It is not necessary to do extraordinary things to get extraordinary results: A&F Investments second quarter

Het tweede kwartaal van dit jaar stond in het teken van de trade war tussen Donald Trump in de Verenigde Staten en Xi Jinping in China. Al in maart kondigde Donald Trump importheffingen aan op staal en aluminium van 25% en 10% respectievelijk. China volgde snel met een nog langere lijst aan importheffingen van Amerikaanse goederen. De handelsoorlog bleek een constante in de media gedurende het tweede kwartaal. Desondanks de handelsoorlog, die volatiliteit op de markten meebracht, heeft het portfolio van A&F Investments het erg goed gedaan de afgelopen drie maanden. Hoewel we het nieuws goed volgden, hielden we dezelfde strategie aan: het zoeken naar goede bedrijven en het houden van een goede diversificatie over sectoren en landen. Het gevolg: het eerste kwartaal in tijden dat we, desondanks een grote cash-positie, onze benchmark hebben verslagen.

Laten we terugkijken naar de successen en de leermomenten van het afgelopen kwartaal. In de eerste meeting van de commissie hebben we besloten Daimler te verkopen. Daimler is vooral bekend van het automerk Mercedes, maar verkoopt naast luxeauto’s ook bussen en vrachtwagens. De verkoop van Daimler was een direct resultaat van de handelsoorlog. Het bleek een slimme zet, want Daimler staat op het moment van schrijven twaalf procent lager. Vervolgens hebben we Red Hat gekocht, een bedrijf dat open software services verkoopt. Red Hat is gekocht als groeiaandeel, maar staat als het gevolg van matige omzetgroei momenteel lager dan de aankoopprijs. Of dit een succes of leermoment wordt, zullen we de komende maanden ontdekken, aangezien we hebben besloten dit aandeel niet te verkopen. Ook hebben we een positie ingenomen in American Water Works, dit bedrijf heeft een lage volatiliteit en is veilig voor een mogelijke recessie. Tenslotte hebben we onze belangen in Boeing en Mastercard verkocht. Beide waren winstnemingen, Mastercard omdat wij geloven dat de waarde en de prijs overeenkomen en er dus niet veel ruimte meer is voor winst, Boeing omdat stijgende rentes en lagere omzetten in China de winst zouden kunnen gaan drukken.

Het resultaat van deze acties was een hoger rendement dan de Amerikaanse index S&P500 (3.2%), de Europese index STOXX600 (2%) en de Hang Seng uit Hong Kong (-3.2%). De enige index die ons achter zich heeft gelaten was onze eigen Nederlandse index AEX, die 5% is gestegen het afgelopen kwartaal. Dat resultaat is te verklaren als je kijkt naar de prijs van Shell, die net als de prijs van olie met 15% is gestegen in het laatste kwartaal. Shell is het grootste bedrijf in de AEX en is verantwoordelijk voor ruim 2% van de totale stijging.

Behalve de normale meetings hebben we ook mogen genieten van een leuke en leerzame quiz van Rembrandt Fusies en Overnames, hebben we geleerd over meerdere kanten van Finance met IBS Capital Allies en hebben we bij Market 33 gegeten en gedronken met de alumni van de commissie. Tenslotte gaf de Risk groep een interessante presentatie, waar vooral aandacht werd gegeven aan verschillende optie-strategieën, met als afsluiting een borrel bij Het Dorstige Hert. Terugkijkend kunnen we concluderen dat het afgelopen kwartaal niet alleen ontzettend leerzaam was, maar ook rendabel, met een mooi resultaat op de inleg van de leden en met veel momenten voor hapjes, drankjes en verhalen van medeleden en partners.

reacties