Een Democraat in het Witte Huis: Welk effect heeft dit op de beurs?

For the English version, click here

Vandaag, 20 januari 2021, beklimt Joe Biden officieel het podium voor het pentagon en legt hij zijn eed af als de 46e president van de Verenigde Staten. De traditionele overgangsperiode zit er officieel op en wij blikken graag met jullie terug op de beurseffecten rondom de verkiezingsperiode en wat er nog komen gaat. Tijdens de zomer werd er al druk gespeculeerd wie de verkiezingen zou gaan winnen en wat voor effect dit zou gaan hebben op de beurs en de verschillende sectoren. Zo gaf topman Mark Tepper, van de Amerikaanse vermogensbeheerder Strategic Wealth Partners, al aan dat bij de winst van Joe Biden een verkoopgolf van aandelen in de VS zou ontstaan wegens de verwachte belastingverhogingen wanneer een Democraat aan de macht komt. Maar hoe zit dit nou precies?

Dit alles heeft te maken met de vierjarige presidentiële cyclus. Deze cyclus is te verdelen in het verkiezingsjaar, jaar één, jaar twee en het jaar vóór het verkiezingsjaar. Doorgaans zijn jaar één en jaar twee van het ambtstermijn het zwaarst voor Wall Street. Er worden in deze periode lastige en vaak niet zo populaire beslissingen genomen zoals de nu onder Biden te verwachten belastingverhogingen. Het jaar voor de verkiezingen en het verkiezingsjaar zijn daarentegen goed voor de aandelenmarkt, vaak omdat politici de economie extra willen stimuleren om de kansen op een herverkiezing te verbeteren. Bij Trump verliep dit ietwat anders. 2017 was namelijk een goed beursjaar door belastingverlagingen, maar de theorie onderbouwde het verloop voor de andere jaren.

Als we inzoomen op verkiezingsjaren zien we dat dit een bijzonder effect heeft op de beurs. Of een jaar wel of geen verkiezingsjaar is heeft namelijk een groot effect op de maand december. In een verkiezingsjaar sluit de S&P 500 namelijk normaliter hoger dan in andere jaren. De maand november daarentegen is een mindere maand in een verkiezingsjaar, met een stuk lagere percentages dan in een normaal jaar. Ook de winnende partij speelt een rol in de marktbewegingen. Gezien de geschiedenis zien wij een effect: wanneer een democratische partij de verkiezingen wint, wordt een zwakkere maand november verwacht en bovengemiddelde koerswinsten voor de maand december. Wanneer een Republikein wint, is dit effect precies andersom.

Maar wat gebeurde er precies dit jaar? 

Tegen het eind van de verkiezingen in november leek het er nog sterk op dat Biden de verkiezingen zou winnen, maar met een minderheid in de senaat. De S&P 500 sloot aan het einde van de verkiezingsweek met een duidelijke winst van +7,6%, ondanks dat verwacht werd dat de winst van Joe Biden zou resulteren in mindere resultaten. Er werden meerdere argumenten genoemd voor deze onverwachte wending. Zo werd er veel gewezen naar de corona crisis, maar ook naar de banden van Joe Biden met Tech-bedrijven. 

“Dat de verkiezingen in de Verenigde Staten nog altijd zo’n impact hebben op de beurs, bevestigt in ieder geval dat haar positie als wereldmacht nog lang niet verloren is.”

De democratische partij won de zenuwslopende verkiezingsrace en heeft nu ook de macht in de senaat weten te grijpen. In de senaat hebben de democraten nu met 50 zetels weliswaar evenveel zetels als de Republikeinen, maar bij een gelijkspel tijdens stemmingen krijgt de nieuwe vicepresident en Democraat Kamala Harris de beslissende stem. Dit geeft Biden de kans om nieuwe wetgeving te realiseren omtrent belangrijke zaken zoals de klimaatcrisis, stemrecht, immigratie, armoede en rassendiscriminatie. Daarnaast heeft de winst van de democraten effect op de grootte van het COVID-19 steunpakket. 

Een Democratische overwinning op alle fronten is volgens topstrateeg Stotzfus van Oppenheimer iets waar niet alle beleggers op zaten te wachten. Dit leidt namelijk tot ontregeling van de machtsbalans. Als de Democraten weinig in de weg staat om hun eigen agenda door te drukken, zou dit in de perceptie van Amerikaanse beleggers kunnen leiden tot hogere belastingen voor bedrijven en burgers. Biden’s grote plannen vragen hogere overheidsuitgaven, waardoor hogere belastingen niet direct resulteren in een lagere staatsschuld. 

Op de EUR/USD valuta wordt nu een zwakkere dollar verwacht, door het stimuleringsbeleid van Biden en de door Trump gevoerde protectionistische economie met importheffingen. Afnemende handel spanningen met onder andere China zullen eveneens zorgen voor een zwakkere dollar, omdat de dollar daarmee minder zal dienen als ‘veilige haven’ voor beleggers in tijden van politieke spanning. Biden wilt af van hoge importheffingen wat resulteert in mogelijk hogere concurrentie voor S&P 500 bedrijven. 

Verschillende sectoren profiteren daarnaast van de winst van Joe Biden. Zo haalt de sector van groene energie nu al haar voordeel uit de machtswisseling in Washington en wilt Biden miljarden investeren in cleantech, de auto industrie, de bouw en het openbaar vervoer. Ook de cannabis industrie zal een boost krijgen komende tijd. Rond de verkiezingsuitslag deed deze sector het al goed op de beurs en er wordt verwacht dat dit onder leiding van Biden verder zal stijgen. Dit komt onder andere doordat Kamala Harris al voor de verkiezingen aangekondigt dat de regering Biden marihuana wil legaliseren. 

Aankomend jaar zal de waarde van de dollar en de koersbewegingen echter ook voornamelijk afhangen van de snelheid en mate van herstel van de corona crisis. Daarmee liggen een aantal belangrijke factoren die op de dollar zullen blijven wegen buiten de invloed van Biden. 

Internationaal is er in ieder geval overwegend positief gereageerd op de verkiezing van Joe Biden als nieuwe president van de Verenigde staten. Direct nadat de uitslag bekend was, klommen de beurzen in Azië omhoog en ook Amsterdam opende 1,5% hoger. Dat de verkiezingen in de Verenigde Staten nog altijd zo’n impact hebben op de beurs, bevestigt in ieder geval dat haar positie als wereldmacht nog lang niet verloren is. Vandaag begint Joe Biden aan zijn termijn. Wij zijn heel benieuwd wat de komende vier jaren gaan brengen. 

reacties