Study Tour 2016: a journey of learning and exploring in Brazil

Elk jaar organiseert Asset | Accounting & Finance een Study Tour naar het buitenland. In 2016 had ik de eer om de Study Tour te organiseren naar Brazilië samen met mijn geweldige commissie. Tijdens deze reis hebben we drie verschillende steden bezocht, namelijk São Paulo, Paraty en Rio de Janeiro. De Study Tour was een perfecte combinatie van nieuwe dingen leren door het bezoeken van bedrijven en universiteiten, en de mogelijkheid om de Braziliaanse cultuur en de prachtige natuur te ontdekken.

Bedrijfs- en universiteitsbezoeken
Het doel van de external affairs van onze commissie was om de meest interessante bedrijven vast te leggen voor onze reis. Ik denk dat zij hier zeker in geslaagd zijn. Het was namelijk een goede mix tussen typische Braziliaanse bedrijven, zoals The Brazilian Development Bank, en internationale bedrijven, zoals BDO en ABN AMRO.

Er was wel een hiërarchie te zien tijdens de bedrijfsbezoeken. Zo hadden de managers bij BDO hun eigen kamer, terwijl andere werknemers van een divisie met z’n allen in één ruimte zaten. Verder heerst er een mannelijke sfeer binnen het bedrijfsleven in Brazilië. Er zaten namelijk meestal maar één of twee vrouwen in het top mangement. Bij de lagere functies was er echter geen groot verschil tussen het aantal mannen en vrouwen, dit was ongeveer gelijk. De Brazilianen zijn verder erg trots op hun taal en soms zelfs zó trots dat zij het vertikken om Engels te praten. Dat merkte je ook bij de studenten, zij hadden moeite met Engels praten aangezien ze dit niet gewend zijn.

Corruptie en politieke instabiliteit
Er werd veel nadruk gelegd op de corruptie en politieke instabiliteit in Brazilië tijdens onze bedrijfs- en universiteitsbezoeken. Corruptie lijkt daar bijna normaal. Één van de grootste oorzaken met betrekking tot corruptie is dat de nieuwsmedia in Brazilië niet goed hun functie vervullen als controlerend orgaan en de nieuwsitems niet aankaarten waar aandacht besteed aan moet worden. De wet op hun omroep is dan ook outdated, en het Congres heeft macht over de media, waardoor het Congres kan bepalen wie de rechten krijgen op omroep- en radiolicenties. Professor Michener van FGV EBAPE (een private universiteit in Rio de Janeiro) heeft hier een artikel overgeschreven, welke je hier kunt lezen. Braziliaanse studenten vertelden ons dat het moeilijk is om nieuws uit het buitenland te volgen, zelfs als ze hier moeite in stoppen. De Braziliaanse media heeft te veel macht over wat er uitgezonden wordt.

Presidentschap in Brazilië
De inwoners hebben verschillende meningen over de verandering in presidentschap in Brazilië. Tijdens bedrijfs- en universiteitsbezoeken hebben we namelijk rond gevraagd en de mensen in het bedrijfsleven hadden al veel verschillende meningen. De één is helemaal voor Temer, terwijl de ander fel tegen is. Het leek alsof er geen middenweg was. Ik denk dat de mening over Temer erg gevormd werd door de omgeving; je familie, vrienden en kennissen. Iedereen leek erg betrokken wat betreft het presidentschap in Brazilië. In Brazilië zijn er erg veel politieke partijen te zien, waardoor de bewoners veel verschillende meningen hebben. Als je politieke stabiliteit wilt hebben in Brazilië, moet er iets gedaan worden aan de verdeelde populatie wat niet eenvoudig is. Zelfs als je daar op straat liep, merkte je dat er een politieke instabiliteit is. We zagen verschillende (kleine) demonstraties tegen Temer, waaruit de volgende boodschap duidelijk naar voren kwam:

“Één ding is zeker: Temer zal geen present meer worden wanneer de volgende verkiezing begint,”

Bezienswaardigheden, cultuur en natuur
Naast de bedrijfs- en universiteitsbezoeken, hadden we tijd om São Paulo, Paraty en Rio de Janeiro te ontdekken. Ik zou lang door kunnen gaan over wat we hebben gedaan, dus zal ik een aantal dingen opnoemen: een fancy diner op het dak van de Skye Bar in São Paulo, we hebben hét Christusbeeld gezien, een jeeptour gemaakt door het regenwoud, een bezoek gebracht aan de Copacabana en we hebben de basics geleerd van de samba. Verder hadden we nog twee activiteiten gedaan wat me nog goed is bijgebleven: een boottocht naar Ilha Grande en een tour door de Favela’s in Rio de Janeiro. Met de boottocht hebben we de Blue Lagoon, Green Lake en verschillende eilandjes gezien, het was een erg zonnige dag wat ons echt een vakantiegevoel gaf. Verder hadden wij twee gidsen met de tour door de Favela’s. Deze tour was vooral speciaal omdat de gidsen zelf uit de Favela’s komen en daarom alle details konden vertellen, ook over de ‘gangs’ binnen de Favela’s en hoe heftig het er soms aan toe ging. De Study Tour was zeker een avontuur dat ik zeker niet snel zal vergeten!

Als laatste wil ik graag mijn commissieleden en coördinator bedanken voor het organiseren van de Study Tour. Nena, Roel, Roel, Steven, Kahina en Elleke, het is ons gelukt!

reacties