CV Building: stage lopen

For the English version, click here

Aankloppen bij een multinational zonder een goed gevuld CV is vrijwel altijd een haast onmogelijke missie. Om je droombaan te vinden, zul je vaak eerst moeten aantonen dat je mee kan draaien in de bedrijfswereld. Stage lopen bij een groot bedrijf is voor veel studenten dan ook de ultieme mogelijkheid om voor het eerst in aanraking te komen met de bedrijfswereld. Het biedt de perfecte kans voor jong talent om zichzelf te bewijzen op de arbeidsmarkt, aangezien bedrijven over het algemeen potentiële werknemers prefereren die in de drukke studentenjaren al werkervaring hebben opgedaan.

Een tijdje geleden is de redactie van Faces Online deze rubriek afgetrapt met ervaringen van studenten die naast hun studie ook als werkstudent fungeerden (zie CV Building: het werkstudentschap). In het artikel van deze week ligt de focus op de meeloop- en afstudeerstages, waar vier (oud-)studenten ons vertellen over het grijpen van deze kans en de ervaringen die ze hebben opgedaan.

Stage lopen: waarom?

Grote bedrijven nemen vaak jaarlijks een aantal stagiaires aan, om huidig personeel te ondersteunen, maar ook om zelf nieuwe potentiële werknemers te ontdekken. Voor studenten biedt dit een goede kans om je te ontwikkelen in het bedrijfsleven. Dit was ook een van de redenen voor Djanmar Sorber, meeloopstagiair bij Unilever: “Ik koos voor een stage om een beter beeld te krijgen van hoe financiële- en analytische vaardigheden toegepast worden in een groot bedrijf en hoe je dat zelf verder kan ontwikkelen en daarnaast ook om een goede indruk te krijgen van de werksfeer en samenwerking.”
Carlijn de Block, scriptiestagiair bij EY, gaf het volgende aan als beweegreden: “Ik wilde graag starten met een scriptiestage om wat meer te weten te komen over de werksfeer en cultuur van EY. Ook wilde ik alvast wat praktijkervaring opdoen voordat ik zou gaan beginnen met mijn carrière als accountant. Naast het schrijven van je scriptie krijg je ook de mogelijkheid om mee te gaan naar de klant om mee te werken als accountant.”

Vinden van een stage

Bedrijven vinden het belangrijk een beeld te hebben bij hun potentiële stagiaires. Hierdoor is een vacature of stageplek vinden via Google niet altijd de gewenste methode. Jet Slijkhuis, stagiair bij Baker Tilly, vond haar stageplek via een evenement van Asset | Accounting & Finance (A&F): “Ik raakte tijdens de cocktailworkshop van A&F aan de praat met de campus recruiter van Baker Tilly. De volgende dag kreeg ik een berichtje met de uitnodiging om een keertje langs te komen voor koffie”.
Carlijn kwam ook via activiteiten van Asset terecht bij haar werkgever: “Tijdens verschillende activiteiten van A&F waarbij accountancy kantoren aanwezig waren, had ik altijd een goede klik met de mensen van EY Eindhoven, en daarom leek het me leuk om hier stage te gaan lopen.”

Timing

Naast je studie ook nog stage lopen is iets wat bij vele studenten niet in de agenda past. Een goed moment voor een stage is vaak lastig te vinden, omdat je als student al genoeg andere zaken aan je hoofd hebt. Djanmar geeft hierover het volgende advies: “Het einde van je bachelor is naar mijn mening het beste moment voor een stage. Je hebt dan zowel een theoretische indruk als een praktische indruk van de richting waarin je op dat moment geïnteresseerd bent.”
Volgens Stan den Boer, stagiair bij NIBC Bank, zijn er meerdere momenten waarin een stage goed zou kunnen: “Het ideale pad zou denk ik een zomerstage zijn tussen jaar 2 en 3 van je bachelor, die je misschien kunt vinden bij een kleiner kantoor, en in je MSc een stage zoeken die je heel graag wilt.”

“Voor M&A, PE en finance in het algemeen in een stage een officieuze verplichting, die je marktwaarde enorm doet stijgen. Een werkgever hoeft dan minder te investeren in jou zodat je meteen mee kunt werken.”

Toegevoegde waarde

De hoofdreden voor een stage kwam bij onze studenten vaak op praktijkervaring neer en een indruk van het desbetreffende bedrijf krijgen. Over wat het daadwerkelijk oplevert, heeft Djanmar het volgende te zeggen: “Je komt snel achter je werkelijke interesses en motivaties. Veel studenten kiezen een studierichting met een bepaalde verwachting, waarbij praktische ervaring ontbreekt. Misschien wil je na een stage iets heel anders door tegenvallende verwachtingen, of ontdek je juist iets nieuws waar je voldoening uithaalt.
Stan gaf hierover het volgende mee: “Het levert je een beter CV op, je doet ervaring op, maakt het proces van dichtbij mee, maar voornamelijk het tempo waarin je informatie leert verwerken is heel nuttig, ook voor andere doeleinden.” Hiernaast heeft het volgens Stan ook nog een positief effect op je persoonlijke positie in de arbeidsmarkt: “Voor M&A, PE en finance in het algemeen is een stage een officieuze verplichting, die je marktwaarde enorm doet stijgen. Een werkgever hoeft dan minder te investeren in jou zodat je meteen mee kunt werken.”

Tips

Om af te sluiten geven de studenten nog hun persoonlijke tips mee.
Jet legt de nadruk op het kiezen van een stage: “Denk goed voor jezelf wat je wilt halen uit een eventuele stage en overleg dit goed met het bedrijf waar je eventueel stage gaat lopen. Het is zonde om veel tijd kwijt te zijn aan een stage waar je niet uithaalt wat je voor ogen hebt.”
Stan geeft het volgende mee: “Zorg dat je op tijd begint met solliciteren. NIBC zat in maart al vol voor instroommoment september. Een half jaar van tevoren solliciteren is zeker niet te vroeg. Zorg ook dat je goed nadenkt over wat je motivatie is voordat je eventuele sollicitaties ingaat.”
Djanmar adviseert het volgende: “Als je stage wilt gaan lopen, kijk vooral naar een bedrijf dat bij je past en waarvan jij vindt dat de werksfeer er prettig is. Je kan pas het beste uit jezelf halen als je met plezier naar je stage gaat.”
Tot slot geeft ook Carlijn haar advies: “Ik raad het zeker aan om stage te gaan lopen. Ik heb een hoop nieuwe mensen leren kennen, ik heb nieuwe ervaringen opgedaan en een beter beeld van het beroep als accountant gekregen.”

Stage lopen kan een student nét de extra voorsprong geven die nodig is om in de toekomst een droombaan binnen te slepen. Ben je ook toe aan een nieuwe uitdaging zoals een stage of andere bijbaan? Neem dan eens een kijkje op het Career Platform Tilburg!

reacties