Studying in Taiwan: A great choice!

Ik heb ervoor gekozen om in Taiwan op exchange te gaan, ik wilde graag naar een land wilde met een totaal andere cultuur en ik heb er zeker geen spijt van! De mensen zijn super vriendelijk, het weer is perfect, de natuur is super mooi en het is niet te duur. Bovendien is de ligging van Taiwan perfect in Azië. Ik ben zelf naar Japan, de Filipijnen en Vietnam gegaan, wat allemaal binnen 3 uur vliegen is vanuit Taiwan.

Aankomst in Taiwan:

Mijn eerste week in Taiwan ben ik gaan couch surfen, dit is een platform waarbij je gratis bij lokale mensen kunt blijven slapen. Ik kwam terecht in een Taiwanees gezin midden in Taipei. De oudste zoon, Chong-Han, van 22 jaar oud kon gelukkig heel goed Engels en heeft mij ontzettend veel mooie en leuke plekken laten zien in Taipei.  Door te leven in een Taiwanese familie werd ik echt ondergedompeld in de Taiwanese cultuur, waar ik veel van heb geleerd. Na een week in deze leuke familie te hebben geleefd, was ik klaar voor mijn exchange aan de National Taiwan University (NTU).

Taiwan en de cultuur:

Toen ik aankwam in Taiwan had ik totaal nog niet veel kennis van de cultuur en van het land zelf. Het heeft mij enorm geholpen de Taiwanese cultuur beter te begrijpen door in die familie te wonen. Het was voor mij een redelijk grote cultuurshock, aangezien veel mensen niet zo goed Engels kunnen en het straatbeeld er compleet anders uitziet dan dat je gewend bent in Nederland. Ook het eten was even wennen (Heel veel rijst). Maar ik kon mij eigenlijk vrij gemakkelijk goed aanpassen aan de cultuur. Ik ben erachter gekomen dat Taiwanezen super vriendelijk, behulpzaam, respectvol maar ook verlegen zijn. Je zult hier als toerist ook niet snel afgezet worden en als je een vraag stelt aan een Taiwanees, dan zal hij alles doen om jou te helpen. Taiwanezen zijn echter wel wat meer verlegen en minder direct in vergelijking met Nederlanders. Dit kan nog tot enige frustraties leiden in groepsprojecten, maar dat is ook een goede leerervaring natuurlijk.

Taiwan is echt een prachtig land met vele mooie bergen. Ik ben echt enorm fan geworden van hiken, wat je hier echt uitstekend kunt doen. Je kunt hier ook naar prachtige natuurparken gaan en rond scooteren. Het uitgaan hier is iets anders dan dat je gewend bent. Je gaat eigenlijk altijd naar een all-you-can drink club toe, waar je voor 10 à 15 euro de hele avond zoveel kunt drinken en feesten als je wilt. Bovendien is karaoke hier erg populair. De karaoke bars en all-you-can drink clubs hebben mij geweldige avonden opgeleverd.

“Ik merk wel dat je als westerling met blonde haren en blauwe ogen vaak wordt aangekeken door de lokale bevolking.”

Taiwan heeft werkelijk waar een heel aangenaam klimaat. Ik schrijf deze brief in Januari en het is hier nog steeds rond de 20 graden. Het kan in de zomer echter wel zeer warm zijn tot boven de 35 graden.

De NTU:

De National Taiwan University staat vrij hoog aangeschreven en de Taiwanese bevolking kijkt echt tegen je op als je zegt dat je een student aan de NTU bent. Vanuit Tilburg ben je verplicht om 30 ECT’s te halen, maar ik heb er in totaal 42 gehaald. Ik koos er vrijwillig voor om Chinese les te krijgen en heb Engelse les aan Taiwanese kindjes gegeven. Beide” extra vakken” waren voor mij echt een ontzettend leuke ervaring. Ik heb elke week een Skype-sessie gehouden, waarin ik met behulp van een vertaler, probeerde ze Engelse les te geven. Ik was verantwoordelijk voor een klas van 26 kindjes, rond de 11 jaar oud op een basisschool. De kindjes keken heel erg tegen mij op en noemde mij ook hun leraar. Een van de leukste weekenden die ik hier heb gehad was het bezoeken van deze basisschool. We werden ontvangen op een onwijs leuke manier, er werden dansjes voor ons gedaan, groepsspellen georganiseerd en er werd een lekker diner voor ons bereid.

Ik ben ingeschreven in de college of management en heb veel vakken gekozen die gerelateerd zijn aan Finance. Ik heb een aantal leuke vakken gehad over investeren, risk management en mergers and acquisitions. Het overal niveau van de vakken was iets lager dan in Tilburg, een aantal vakken waren erg gemakkelijk, waar anderen wel uitdagend waren. Ik denk dat Chinees les het moeilijk vak was dat ik hier heb gevolgd.

Een deel van je cijfer van de vakken die je hier hebt zijn wel verbonden aan participatie en ieder vak dat ik gevolgd heb is eigenlijk in een groep. Ik heb met veel verschillende nationaliteiten samen gewerkt en presentaties gemaakt en reporten geschreven. De vakken inhoudelijk vond ik wisselend. Een aantal vakken waren echt heel erg interessant, waar ik veel van heb geleerd en andere vakken waren heel erg gemakkelijk en minder interessant.

Accommodatie:

De huisvesting was goed geregeld, ideale ligging met leuke exchange studenten. Ik leef hier in een groot huizencomplex, met studenten dorms, waar vrijwel alleen maar andere leuke exchange studenten wonen. De mannen en vrouwen dorms zijn hier strict gescheiden en je mag helaas geen vrienden in je kamer hebben tussen middernacht en 7 uur ’s ochtends. De dormkamer is vrij simpel, met een bed en bureau en eigen badkamer. Het is vrij goedkoop om hier te wonen. Ik heb gekozen voor een dubbele kamer en ik betaal 150 euro per maand, maar je kunt ook kiezen om in een singel kamer te zitten voor rond de 220 euro per maand. Door te leven in deze dorms ontmoet je al gauw nieuwe mensen. De eerste week, voordat alle colleges begonnen waren er een aantal internationale studentenfeestjes georganiseerd. Bovendien waren er een aantal leuke activiteiten georganiseerd door de NTU, waardoor je vrij snel al vrienden had. Ik heb hier echt super leuke mensen leren kennen. Deze mensen, voornamelijk exchange studenten, hebben mijn er echt voor gezorgd dat ik een toptijd heb gehad en nog steeds heb. De ligging van deze dorms is echt ideaal, het is 10 minuten lopen naar de colleges en het zit midden in Taipei, waar je gemakkelijk toegang hebt tot de metro en bussen.

Ik vind Taiwan echt een geweldig land, misschien wel de chillste plek waar ik ooit ben geweest. De sfeer in Taipei is zeer aangenaam, ik voelde me er heel snel thuis. Ondanks dat Taipei een enorm grote stad is, had ik niet het gevoel dat het erg chaotisch en drukbevolkt was. Bovendien is de interactie met de lokale Taiwanezen werkelijk waar fascinerend, ze zijn echt oprecht geïnteresseerd in mij en mijn leven (en ik natuurlijk in hun leven). Het is gewoon ontzettend cool en grappig om met Taiwanezen om te gaan. In Nederland voel ik mij eigenlijk vrij normaal, maar in Taiwan voel ik mij echt super speciaal. Ook is er in Taiwan echt super veel te doen, ik heb mij letterlijk geen seconde verveeld. Ik heb het gevoel dat ik enorm veel heb gedaan en meegemaakt, ik heb echt intens geleefd hier. Ik heb echt genoten van alle mensen, de natuur, de culturele dingen en het lekkere weer. Kortom Taiwan is voor mij echt een super goede keuze geweest en ik zou het anderen zeker aanraden!

reacties