Deel starters verzwijgt studieschuld bij hypotheekaanvraag

Van alle starters die een hypotheek aanvragen voor hun eerste huis, laat 15% niet weten dat ze een studieschuld hebben. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een enquête van onderzoeksbureau Panelwizard, in opdracht van Viisi.

Hypotheekverstrekkers kunnen het niet heel goed controleren, maar het is wel degelijk niet toegestaan om je studieschuld te verzwijgen als je een hypotheek aanvraagt voor je eerste huis. Het is zelfs fraude als je besluit de bijdrage van Ome DUO aan je studie niet te melden.

BKR

Maar deze fraude ontdekken is voor hypotheekverstrekkers dus vrij lastig. Ze kunnen zien welke schulden de aanvrager heeft via Bureau Krediet Registratie (BKR) en de hoogte van de hypotheek die iemand dan kan aanvragen daarop aanpassen. Een studieschuld wordt echter niet bij BKR geregistreerd, ondanks dat banken en hypotheekadviseurs hier wel voor pleiten.

De enige manier waarop een hypotheekverstrekker kan weten of iemand een studieschuld heeft, is als degene dat zelf meldt of als er op de bankafschriften betalingen aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) te zien zijn.

“Met het nieuwe leenstelsel – dat sinds 2015 is ingesteld – kun je 20.000 euro minder lenen bij een schuld van 15.000 euro.”

Minder lenen

Volgens de Consumentenbond kan iemand met een studieschuld van 15.000 euro in het oude systeem tot wel 32.000 euro minder hypotheek krijgen. Met het nieuwe leenstelsel – dat sinds 2015 is ingesteld – kun je 20.000 euro minder lenen bij een schuld van 15.000 euro. Dit bedrag is lager omdat studenten die onder het nieuwe leenstelsel vallen, langer hebben om hun schuld terug te betalen.

Vorig jaar was er sprake van dat de studieschuld geregistreerd zou gaan worden bij BKR, maar vertegenwoordigers van studenten zijn daar fel op tegen. Later zei minister Van Engelshoven van Onderwijs dat de registratie er niet ging komen.

reacties