Campus Life: Studentenverenigingen en exchange studenten

In deze editie van Campus Life komt de opinie van studenten over de toegankelijkheid van studenten- en studieverenigingen voor Exchange studenten aan bod. Op het moment studeren er om en nabij 112.000 Exchange studenten in Nederland, waarvan slechts een klein deel lid is van een vereniging. De grootste belemmering schijnt de taalbarrière te zijn. Uit een enquête van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) is gebleken dat bijna veertig procent van deze Exchange studenten graag actief deel wilt nemen aan een studentengroep, mits deze voor hen toegankelijker zou zijn. “Nederlandse studentenverenigingen zijn van oudsher behoorlijk cultuurgebonden, wat buitenlandse studenten zou kunnen helpen zichzelf makkelijker aan te passen aan de Nederlandse cultuur, met alle voordelen van dien. Het studentenleven binnen de vereniging hoeft niet drastisch te veranderen om toegankelijk te zijn voor deze internationale studenten.”, aldus Arend Klück, voorzitter van de LKvV. Wellicht is het interessant voor studentenverenigingen om dit streven na te volgen.

Volgens Klück is het invoeren van de Engelse taal niet de manier om buitenlandse studenten meer betrokken te laten zijn binnen de vereniging. De tradities en spelregels in de eerste weken vertalen zou al voldoende kunnen zijn. Drastische aanpak is dus onnodig, maar om Klück’s voornemen te volgen, dienen verenigingen wel meer rekening te houden met dit soort kleine veranderingen in het beleid.

Om te testen of deze interesse voor verandering ook aanwezig is bij de studenten en verenigingen in Tilburg, is er een vraag gesteld. Hierbij is de mening van zowel Nederlandse als internationale studenten die lid zijn van dergelijke verenigingen onderzocht in de vorm van een interview. Hierbij luidde de vraagstelling: Zouden studentenverenigingen meer open moeten staan voor Exchange studenten, of zijn er alternatieven voor deze studenten om zich makkelijker tussen de Nederlanders te voegen?

Xhoni Shehaj, MSc Finance, internationale student
“Dat zouden ze zeker moeten doen! Exchange studenten betalen evenveel contributie als Nederlandse studenten, dus ze zouden evenveel ervoor terug moeten krijgen. Ze voegen er zelf nog wat aan toe ook, want ze nemen hun diversiteit en culturele achtergronden mee. Door meer open te zijn naar internationale studenten, zullen studentenverenigingen niet zomaar de typische studentenvereniging blijven; ze zullen meer gediversifieerd en speciaal zijn! Daarnaast is het voordeel van internationaal georiënteerd zijn, dat je de internationale communities kan gebruiken voor activiteiten en promotie.”

Anonymous, 3e jaar BSc, Nederlandse student
“Wanneer ze daadwerkelijk veel betrokken zullen zijn wel en wanneer ze in de tijd die ze hier zijn ook echt actief willen worden. Zeker meer openheid creëren!”

Fjoraldo Yzeiri, 3e jaar BSc, internationale student
“Ik vind dat ze meer open zouden moeten zijn. Meer diversiteit is altijd beter. Ik denk niet dat het de taalbarrière is dat het verschil maakt, omdat meer dan 90% van de Nederlandse studenten prima Engels spreekt. Het is puur dat men zich comfortabeler voelt wanneer ze kunnen praten in hun eigen taal. Vanuit het perspectief van een Exchange student, denk ik dat het niet nodig zal zijn om meer openheid te creëren. Exchange studenten komen naar Nederland om rond te reizen, en ze zijn hier maar voor 6 maanden.”

Rob Delisse, 3e jaar BSc, Nederlandse student
Ik vind dat ze meer open moeten staan voor internationale studenten. Het is erg leerzaam voor zowel de Nederlandse als de internationale studenten wanneer ze met elkaar in contact komen. De taalbarrière zal geen groot probleem zijn, want de meeste studenten spreken voldoende Engels. Het open zijn naar exchange studenten kan zelfs een stap zijn naar een internationale studievereniging, wanneer daar behoefte naar is.”

Krijn van den Broek, MSc Finace, Nederlandse student
“Ik vind dat verenigingen in het algemeen toegankelijker kunnen zijn voor internationale studenten. Echter moeten internationale studenten wel begrijpen dat er bij een studievereniging een aantal verwachtingen zijn. Uit mijn ervaring blijken internationale studenten hier nog regelmatig in te kort te schieten. Op het gebied van studentenverenigingen is er meestal maar één keuzemogelijkheid. Toch vind ik dit voldoende voor de internationale studenten. Zo kan hij/zij in contact komen met andere studenten die er specifiek voor gekozen hebben om bij een internationale studentenverenigingen te gaan.”

In tegenstelling tot de interesse, is het wel duidelijk dat er genoeg potentie voor is. De interesse laat nog op zich wachten om er actief mee bezig te gaan zijn. Alles heeft immer zijn prijs. Zodra men kiest voor internationalisering, kan dat ten koste gaan van kleine handigheden. We spreken immers nog altijd het liefst onze eigen Nederlandse taal.

reacties