Mr. Winston: Hospitality Innovators

In deze student entrepeneur spreken studenten Wouter van Ooijen en Koen Lavrijssen over hun eigen bedrijf: Mr. Winston. Ze beschrijven hoe ze hun bedrijf hebben opgericht en vertellen hoe het is om een student entrepeneur te zijn. Het interview is gemaakt in samenwerking met Starterslift Tilburg, het centrum van Tilburg University voor ondernemende studenten met groot talent en ambitie.

Kun je in het kort omschrijven waar het bedrijf voor staat en wat jullie ermee proberen te bereiken?
Door het verbeteren van klantervaring en het verminderen van stress probeert Mr. Winston het leven van een horeca ondernemer gemakkelijker te maken. Door het personeel te steunen en de communicatie tussen kelners, barmannen, keukenpersoneel, managers en chef-koks te stroomlijnen, proberen we ons doel te verwezenlijken. Ons horeca systeem biedt slimme notificaties en vraagt tickets op een slimme manier aan om zo op de meest efficiënte manier te werken.

Wanneer kwamen jullie op het idee om een eigen bedrijf te beginnen?
Ik was floormanager bij een groot restaurant en eigenlijk merkte ik dat er op communicatief gebied vaak tekortkomingen waren. Als gevolg hiervan werden gasten wel eens over het hoofd gezien. Doordat restaurants vaak wisselen van personeel, is het voor eigenaren lastig om echt te investeren in trainingen voor de medewerkers. Maar systemen kunnen vaak ook bepaalde onderwijsactiviteiten verzorgen. Hierdoor onstond het idee van Mr. Winston; een butler die te allen tijde aanwezig is om alles in de juiste richting te wijzen, maar nooit op de voorgrond zal verschijnen.

Hoe is het bedrijf ontwikkeld sinds de start?
Er bestonden al heel wat systemen welke mijn manager, chef-kok en ik bijna allemaal uitvoerig onderzocht hebben. Maar deze bestaande systemen waren allemaal gefocust op het bijhouden en opstellen van rapporten voor de manager. Er bestond nog geen systeem dat écht bijdroeg aan de ervaring van kelners, barpersoneel, keukenpersoneel en chef-koks. Dus we besloten dat we graag een systeem met nuttige eigenschappen wilden bouwen voor het personeel, de mensen die het systeem het meest zullen gebruiken.

Is het eenvoudig om je studie met je eigen bedrijf te combineren?
Dat hangt er een beetje vanaf. Ik was bezig met het opzetten van twee bedrijven toen ik aan mijn MSc begon, maar ik heb er doelbewust voor gekozen om deze niet ‘op tijd’ af te ronden. Het gaat hier om prioriteiten. Er zijn studenten die hun studie zo snel mogelijk willen afronden, als dit het geval is dan adviseer ik niet om een bedrijf te starten tijdens je studentenperiode. Wil je heel graag een bedrijf starten naast je studie, dan zou ik niet focussen op het behalen van je studie in een korte periode. Stress is namelijk altijd een slechte factor, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je studie en bedrijf. Raak je gestrest? Doe dan iets aan je prioriteiten.

Welke vaardigheden heb je tijdens je studie vergaard die je nu gebruikt in je dagelijkse activiteiten voor Mr. Winston?
Het oplossen van conflicten. Vanaf het moment dat je met mensen werkt, is er een grote kans dat er conflicten of onenigheden ontstaan, of dit nou klanten, leveranciers of partners zijn. Hoe je hier mee omgaat, is zeer belangrijk en bepaalt grotendeels hoe je presteert. Het voornaamste is dat je moet begrijpen dat dit proces al begint voordat er een conflict is ontstaan. Dit doe je door de verwachtingen goed te managen. Als je jouw klanten grote beloftes doet en je maakt dit niet waar, dan creëer je zelf een gat tussen de verwachtingen die zij hebben en de werkelijkheid. Vaak lijdt dit tot conflicten. Probeer dus altijd minder te beloven dan dat je kunt leveren, zodat je meer levert dan dat de andere persoon had verwacht.

Tot op dit punt, wat heb je geleerd van het starten van een eigen bedrijf?
Programmeren, projectmanagement, verkoop, netwerken en budgetteren (a.k.a. gissen).

Hoe zie je de toekomst van dit bedrijf?
Momenteel proberen we de lange termijn visie vast te leggen. Dus het is lastig om op dit moment te vertellen hoe de toekomst eruit zal komen te zien. Maar als we uitgaan van het enthousiasme van onze huidige klanten, gaan we een mooie toekomst tegemoet.

Laatste vraag, wat wil je zeggen tegen studenten die ook van plan zijn om een eigen bedrijf te beginnen?
Het meest belangrijke is dat je prioriteiten op een rijtje zijn.

General information
Founders: Wouter van Ooijen & Koen Lavrijssen
Study: Information Management
Company name: Mr. Winston
Location: Tilburg
Employees: 2
Activities: Hospitality industry innovations
Website: www.mrwinston.nl

reacties