Herbert Wertheim: Een oogje voor goede deals

For the English version, click here.

Dat beleggers ook excentriek kunnen zijn, bewijst Herbert Wertheim. Met zijn opvallende rode hoed eist hij al snel alle aandacht op. Maar wie is deze toch vrij onbekende belegger en wat maakt hem zo speciaal?

Wie is Hertbert Wertheim?

Herbert Wertheim is geboren in 1939, in Philadelphia en heeft zijn vermogen zonder hulp van rijke ouders opgebouwd. Dat niet alles vanzelf ging, laat zijn veelbewogen jeugd zien. Zijn ouders vluchtten vanuit nazi Duitsland naar de Verenigde Staten, waar Herbert dus geboren is. Hij had dyslexie en spijbelde, thuis werd hij mishandeld door zijn vader waardoor Herbert besloot (tijdelijk) weg te lopen van huis. Als straf voor het spijbelen moest hij kiezen tussen de marine en de tuchtschool, uiteindelijk koos hij ervoor om zich op 17-jarige leeftijd aan te sluiten bij de marine. Vervolgens besloot hij bij de marine luchtvaart te gaan werken, wat een grote impact op zijn verdere carrière had. Tijdens de marine groeide het zelfvertrouwen van Herbert en werd hij heel ambitieus. Hij was de slimste van zijn klas,

“Ze geven je de hele tijd testen om te zien hoe slim je bent, en van de 135 in onze klas, denk ik dat ik in de top zat – vooral op het gebied van mechanica en organisatie.” 

en zo besloot hij de marine te combineren met twee studies: natuurkunde en scheikunde. Daarnaast was deze periode tijdens de Koude Oorlog waarbij de aerospace aandelen flink stegen. Herbert gebruikte zijn kennis die hij had opgedaan bij de marine om zijn eerste aandeel te kopen: Lear Jet. Na de marine besloot hij Optometrist te worden en opende hij een prive zaak, waar hij 12 jaar bleef werken. Tegelijkertijd ontwikkelde hij een chemische neutralisator waarmee je getinte glazen terug konden worden gebracht naar hun oorspronkelijke kleur. Hiermee verdiende hij het geld wat hij later serieus ging beleggen.  

Wat maakt Wertheim uniek als belegger?

Net zoals Warren Buffett benadrukt Wertheim dat je alleen moet beleggen voor de lange termijn en in bedrijven die je begrijpt. Daarnaast zoekt meneer Wertheim naar bedrijven met een sterk management en geeft hij de voorkeur aan bedrijven die regelmatig dividend uitkeren.

Dankzij zijn technische achtergrond wist hij te beleggen in Apple, Microsoft en  vliegtuigonderdelen ontwikkelaar Heico tijdens hun IPO. Met zijn belegging in Heico groeide hij zijn vermogen het meest, een initieel belang van $5 miljoen is naar ruim $900 miljoen gegroeid. Wat Wertheim uniek als belegger maakt is dat hij vooral gefocust is op de patenten die een bedrijf bezit. Dit is een van de redenen voor het aanschaffen van aandelen in dus Heico, maar ook Intel, IBM en 3M.

“Als een aandeel blijft dalen, en je gelooft erin en hebt je onderzoek gedaan, dan koop je meer. Je krijgt eigenlijk een betere deal.”

Een bijzondere kijk op het leven

Dat Herbert Wertheim zo gelukkig is heeft hij aan meerdere dingen te danken. Hoewel hij al sinds zijn 18e verjaardag belegt in aandelen was het behalen van financieel succes nooit zijn einddoel. Hij heeft er, naar eigen zeggen, altijd naar gestreefd om simpelweg meer vrije tijd te hebben. Hij noemt vrije tijd zelfs “het meest kostbare wat er is.”

Daarnaast is meneer Wertheim ervan overtuigd dat je je vermogen moet gebruiken voor positieve doeleinden. “Making life on earth better” is dan ook zijn levensmotto. Dit is vooral terug te zijn in de foundation die hij samen met zijn vrouw Nicole Wertheim heeft opgericht. Via deze foundation heeft het stel grote donaties gedaan aan voornamelijk universiteiten. Zo deed hij een donatie van maart liefst $50 miljoen aan de University of Florida. Dit astronomische bedrag werd gebruikt voor onder andere de bouw van een engineering innovatie gebouw. Daarnaast geeft hij geld weg aan studenten in de vorm van een studiebeurs en werkt hij regelmatig samen met Warren Buffett en Bill Gates om geld in te zamelen voor goede doelen.

Tot slot: Wat kunnen we leren van Herbert Wertheim?

Blijf positief: Ondanks dat Herbert Wertheim een lastige jeugd heeft gehad, bleef hij toch geloven in een betere toekomst.

Begin zo jong mogelijk: Doordat hij op relatief jonge leeftijd is begonnen met beleggen kon hij profiteren van samengestelde rente, waardoor zijn vermogen op latere leeftijd naar grote hoogtes steeg.

Doe zo veel mogelijk kennis en ervaring op: Door de kennis die Herbert opdeed bij de marine en dankzij zijn studies, deed hij kennis op die essentieel was voor zijn succes als belegger en ondernemer.

Van delen wordt niemand arm: Tot slot de les die Herbert Wertheim het meest typeert. Vermogen stelt veel minder voor als je het voor jezelf houdt. Door middel van zijn foundation wist Herbert een grote impact op veel mensen te maken.    

reacties