kinderen die in de Favelas wonen. Armoede, drugs, alcohol, misbruik, tienermoeders en criminaliteit, dat is de realiteit voor de mensen die in de favelas van Fortaleza, Brazilie, wonen. Prossica zorgt voor kinderen wanneer ze niet naar school moeten.

“Prossica probeert deze kinderen een soort begeleiding te geven, door hen te leren ergens in te geloven, sociale en persoonlijke waardes bij te brengen, sport, kunst en andere activiteiten.”

Dit alles zorgt voor een veilige omgeving voor deze kinderen om te groeien, leren en zichzelf te ontwikkelen. Naast extra onderwijs krijgen de kinderen aandacht en eten, iets wat ze thuis normal gesproken niet genoeg krijgen.

Ik was erg blij om iets bij te dragen aan het geode werk dat Prossica doet. Soms heb ik wat Engelse lessen gegeven, maar meestal heb ik met de kinderen gespeeld of aan de sportactiviteiten meegewerkt. De kinderen hebben echt extra aandacht nodig en veel van hen waren erg nieuwsgierig en vroegen heel veel over mijn lang, mijn familie, mijn huis etc.

Wanneer heb je dit project gedaan?
Mijn project vond plaats in november en december. Ik heb besloten om geld te verzamelen voor kerstcadeaus. De meeste kinderen bij Prossica hebben een ‘godparent’ die heb sponsor, zodat ze een kerstcadeau kunnen krijgen. Maar helaas hebben niet alle kinderen dit. Ik vroeg daarom als mijn vrienden en familie om wat geld te doneren, zodat ik kerstcadeaus voor de kinderen kon kopen zonder een ‘godparent’.

Zou je huidige studenten aanbevelen om een vrijwilligersproject in het buitenland te doen?
Ik denk dat elke ervaring in het buitenland je zal helpen in je toekomstige carrière, het is erg goed om over verschillende culturen te leren en uit je comfortzone te gaan.

reacties