Goed advies op een rijtje

Hans van Slooten – CFO Randstad
Het is in je carrière belangrijk om te kiezen bij welk bedrijf je wil horen, bijvoorbeeld qua cultuur, staar je niet blind op een functie. Een functie heb je twee á drie jaar en dan wil je weer iets anders, het is dus veel belangrijker om te kijken of het bedrijf bij je past.

Jack de Kreij – CFO Vopak
Ga iets doen waar je gepassioneerd over bent en niet omdat anderen zeggen dat het goed is voor je cv. Ik geloof niet in uitgestippelde carrières waarin men zegt dat ze iets doen omdat het goed staat op hun cv. Zoek daarom altijd iets waar je gepassioneerd over bent en blijf open-minded. Dan kan je excelleren. Geniet van nieuwe inzichten en probeer het maximale uit je rol te halen dan kom je vanzelf kansen tegen die je van te voren niet had kunnen beredeneren.

Lans Bovenberg
Ben niet bang om te falen of om verschillend te zijn, maar zie het als een kans. Je moet veel dingen proberen in het leven, daar leer je van. Dus ben niet bang om nieuwe dingen te proberen of om anders te zijn dan andere mensen.

Jan Bos – CFO Post NL
Het belangrijkste is dat je geniet van je tijd als student. Wanneer je voor een baan kiest, denk niet teveel vooruit, maar kies voor een baan waar je iets kan leren en waar je je talenten kan maximaliseren.

John van Pol – CEO of Ingu Solutions
Wees voorzichtig met het nemen van zeer succesvolle mensen als voorbeeld. Neem bijvoorbeeld niet wat Microsoft en Facebook hebben gedaan als model voor je bedrijf, er is geen formule voor succes. Ik heb nooit ondernemingsboeken gelezen die ze verkopen, je moet namelijk je eigen ding doen. Volg je passie en niet het geld, tenzij geld je passie is. Mensen zullen het merken wanneer je niet betrokken bent bij wat je doet en zullen aarzelen om zaken met je te doen. Als mensen je passie kunnen voelen, waarderen wat je doet en je er ook goed in bent, zal je succesvol zijn.

Edwin Adams – Geldvoorelkaar
Als je gaat zoeken naar zekerheid zal je veel kansen missen. Ik begrijp dat je na de studie een bepaalde carrière kan doorlopen, maar het kan interessant zijn om uitdagingen aan te gaan waarbij je wel een stukje risico loopt en over minder zekerheid bezit. Je kunt er meer bij winnen, niet alleen in geld maar ook voor jezelf. Ik zou ook zeker een jaartje gaan reizen na de studie, dat is zeker goed voor je ontwikkeling.

Mark Vlaminckx – Achmea
In het verleden was het altijd heel belangrijk om kennis te verwerven. Ik denk dat dit nog steeds belangrijk is, maar ik denk ook dat de competenties op het gebied van innovatie belangrijker worden dan de kennis die je al bezit. Het gaat om een grondhouding: ben je nieuwsgierig, kun je erin duiken? Ik denk dat dat spannender wordt dan die kennis. Als ik mensen aanneem, dan let ik ook primair op die grondhouding. De inhoud (van een functie) is ook prima te leren; als iemand van de universiteit komt heeft diegene al aangetoond dat hij die kennis tot zich kan nemen. Veel banen die er nu zijn, waren er 10 jaar geleden nog niet. Dus wees nieuwsgierig en probeer de juiste houding tegenover innovatie te hebben.

Pieter de Boer – Recruitment adviseur bij KPMG
Oriënteer jezelf zo vroeg mogelijk! Als je afstudeert weet je welke bedrijven er zijn en de bedrijven hebben ook jou leren kennen. Gaan naar zoveel mogelijk activiteiten die georganiseerd worden door verenigingen en bedrijven voor een brede oriëntatie. Wees kritisch, je moet uiteindelijk gaan werken bij een werkgever die bij jou past. Door je breed te oriënteren maak je eerder de juiste keuze. Nog een tip van mij: wordt een actief lid bij de studievereniging. Dit is geen garantie voor een baan, maar het is erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

Bob van den Brand is een parttime docent en onderzoeker op de Universiteit van Tilburg en werkt parttime bij TIAS Nimbas Business School.
Go abroad! Nu heb je veel tijd maar relatief weinig geld, later heb je meer geld maar weinig tijd. Alles wordt steeds meer internationaal, ook als accountant. Vroeger hield het op bij de grens. Als je stukje internationalisering kunt meepakken moet je het doen!
Stages zijn ook heel belangrijk. Ik heb begrepen dat in de toekomst stages worden toegevoegd aan het bachelor programma. Even de bedrijfscultuur proeven en om te voelen hoe is het om te werken als bijvoorbeeld accountant.

reacties