Tim Steketee (30) werkt sinds anderhalf jaar bij De Beer en woont binnenkort in zijn nieuwe huis in Hilvarenbeek, dat hij momenteel grondig aan het
For the English version, click here
Voor de accountancy studenten onder ons is het inmiddels een bekend ritueel; zodra de toekomst ter sprake komt, horen we bij het gros van de studenten het alom bekende liedje: eerst de master Accountancy afronden, daarna starten met de post-master registeraccountant (RA) terwijl je tegelijkertijd begint met werken bij kantoren zoals Deloitte, EY, KPMG of PwC.
Hier is natuurlijk niks mis mee. De RA titel is immers zeer waardevol en zolang de mens nog niet volledig vervangen is door techniek, zullen we ook genoeg toestroom nodig hebben in de auditpraktijk, of de financiële sector in het algemeen. Daarnaast kan werken in de audit ook gewoon leuk zijn, mits hier je interesses liggen. De vraag naar de RA titel groeit dan ook ieder jaar.
De alsmaar groeiende vraag naar RA studenten heeft echter ook een keerzijde: als men het tegenwoordig heeft over accountancy, denken we alleen maar aan Registeraccountants. Er is echter nog een andere tak van sport binnen de accountancy; Controlling.
Wat doet een controller precies?
Over het algemeen ondersteunt een controller de directie of het management bij het begrijpen en onderhouden van de financiële zaken in een bedrijf. De controller houdt toezicht op de financiële afdeling van een bedrijf, en geeft vaak ook leiding aan dit team. Ook houdt de controller zich bezig met de financiële planning en de rapportages ten behoeve van het management. Heel plat gezegd houdt een controller zich dus bezig met de kwaliteit van het hele financiële proces, en zorgt hij/zij ervoor dat de resultaten en planning optimaal gecommuniceerd worden naar het management, om de besluitvorming te ondersteunen.
Voor een carrière als controller heb je over het algemeen geen extra opleiding nodig zoals bij RA. Deze opleidingen bestaan overigens wel. De executive master: Register Controller (RC). Als je deze opleiding afrondt word je net als een RA ingeschreven in het register van de NBA, als extra kwaliteitsstempel op je CV.
Waarom RC of RA?
De grote vraag is nu natuurlijk waarom iemand voor RC of RA zou moeten kiezen. De een is niet beter dan de ander. Beiden hebben uitgebreide kennis over financiële gegevens, en beiden zijn post-master opgeleid. Aan het opleidingsniveau moet het dus niet liggen.
Mijns inziens zal het vooral liggen waar je interesses liggen. Natuurlijk liggen je interesses in de financiële wereld, anders denk je er niet eens over na om jezelf in de wereld van financials te storten. Het grote onderscheid is of je graag een bedrijf intern of extern beoordeelt. Als controller zal je intern veelal bezig zijn met de processen binnen de financiële afdeling en sturen op groei en resultaat. Als accountant in de auditpraktijk zal je je voornamelijk focussen op de correctheid van de externe verslaggeving en het nakomen van wet- en regelgeving. De vraag is dus wat je zelf het interessantste vindt.
Goed om te vermelden is wel dat er een trend gaande is waarbij we zien dat heel veel registeraccountants er na een aantal jaar in de audit voor kiezen om te overstap te maken naar een controlling functie in het bedrijfsleven. Zo zijn veel controllers en CFO’s bij grote Nederlandse bedrijven vroeger RA geweest. Denk aan de CFO’s van Adyen, ASML en Unilever.
Voor de studenten die dus nu al weten dat ze de ambitie hebben om uiteindelijk een positie als CFO te bekleden: er is ook een andere weg dan RA worden. De weg naar RC is immers ongeveer net zo lang, maar als we de universiteiten moeten geloven ben je nét iets beter voorbereid op de functie die je uiteindelijk krijgt.
Hokjes
Wat ik de huidige en toekomstige studenten Accountancy vooral wil meegeven: laat je niet direct in het hokje van de registeraccountant plaatsen. Natuurlijk is het een mooi vak met een goed vooruitzicht, maar er zijn nog veel meer interessante functies die net zo goed aansluiten op een financiële opleiding. Dat is naar mijn mening ook het mooie van opleidingen in financiële richtingen; in de basis hebben we allemaal verstand van financiële zaken, en uiteindelijk kun je op genoeg leuke plekken terechtkomen. Ook zonder RA titel heb je een papiertje op zak dat garant staat voor jouw denkvermogen in een bepaald werkveld. En met dat papiertje kom je er wel.