Studeren in Sydney: Het is het zeker waard!

banner student abroad; steffie nuijts

Mijn naam is Steffie Nuijts, ik ben 21 jaar en doe de bachelor Bedrijfseconomie aan Tilburg University en ben net terug van een half jaar studeren in Sydney.

In tegenstelling tot vele anderen, was het voor mij helemaal niet zo vanzelfsprekend om op exchange te gaan. Ik had het naar mijn zin in Tilburg en had een druk studentenleven. Toen de deadline voor het opgeven steeds dichterbij kwam en vriendinnen zich gingen opgeven, begon ik er zelf ook over na te denken. ‘Ach, wat heb ik te verliezen als ik me inschrijf’ dacht ik, en zo begon ik mijn zoektocht naar welke landen en universiteiten me interessant leken. Uiteindelijk kwam ik terecht bij University of Technology in Sydney! Ik wilde graag naar een land waar Engels de algemene spreektaal was en waar de cultuur enigszins overeenkomt met de West-Europese cultuur, maar toch wilde ik graag buiten Europa; Australië bleek de perfecte locatie!!

Toen ik eenmaal te horen kreeg dat ik geselecteerd was om naar Sydney te gaan, was ik super blij, maar tegelijk begon de onzeker- en onduidelijkheid over alles wat ik moest gaan regelen. Ik had het grote geluk dat ik, toevallig, met twee goede vriendinnen naar dezelfde universiteit ging en dus samen veel dingen konden regelen.

In juli was het zover, na het regelen van het Visum, inschrijven bij UTS, vakken kiezen en een kamer vinden, vertrok ik naar Sydney! Ik had een kamer gekregen op de campus van UTS, wat zeer zeker een aanrader is. Ik kwam terecht in een ‘flat’ met 2 Australiërs, 1 Duitse jongen, 1 Amerikaans meisje en nog een jongen uit Rotterdam. Het was heel leuk om samen te wonen met mensen van verschillende nationaliteiten, en vooral ook met twee Australiërs!

Tijdens de eerste weken in Sydney werden er door UTS Housing heel veel activiteiten georganiseerd, waardoor je Sydney en de andere exchange studenten al snel leerde kennen. Dit was echt heel leuk en zo hadden we al snel een vriendengroep opgebouwd met mensen van allerlei nationaliteiten! De daaropvolgende weken stonden vooral in het teken van studeren (dit stelde echter niet zoveel voor; 4 dagen per week 3 uur per dag) en daarnaast leuke dingen doen en heel veel uitgaan!

“Het is een land waar veel verschillende culturen samenkomen, maar niet botsen,..”

In september hadden we een week vakantie en heb ik met 5 anderen een campervan gehuurd en zij we van Melbourne tot Adelaide gaan roadtrippen, wat een ervaring! Daarna ging het studeren verder en kwamen de eindtentamens eraan, doordat we al veel opdrachten moesten inleveren tijdens het semester, had ik 2 van de 4 vakken al gehaald zonder het tentamen te hoeven maken, dus ook dit was niet erg moeilijk. Doordat we allemaal weinig tijd kwijt waren aan studeren hebben we heel veel leuke dingen kunnen doen en heel veel van Sydney en omstreken gezien tijdens het semester zelf en in de weekenden; stranden, nationale parken, hippe wijken en ‘the horse races’.

Half november was ik klaar met studeren en ging ik eerst 3 weken reizen langs de oostkust van Australië en daarna ben ik nog twee weken naar Nieuw Zeeland geweest. Het is onvoorstelbaar hoe snel je nieuwe mensen leert kennen tijdens het reizen en wat is iedereen vriendelijk en sociaal! Dit is zo anders dan in Nederland! Winkeliers zijn oprecht geïnteresseerd als ze vragen ‘hi, how are you?’ en de gemiddelde Australiër biedt je vrijwillig aan om je te helpen met de weg vinden of je zelfs naar je bestemming te brengen, dit had ik nog nooit meegemaakt in Nederland!

Australië is een prachtig land, dat veel te bieden heeft; mooie, grote steden, prachtige ongerepte natuur, de vele stranden en natuurlijk het bekend ‘Great Barrief Reef’. Tijdens mijn 5 maanden in Australië heb ik geen moment spijt gehad van mijn keuze. Je wordt goed ondersteund door de universiteit en alle mensen zijn gewoon zo lief! Het is een land waar veel verschillende culturen samenkomen, maar niet botsen, dit is mooi om te zien en om een deel van uit te maken.

Ik zou het iedereen echt aanraden om op exchange te gaan, ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat het eng en moeilijk kan zijn, maar het is het zeker waard!!

reacties