Accounting Insight 2022: Een terugblik

For the English version, click here.

Op woensdag 30 november konden wij weer terecht bij het Klasse Theater voor de eenentwintigste editie van Accounting Insight. Vanaf zeven uur ‘s avonds gingen de deuren open voor de gasten. De gasten, zowel studenten, werkenden als professoren, konden hier elkaar ontmoeten onder het genot van een kopje koffie, thee of een glaasje frisdrank. De thema’s van deze avond waren: Fraude, Data analyse en Sustainability. Nadat de editie afgelopen jaar helaas niet door kon gaan door de maatregelen, zijn de thema’s doorgeschoven naar dit jaar. Onder het motto: ‘’Improve today to advance tomorrow’’ hebben wij onze sprekers gevraagd om vanuit de verschillende thema’s toe te lichten hoe wij de accountancy nu kunnen verbeteren, zodat wij in de toekomst vooruit kunnen gaan. Deze editie was tevens ook de eerste editie van Accounting Insight die volledig in het engels plaatsvond.

Fraude

Nadat de gasten een half uur hebben kunnen kletsen, was het tijd om de zaal te betreden. Met bijna honderd gasten zat de zaal behoorlijk vol. Na een welkomstwoord van de voorzitter van de commissie, Bas Penders, en de introductie van de dagvoorzitter, Margreeth Kloppenburg, was het tijd voor de eerste stelling: ‘’Auditors are not equipped with a critical mindset to detect fraud.’’ Deze stelling werd toegelicht door twee sprekers, Marianne van Kimmenade van de NBA en Don Raaijmakers van het AFM. Marianne heeft dertig jaar ervaring bij EY, en is daar ook partner geweest. Na haar korte pensioen is ze beleidsadviseur over fraude geworden bij het NBA. Don Raaijmakers heeft zelf veertien jaar gewerkt bij KPMG, daarna vijf jaar bij EY, waar hij college was van Marianne. Hierna is hij al vijftien jaar werkende bij het AFM als teamleider. Don en Marianne kwamen samen tot de conclusie dat de auditors voldoende opgeleid zijn om fraude te kunnen detecteren, maar dat de kritische blik van vooral jonge auditors te weinig wordt gebruikt bij het verrichten van een audit. Zij zouden dan ook graag willen zien dat auditors kritisch kijken, en hun vooroordelen niet mee laten wegen bij het verrichten van een audit.

Data analyse

Het tweede thema van de avond was Data analyse, met als stelling: ‘’For a future accountant, it is better to study physics as opposed to business economics.’’ Voor deze stelling waren Theo-Jan Renkema en Ferdy van Beest de sprekers. Theo-Jan Renkema werkt al 24 jaar bij de Rabobank, tegenwoordig als Chief Innovation en Technology Auditor, hiernaast is hij ook professor aan Tilburg University. Ferdy van Beest werkt al zeventien jaar aan Nyenrode Business Universiteit, waar hij tegenwoordig Associate Professor is. Hiernaast werkt hij ook bij Flynth als als directeur Data Propositions en Integrated Reporting. Twee experts op het gebied van Data Analyse dus. Theo-Jan Renkema beargumenteerde dat auditing steeds meer gebruikt maakt van data en de analyse ervan, dus dat hij in de toekomst inderdaad wiskundigen ziet als auditors, in plaats van bedrijfseconomen. Ferdy reageerde dat er inderdaad steeds meer gebruik wordt gemaakt van data, maar dat de auditor een brug is tussen de audit en het bedrijf, waardoor de menselijke maat die bedrijfseconomen hebben moet worden toegepast. De sprekers kwamen er samen uit dat bedrijfseconomie nog steeds belangrijk blijft binnen de Audit, maar dat er steeds meer specialisatie gaat komen, met veel hulp van wiskundigen. Na deze inhoudige discussie was het tijd voor en pauze, waarin de gasten konden nadiscussieren onder het genot van een drankje en snacks

Sustainability

Na de pauze was het tijd voor het derde en laatste thema van de avond, Sustainability. De stelling van dit thema was: ‘’The Chief Financial Officer (CFO) of the future is the Chief Value Officer. Bij dit thema discussieerden Nicolette Loonen en Ferdy van Beest. Ferdy van Beest is bij het vorige thema al voorgesteld. Nicolette Loonen heeft vijftien jaar gewerkt bij KPMG, waarna ze allemaal verschillende banen heeft gehad. Zij is mede-oprichter van Tribe of Sustainability Change Agents (TOSCA). De discussie begon met Nicolette die uitlegde dat de CFO moet veranderen naar de CVO, omdat er meer naar de lange termijn gekeken moet worden, en dan ook hoe je verantwoordelijk onderneemt. Ferdy was het hier niet mee eens, omdat hij vindt dat de taken van een CFO anders gaan worden in de toekomst, en hier valt een lange termijn visie bij. Hij vindt niet dat hiervoor de functie een andere naam moet krijgen. Uiteindelijk waren de sprekers het er over eens dat de CFO moet nadenken over de lange termijn visie van een bedrijf, maar zat de oneens vooral in de naam van de functie.

Bedrijvenmarkt

Na weer een geweldige editie van Accounting Insight, werden de sprekers en partners bedankt door de voorzitter van de commissie, en sloot de dagvoorzitter af. Hierna konden de gasten naborrelen tijdens de bedrijvenmarkt, waarbij KPMG, EY, PwC en ABAB een stand hadden ingericht, al onze andere partners waren hier gelukkig ook nog aanwezig. Onder het genot van een biertje, frisdrank, en genoeg snacks konden de deelnemers nog even kennis maken met elkaar, of met hun toekomstige werkgever. 

 

Ook geïnspireerd geworden door mijn verhaal en wil jij de verantwoordelijke zijn voor Accounting Insight 2023? Word dan snel actief lid bij Asset | Accounting & Finance. Aanmelden kan via: Info@Asset-AccountingFinance.nl

reacties