StudentFurniture: For International Students and Expats

Kun je kort beschrijven wat het bedrijf inhoud en wat het probeert te bereiken?
Ons bedrijf heet StudentFurniture. We meubileren appartementen voor mensen die voor een korte periode in Nederland verblijven, namelijk internationale studenten en expats. Wij leveren een all-inclusive service. Dit betekent dat we de hele accommodatie meubileren en alles weer ophalen als de klant Nederland verlaat. Ons doel is om een aantal van de moeilijkheden van verhuizen naar een ander land of een andere stad weg te nemen.

Wanneer ben je op het idee gekomen je eigen bedrijf te starten?
Rond het tweede jaar van onze Bachelor studie op de Universiteit van Tilburg kwamen we met het idee (ongeveer anderhalf jaar geleden). In die tijd woonden we nog in Talent Square. Dit is een accommodatie die vooral voor internationale studenten bedoeld is. We zagen de problemen die de internationale studenten hadden met het meubileren van hun kamers. Ze hadden geen transport, wisten niet waar ze heen moesten en nieuwe meubels kopen is vrij duur. We dachten dat er een makkelijkere manier moest zijn dus begonnen we ons bedrijf.

Op wat voor manier is het bedrijf ontwikkeld sinds de oprichting?
We zijn door verschillende bedrijfsmodellen gegaan en hebben veel pilots gedaan. Daarmee hebben we de beste versie gevonden. We hebben ook verschillende doelmarkten gehad. Eerst lag de focus vooral op studenten, maar nu hebben we ook partnerschappen met woning corporaties en andere bedrijven.

Kan het bezitten en beheren van een bedrijf makkelijk gecombineerd worden met jullie studies?
Jazeker! Hoewel het wel iets moet zijn wat je echt leuk vindt. Voor ons is het iets als een hobby en het werk is een stuk makkelijk er omdat we het zo leuk vinden. Als je het als werken ziet, wordt het wel moeilijk denken we. Het is belangrijk dat je de balans vindt. Wat vind je belangrijk? Je studie, je bedrijf of allebei.

Wat heb je in je studie geleerd dat je dagelijks toepast in je bedrijfs activiteiten?
Minder dan verwacht. We waren verbaasd over hoeveel moeite we hadden met het maken van financiële jaarverslagen en liquiditeitsbalansen, ondanks dat we bedrijfseconomie en finance studeren. Ik denk dat opleidingen weinig focussen op de basiskennis die je nodig hebt als je voor jezelf begint. Toch hebben we wel profijt van wat we leren in onze studies. Zo hebben we veel gehad aan onze kennis over marketing en logistiek. Het grootste voordeel van onze studies was het netwerk die we op de universiteit hebben opgebouwd.

Welke kwaliteiten heb je tot dit punt geleerd van het beginnen van je eigen bedrijf?
Ons grote doel bij het starten van ons bedrijf was om ervaring op te doen in het ondernemen en om te zien met welke zaken je te maken krijgt. We hebben zeker veel ervaring verkregen in het omgaan met mensen. Het hebben van een bedrijf maakt je afhankelijk van veel mensen zoals leveranciers, klanten, partners en financiers. Het is daarbij belangrijk dat je een goede relatie met ze onderhoudt. Verder hebben we verschillende andere nuttige dingen geleerd zoals hoe je een beginnende start-up gefinancierd krijgt en hoe je marktonderzoek doet.

Hoe zie je de toekomst van het bedrijf voor je?
Helder. We zijn plannen aan het maken om uit te breiden naar andere steden na de zomer. We focussen ons op grote internationale steden met een grote studenten en expat markt. Sommige steden op het lijstje zijn Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam. Ook gaan we steeds meer partnerschappen aan met woningcorporaties, waar we zeker verder mee kunnen komen.

Wat zou je tegen studenten willen zeggen die ook hun eigen bedrijf willen beginnen?
Heb je prioriteiten op orde. Vraag jezelf af of je bereid bent een jaar studievertraging op te lopen om je eigen bedrijf te starten. Ook moet je risico’s durven nemen omdat het bijna onmogelijk is te ondernemen zonder wat van je eigen geld er in te steken. Ook moet het iets zijn wat je leuk vindt om te doen met je vrije tijd, want anders ga je het moeilijk krijgen.

reacties