Een bestuursjaar als External Affairs van Asset | Accounting & Finance – Simo Smeets

For the English version, click here

Als External Affairs is Simo verantwoordelijk voor het contact met de huidige en toekomstige partners van Asset | Accounting & Finance. Daarnaast coördineert hij de Accounting Expedition Commissie en de Orientation Commissie. Hij is ook verantwoordelijk voor de organisatie van de Master Experience Days Accountancy en Finance en voor de FinanceDays. In dit artikel vertelt Simo wat zijn functie inhoudt en hoe hij een jaar als External Affairs van Asset | Accounting & Finance heeft ervaren.

Wie ben ik?

Ik ben Simo Smeets en ik ben 22 jaar oud. In de zomer van 2020 heb ik de Bachelor Economie & Bedrijfseconomie aan Tilburg University afgerond. Ik kom uit Zuid-Limburg, maar woon inmiddels al bijna vier jaar in Tilburg. Na de TOP-week ben ik meteen lid geworden bij Asset, eerst als actief lid bij Asset | Economics, maar later ook bij Asset | Accounting & Finance. Vóór mijn bestuursjaar ben ik binnen A&F onderdeel geweest van beleggingsgroep A&F Investments en van de Sports Commissie.

Waarom een bestuursjaar?

Mijn tijd bij Asset heb ik ook vóór mijn bestuursjaar altijd als zeer prettig ervaren. Ik kwam er al snel achter dat de evenementen die Asset organiseert goed aansluiten bij de dingen die ik leuk en belangrijk vind. De vereniging biedt studenten een mooie mix tussen formele evenementen waar bedrijven zich op verschillende manieren voorstellen en informele evenementen waarbij je studiegenoten beter kunt leren kennen. Al snel merkte ik dat ik zelf ook een bijdrage wilde leveren aan Asset. Tijdens het laatste jaar van mijn Bachelor begon de oriëntatie om een goede masterkeuze te maken. Ik kwam erachter dat ik erg twijfelde tussen de Master Accountancy, Financial Economics en Finance. Een bestuursjaar bij Asset | Accounting & Finance zou mij helpen om een goede afweging te maken voor de Master die ik uiteindelijk wil gaan volgen en om mijzelf te ontwikkelen.

“Elkaar up to date houden is van groot belang om het schip in de goede richting te laten varen.”

Waarom External Affairs en hoe ziet een jaar als External Affairs eruit?

Als External Affairs van Asset | Accounting & Finance sta ik in nauw contact met veel bedrijven uit de Financiële sector. Dit is ook de sector waar ik verwacht dat ik na mijn Master ga werken. Om mijn masterkeuze te maken is het belangrijk om kennis te maken met verschillende bedrijven uit de praktijk. Dit is tijdens mijn bestuursjaar zeker gebeurd. External Affairs is een erg afwisselende functie. Geen enkele dag is hetzelfde. In de zomer begin je met de zomergesprekken. Je stelt jezelf voor aan alle partners en vertelt samen met je voorganger wat er tijdens het nieuwe academische jaar allemaal georganiseerd gaat worden. Op deze manier leer je de bedrijven snel kennen. Je doet nieuwe contacten op en verbetert je soft skills onwijs goed tijdens deze periode. Naarmate de tijd vordert en de Algemene Leden Vergadering dichterbij komt, zal je voorganger je steeds meer loslaten en zul je meer werk alleen moeten doen. Je merkt dat je professionele skills tijdens deze periode een boost krijgen. Je wordt het gezicht van de vereniging voor partners en overige stakeholders. Een goede samenwerking met de winter External, in mijn geval was dat in het eerste semester Evelien van den Broek en nu is dat Myron Boere, is van groot belang. Iedere week plan je samen met de winter External een meeting om, naast de nodige informele dingen, ook de stand van zaken betreffende het bedrijfscontact te bespreken. Elkaar up to date houden is van groot belang om het schip in de goede richting te laten varen.

External Affairs in corona tijd

Toen ik vorig jaar solliciteerde als bestuurder bij Asset | Accounting & Finance zaten wij al in de COVID-19 pandemie. Ik zie het als een extra uitdaging om, ondanks de nodige maatregelen, toch goede evenementen neer te zetten. Uit de evaluaties van deelnemers van onze evenementen kunnen wij opmaken dat dat ons dit jaar zeker gelukt is. Qua formele evenementen ben ik er trots op hoe wij, samen met de Accounting Expedition Commissie, een goede online Accounting Expedition hebben neergezet. Daarnaast is het belangrijk dat wij ook informele evenementen blijven organiseren, zodat de sociale cohesie van onze leden gewaarborgd blijft. Bij de organisatie moeten uiteraard de op dat moment geldende regels in acht gehouden worden. Ik hoop natuurlijk dat volgend jaar de evenementen weer in een fysieke vorm kunnen plaatsvinden. Tijdens de eerste golf is ons kantoor, ook wel ‘de kamers’ genoemd in de woordenschat van menig Asset lid, helaas gesloten. Gelukkig is dat besluit aan het begin van 2021 teruggedraaid en kunnen wij nu weer een aantal dagen per week werken vanuit ons kantoor. Dit maakt het een stuk gezelliger, omdat je de rest van de Asset bestuurders af en toe ook tegen komt. Wij mogen namelijk met maximaal vijftien bestuurders per dag aanwezig zijn. Mij heeft dit in ieder geval een enorme steun in de rug gegeven.

Wat doe je als External Affairs?

Zoals ik eerder in dit artikel kort aangegeven heb, houd je je als External Affairs bij Asset | Accounting & Finance bezig met alles wat onze partners aangaat. Dit betreft acquisitie van partners voor al onze evenementen en voor social media exposure, maar ook het up to date houden van ons carrière portaal Career Platform Tilburg. Het is als External belangrijk dat je de meningen en doelen van meerdere stakeholders kunt bundelen, zodat je iedereen tevreden houdt. Je hebt als External ook een stoeltje in de Acquisitie Meeting van heel Asset. Dit is een wekelijkse meeting waarin de externe zaken van heel Asset besproken worden. Vaak is dit de meeting waar ik mij in ieder geval het meest op verheug, omdat je er altijd goed voorbereid in gaat en met goede standpunten over de brug moet komen om iets moois te bereiken. Naast alle meetings ben je verantwoordelijk voor de coördinatie van de Accounting Expedition Commissie en de Orientation Commissie. Deze combinatie zorgt voor een mooie mix tussen formeel en informeel.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelpunten als External Affairs?

Het afgelopen jaar heb ik veel dingen geleerd. Één van de belangrijkste dingen is het werken in teamverband. Gedurende het hele jaar werk je, door de wissel die zowel in de zomer als in de winter plaatsvindt, nauw samen met de acht andere bestuurdersleden. Met z’n negenen run je Asset | Accounting & Finance en word je een hecht team. Ik houd aan mijn bestuursjaar in ieder geval acht nieuwe vrienden voor het leven over. 

Kortom, External Affairs is een uitdagende en diverse functie waarin je heel veel goede contacten zult opdoen in zowel het bedrijfsleven, als op de universiteit en jouw skills verder gaat ontwikkelen! Ik realiseer mij dat mijn bestuursjaar alweer ten einde loopt. Ik kijk in ieder geval terug op een onwijs leerzame ervaring die mij zeker zal helpen in mijn vervolg studie en carrière.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel meer willen weten over External Affairs of over de indrukken die ik heb opgedaan, benader mij dan vooral via ExternalAffairs2@Asset-AccountingFinance.nl of via mijn LinkedIn voor een kopje koffie en wie weet staat het Limburgs gebak ook wel klaar!

reacties