Klankbordgroep en onderwijscommissie: waardevolle feedback geven
For the English version, click here
Onlangs werd hij benoemd tot Head of Finance bij een van de Big Four. In dit interview vertelt Marc Broskij onder andere over zijn carrière en geeft hij meer inzicht in zijn werkzaamheden als Head of Finance. Daarnaast werpt Broskij zijn blik op mogelijke veranderingen op het werken als gevolg van COVID-19.
In 1994 is mijn studententijd van start gegaan aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier volgde ik de studie Economie, met als specialisatie Accountancy. Destijds werd er geen expliciet onderscheid gemaakt tussen een bachelor- en een masteropleiding. Na 4 jaar haalde je de titel doctorandus (drs.), tegenwoordig beter bekend als Master of Science (MSc.). Ik had altijd de ambitie om na mijn studie te gaan werken in de Randstad. In 1999, na een tour met mijn studievereniging langs alle accountantskantoren, werd deze ambitie vervuld en trad ik in dienst bij KPMG. Dit combineerde ik met de postdoctorale opleiding RA (registeraccountant) aan wederom de Rijksuniversiteit Groningen. Verder heb ik, naast het werken in de accountancy, college Financial Auditing mogen gegeven aan de post-master opleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Ook heb ik vier jaar voor Blokker Holding in de financiële kolom gewerkt. Achteraf bleek dit een uitstap want sinds 6 augustus jl. ben ik terug bij KPMG Nederland als Head of Finance.
Een rode draad in mijn carrière is dat ik floreer als mijn werk voldoende reuring en complexiteit heeft. Ik heb gemerkt dat mijn werk minder snel verveelt als deze twee factoren aanwezig zijn. Daarnaast floreer ik in een dynamisch en een hecht team.
In het begin was het echt wel even wennen. De vrijheid die je als student hebt in het laatste jaar van je studie en de structuur die je wordt opgelegd tijdens het werken, was voor mij de grootste overgang. Zelf heb ik deze overgang nooit als vervelend ervaren, maar wennen was het zeker. Daarnaast was het omzetten van de theorie in de praktijk ook even wennen. Doordat KPMG hele goede Training on the Job (TOJ) toepast, wordt het proces van het in praktijk brengen van de theorie vergemakkelijkt. Training on the Job (TOJ) houdt in dat je spelenderwijs, met goede coaching van een ervaren teamgenoot, leert hoe de theorie in de praktijk moet worden uitgevoerd.
“Een rode draad in mijn carrière is dat ik floreer als mijn werk voldoende reuring en complexiteit heeft.”
Mijn baan is eigenlijk tweeledig. Ik ben Head of Finance van KPMG Nederland, waarbij je verantwoordelijk bent voor (in brede zin) alles wat met cijfers te maken heeft: van initiële vastlegging van transacties, de beheersing van de processen tot business control en rapportages, intern en extern. Daarnaast valt binnen mijn rol ook de verzekeringsportefeuille, financiering en het cashflow management. Het tweede deel van mijn baan vergt wat meer uitleg. KPMG is een accountants- en advieskantoor. Beide business units hebben een managementteam. Naast Head of Finance, heb ik in het management team van Assurance de rol van CFO/COO. Als COO (chief operating officer) ben je verantwoordelijk voor het laten functioneren van de dagelijkse primaire processen, het ‘operations management’.
Vanwege COVID-19 zijn ook onze mensen vanuit huis hun werkzaamheden gaan uitvoeren. Als elke werknemer thuis werkt, is het natuurlijk wel spannend of alle IT systemen blijven werken. Gelukkig was dit bij ons wel het geval. En we hebben gemerkt dat we met alle beschikbare (online) communicatiemiddelen we best goed op afstand kunnen werken. Bij ons werk hoort ook dat er veel gereisd wordt door heel Nederland (maar ook internationaal) om naar klanten te gaan. We zien nu dat ook klanten openstaan om meer op afstand te werken. Ik verwacht daarom dat er een impact gaat zijn op hoe wij in te toekomst ons werk inrichten: minder er vanuit gaan dat je standaard vanuit kantoor of bij de klant werkt. Ondanks dat je hier tijdwinst mee behaalt, zal het in in mijn ogen belangrijk blijven om, naast remote werken, fysiek in contact te blijven met je team en onze klanten.
“Je moet altijd vertrouwen op je eigen kracht en wij gaan daarom de concurrentie dan ook niet uit de weg.”
Voor het bekijken van onze concurrenten moet je KPMG opdelen in twee diensten: advisory en assurance. Binnen assurance heb je de gereguleerde of de grote internationale klanten. Hierbij ondervinden wij concurrentie van de Big Four, BDO en Mazars. Bij onze klanten in het MKB-segment ondervinden wij natuurlijk ook concurrentie van andere mkb-accountantskantoren. Als we daarentegen kijken naar onze Advisory praktijk, dan hebben we erg uiteenlopende concurrenten. Die hangt namelijk af van de soort dienstverlening. Bij de ondersteuning van fusies en overnames hebben we hele andere concurrenten dan bij een Strategy and Operations opdracht of voor onze Technology dienstverlening. KPMG is echter een heel gezond en in mijn ogen uniek bedrijf. Je moet altijd vertrouwen op je eigen kracht en wij gaan daarom de concurrentie dan ook niet uit de weg.
In 2009 heb ik als senior manager de kans gekregen om voor KPMG in Calgary, Canada te werken. De periode in Calgary is zowel professioneel als privé een fantastische ervaring geweest. Ten eerste was het interessant en leuk om kennis te maken met een andere cultuur en werkomgeving. Daarnaast was het erg leerzaam om ergens helemaal opnieuw te moeten beginnen. Ook privé en met mijn gezin hebben we deze tijd als prachtig ervaren door nieuwe mensen, gewoonten en een tweede taal te leren kennen. Na twee jaar in Canada lagen er weer mooie projecten te wachten in Nederland, wat – naast het weer terug zijn bij familie – een van de redenen was om weer terug te keren.
Zoek na het afronden van je studie naar werk waar je blij van wordt. Dit kan prima met wat horten en stoten verlopen, maar uiteindelijk wordt je werk een omgeving waar je veel tijd gaat besteden. Denk over die zoektocht dus niet te makkelijk. Je baan hoeft niet direct werk te zijn wat je de rest van je leven gaat doen, maar wel passen bij jouw aandacht en interesses van dat moment. En die kunnen in de loop van de tijd veranderen. Tot slot: het is goed om vooruit te kijken, maar vergeet ook niet om van het studentenleven te genieten.
Klankbordgroep en onderwijscommissie: waardevolle feedback geven
Werken tijdens je studie: de ervaringen van drie Econometrie studenten aan de Universiteit van Tilburg
Tim Steketee (30) werkt sinds anderhalf jaar bij De Beer en woont binnenkort in zijn nieuwe huis in Hilvarenbeek, dat hij momenteel grondig aan het
In het artikel van deze week bespreken we een belangrijke mijlpaal in de evolutie van onze vereniging: de fusie van Asset | Accounting & Finance