AccountantsDay 2017: There’s more than the Big Four!

Op 8 november 2017 vond de AccountantsDay plaats. Dit jaar voor het eerst mede georganiseerd door een commissie in plaats van alleen het bestuur. Als voorzitter vormde ik samen met Femke, Steven, Nadia en Kirstin de commissie die Sanne en Roel ondersteunden tijdens de organisatie. In totaal deden er 6 bedrijven mee en 30 studenten. De studenten varieerden van tweedejaars bachelor- tot masterstudenten. Het bleek uiteindelijk niet heel moeilijk om 30 studenten te werven voor deze dag, wat aangeeft dat er wel degelijk interesse is onder de studenten om de wat
kleinere accountantsbureaus goed te leren kennen.

Onder het motto ‘There is more than the Big Four’ kregen de studenten gedurende de dag te zien wat middelgrote accountantsbureaus te bieden hebben. De accountantsbureaus die meededen, waren: Crowe Horwath Foederer, Grant Thornton, Mazars, Van Oers, Wesselman en Witlox van den Boomen. De dag begon op de chique locatie ‘Villa de Vier Jaargetijden’.

“Voor dat je het door had was het alweer tijd om naar de volgende ronde te gaan.”

Daar begonnen de bedrijven na een kort welkomstwoord van de organisatie zich kort voor te stellen aan de studenten. Ook had de SRA een presentatie voor ons voorbereid met daarin een quiz over het accountantsberoep in Nederland. Hierna begon het serieuze werk: Discussiëren over actuele onderwerpen. Dit hadden we als volgt opgezet: Als organisatie hadden we ten eerste de thema’s bedacht die actueel zijn in de accountantswereld. Vervolgens hadden we drie rondes: Ronde 1 was een stelling bedenken bij het thema dat toegewezen werd, ronde 2 was argumenten voor de stelling bedenken die het groepje van ronde 1 bedacht had en ronde 3 was argumenten tegen de stelling bedenken. De thema’s waren: ‘Ethiek & Accounting’, ‘Audit quality’, ‘CSR & Accounting’ en ‘Technologie & Accounting’. Elk bedrijf kreeg één van deze thema’s toegewezen om vervolgens drie rondes lang bij hetzelfde thema te blijven. De studenten wisselden na elke ronde door naar een nieuw bedrijf en dus een nieuw thema. Natuurlijk was er tijdens elke ronde ook genoeg tijd voor de bedrijven en de studenten om elkaar beter te leren kennen en alles over elkaar te weten te komen. Deze afwisseling werkte erg goed, en voor dat je het door had was het alweer tijd om naar de volgende ronde te gaan. Als afsluiting van het middagprogramma las Claudia van de SRA alle argumenten voor die de studenten bedacht hadden, met afsluitend een stemmingsronde onder alle studenten of je voor of tegen de stelling was na het horen van de bedachte argumenten. Voorbeelden van stellingen waren: ‘Wanneer werk en privé in balans zijn draag je als organisatie het meest bij aan maatschappelijk ondernemen’ en ‘De accountants van tegenwoordig zijn voldoende voorbereid op de veranderende technologie in de accountantswereld’.

“Als extra element werd bij elk gerecht een tijdklok ingesteld, waardoor we ons waanden als ware ‘Heel Holland Bakt’ bakkers.”

Rond 5 uur sloten we het middagprogramma af om ons tezamen naar ‘Bij Maud’ te begeven. Hier hebben we een erg leuke, interactieve workshop gedaan. Weer werden de studenten in groepjes verdeeld om zo gedurende de dag elk bedrijf ontmoet te hebben. Tijdens de kookworkshop hebben we eerst een amuse gemaakt, toen een voorgerecht en toen een hoofdgerecht. Als extra element werd bij elk gerecht een tijdklok ingesteld, waardoor we ons waanden als ware ‘Heel Holland Bakt’ bakkers. De werknemers van ‘Bij Maud’ hadden zelf het toetje verzorgd voor ons. Bij dezen wil ik ook ‘Bij Maud’ nogmaals bedanken voor het heerlijke eten en de gezellige workshop.

Naast ‘Bij Maud’ wil ik ook de deelnemende bedrijven bedanken en mijn medeorganisatoren. Van de bedrijven en studenten zijn een hoop positieve reacties ontvangen, wat ervoor zorgt dat ik terugkijk op een zeer geslaagde dag!

reacties