Canada: my home away from home

Message from Abroad by Jeanine Adams

Voor mij was op exchange gaan een must. Zelfs al voor mijn inschrijving aan Tilburg Universiteit wist ik dat ik in mijn studentleven een half jaar naar het buitenland wilden. Toen de mogelijkheid zich eindelijk voor deed heb ik dan ook geen moment getwijfeld. De enige vraag die overbleef was naar welk land ik wilde gaan. Uit de grote hoeveelheid keuzes sprak me Canada direct aan. Een groot land, met prachtige natuur en goede levens voorzieningen.

Ik woon nu in Hamilton. Deze stad ligt in de staat Ontario in het oosten van Canada. Het is de 6de grootste stad van Canada met ongeveer 600.000 inwoners. De stad ligt aan “Lake Ontario”, dat een oppervlakte heeft van de helft van Nederland. Ik studeer aan McMaster University aan de faculteit “deGroote School of Business”. McMaster is een van de beste universiteiten van Canada. Dit was een van de redenen waarom ik voor deze universiteit gekozen heb. McMaster heeft een grote oude campus, die bijdraagt aan de gezellige sfeer. Ook heeft de universiteit een studenten organisatie die activiteiten verzorgd voor exchange studenten zoals diners, gala’s, trips, stapavonden en meer.

Op 26 augustus was het dan zo ver. Ik vloog met 3 andere studiegenoten van Tilburg University van Amsterdam naar Toronto. Onze eerste uitdaging? Het vinden van een woning. Ik vond mijn thuis in een studentenhuis met 6 andere Canadezen studenten. De eerste week van september begonnen we met een introductieweek. Deze week werd gekenmerkt door etentjes, uitgaan, het leren kennen van de omgeving maar vooral het ontmoeten van andere exchange studenten uit de hele wereld! Ook maakte we een trip naar de Webster falls in Hamilton. Zoals weinig mensen weten staat Hamilton bekend om haar vele watervallen (meer dan 100 in totaal!). Na deze indrukwekkende week begon ik op 8 september met het volgen van mijn eerste colleges.

Ik heb 3 dagen colleges aan McMaster University. Elke dinsdag, woensdag en donderdag ga ik naar de universiteit, wat betekend dat ik elke weekend 4 dagen vrij heb. Ik volg 5 vakken in totaal: Ondernemerschap, Accounting, International Business, Fusies & Overnames en Nieuw Product Marketing. De vakken worden heel anders vormgegeven dan op Tilburg Universiteit. Hier zit je in kleine groepen van maximaal 35 mensen. Participeren word hier ook hoog gewaardeerd en is vaak een percentage van je eindcijfer. Ik vind de verschillen in doceren erg leuk om mee te maken en het participeren in de les maken de lessen voor mij extra interessant.

Door de lange weekenden heb ik gelukkig nog genoeg tijd voor leuke dingen naast het studeren. Zo zijn er al veel activiteiten georganiseerd zoals een trip naar Toronto, de Niagara watervallen en Algonquin Park. Algonquin park is een nationaal park waar je kunt kanoën, wandelen en kamperen. Wij zijn eind september 3 dagen naar dit nationale park geweest waar we onze spullen per kano verplaatsten naar een kampeer plek. In deze drie dagen ervaarde we de ultieme kampeerbelevenis door het maken van je eigen eten, het zwemmen in een meer, en het slapen in de open lucht. Verrassend genoeg was het weer eind september nog steeds meer dan 20 graden. Het weer is me in het algemeen ontzettend meegevallen. In september en oktober is het eigenlijk alleen maar mooi weer geweest met in het begin temperaturen van 30 graden. Eind oktober waren er nog steeds temperaturen van ongeveer 15 tot 20 graden. Mede door het weer zijn veel trips nog extra mooi geworden.

Na een paar tripjes van de exchange club, had ik de smaak te pakken. In de herfstvakantie heb ik met 4 vrienden een road trip gemaakt naar o.a. Montreal, Quebec en de hoofdstad van Canada, Ottawa. Zelfs na een zodanige grote road trip is mijn bucketlist voor mijn exchange nog steeds niet vervuld. Op de planning staan nog trips naar Detroit en Chicago. Ik zal mijn exchange eindigen met een trip naar New York waar ik ook het nieuwe jaar feestelijk zal inluiden.

Ik ben pas op de helft van mijn exchange, en toch voelt het alsof hier mijn thuis is. Ik heb fantastische mensen ontmoet, prachtige natuur en steden gezien, veel geleerd maar vooral onvergetelijke herinneringen gemaakt. Canada heeft me positief verast. Het is een multicultureel land, waardoor ik veel Canadezen heb ontmoet met een oorsprong uit Nederland. De mensen zijn de meest vriendelijke mensen die ik ooit heb ontmoet en men zorgt goed voor de prachtige natuur die het land rijk is. Dit alles heeft mijn belevenis als exchange student de beste gemaakt die ik me kan voorstellen. Maar nog steeds heb ik twee maanden te gaan voordat ik weer naar Nederland reis. Ik kijk er naar uit wat Canada mij nog te bieden heeft en hoop dat deze maanden net zo fantastisch worden als de eerste.

reacties