Stage bij Pepsi Lipton

Mijn naam is Maartje Mom en ik heb dit jaar stage gelopen bij Pepsi Lipton op het Unilever kantoor in London. Momenteel ben ik een tweedejaars International business and Management student. Door goede connecties in mijn netwerk heb ik deze fantastische stage kunnen regelen.

Wat is Pepsi Lipton?

Ik zal jullie eerst even kort vertellen hoe de Pepsi Lipton organisatie in elkaar zit. Pepsi Lipton is een organisatie die de drie merken Lipton Ice Tea, Pure Leaf en Brisk bezit en bestuurt. Deze organisatie is een joint venture van de twee grootste bedrijven in de consumer goods industry, namelijk PepsiCo en Unilever. Unilever bijdrage voor deze organisatie is hun marketing en thee expertise. PepsiCo daarentegen heeft een gigantisch groot supply netwerk en de kennis om dit netwerk zo efficiënt en effectief mogelijk te gebruiken. In andere woorden, samen zijn zij meer dan de som van hun bedrijfsvoering apart. Door de kracht en macht te combineren met het globale bereik van deze bedrijven, heeft Pepsi Lipton ontzettend snel kunnen groeien in de afgelopen jaren.

Wat waren je dagelijkse taken bij Pepsi Lipton?

Voordat ik mijn concrete taken omschrijf, zal ik eerst even iets meer over de consumer goods industry uitleggen. De consumer goods industrie is een extreem dynamische en snel veranderde industrie. Vraag en aanbod veranderen constant. Het is daarom belangrijk om de vraag van klanten ten aller tijden goed in de gaten te houden. Daarnaast is het bijna net zo belangrijk om de concurrenten in de gaten te houden, omdat ook zij constant op elkaar reageren.

“Do not feel sorry to bother people. You have the right to go after the answers of your questions.”

Mijn taak was om de Global Strategy Director te assisteren en te ondersteunen. Ik heb hem vooral ondersteund met het maken van concurrentieanalyses. Ik heb met heel veel verschillende mensen aan tafel gezeten, van verschillende afdelingen, om bekend te worden met de informatie stroom over concurrenten door de organisatie heen. Daarnaast, hebben al deze mensen mij verteld wat hun positie, verantwoordelijkheden en taken waren binnen het bedrijf. Bovendien was het ook mijn taak om informatie te vinden over Pepsi Liptons grootste concurrenten om dit vervolgens te presenteren aan de Global Strategy Director.

Een goed voorbeeld dat ik kan geven gaat over The Coca Cola Company. Coca Cola is hun ‘only Cola imago’ aan het voorbij groeien. Omdat andere (niet cola) producten die zij bezitten veel sneller groeien dan de cola producten zullen de niet-cola producten uiteindelijk een groter aandeel hebben in Coca Cola’s product portfolio. Het is heel interessant om te zien hoe bedrijven zich transformeren als reactie op trends, concurrenten en de veranderende vraag van klanten. Dit is ook waarom het interessante informatie is om te weten over je concurrenten.

Helaas kan ik niet meer vertellen over mijn taken, omdat dit onder de vertrouwelijkheidsovereenkomst valt. 

Hoe kijk je terug op je stage?

Terugkijkend op mijn stage ben ik erg trots op mijzelf. Het was voor mij niet altijd makkelijk omdat ik de lat voor mezelf heel hoog had gelegd. Ik denk dat veel mensen dit zouden doen als je voor zulke grote en bekende bedrijven mag werken. Achteraf gezien, denk ik dat dit zowel een positief en negatief effect heeft op je prestaties en motivatie. Het is goed om jezelf scherp en gemotiveerd te houden, maar tegelijkertijd moet je het niet te veel tegen jezelf zeggen. Dit is omdat als je het te graag wil, je jezelf ook limiteert in vrijdenkend zijn en het jezelf toestaan met creatieve ideeën te komen. Dit is ontzettend zonde als je een business plan moet schrijven of met oplossingen voor een probleem moet komen. Dit zal natuurlijk niet voor elke student zo zijn, maar toch is het iets wat ik mee zou willen geven.

Ik heb heel veel interessante mensen leren kennen, heb de mogelijkheid gehad om tot inzichten te komen van zulke groter internationale bedrijven, en om mijzelf uit te dagen en beter te leren kennen, om mijzelf verder te ontwikkelen.

Alles bij elkaar, heb ik een fantastische stage gehad, waar ik heel veel geleerd heb in elke zin.

Wat zou je studenten die stage gaan lopen mee willen geven?

Er zijn een paar dingen die mee zou willen geven die eigenlijk heel voor de hand liggend klinken. Maar met deze woorden eindigde ik mijn eindverslag:

“Do not feel sorry to bother people. You have the right to go after the answers of your questions.”

“Make use of the expertise of others. Together you know more.”

“Try to understand the core of the problem before you try to solve it.”

“Be proactive and take the lead if your manager does not have time to manage you. Manage your manager. “

“I believe that I can contribute something to the company.“

reacties