For the English version, click here. “De ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid gaan snel. Dat wij daar een onderdeel van mogen zijn, onze
For the English version, click here
David Simons rondde in 2008 zijn opleiding econometrie af aan de Universiteit van Tilburg. Nu, 13 jaar later, is hij Executive Director in de Investment Banking Division bij Morgan Stanley in Londen, een van de grootste zakenbanken ter wereld. In dit interview vertelt David over zijn carrièrepad, beweegredenen hierachter en transitie van zijn studententijd naar het leven bij een corporate.
Vertel eens wat meer over je achtergrond?
In 2001 begon ik aan de opleiding econometrie aan de Universiteit van Tilburg. Tegelijkertijd sprong ik ook vol het studentenleven in, dat was niet de ideale combinatie. Richting het einde van mijn bachelor ben ik begonnen als werkstudent bij NN op de Risk Management afdeling te Rotterdam. Als werkstudent hield ik me daar voornamelijk bezig met projectwerk, en fungeerde ik vaak als een soort bruggenbouwer tussen de techneuten en managers. Mede door deze baan heb ik ook besloten mijn master in Rotterdam te doen. Mijn master heb ik hier in een jaar voltooid. Vervolgens ben ik vanuit NN doorgerold naar de corporate development afdeling bij ING, mede doordat NN destijds onderdeel van ING Groep was en ING destijds binnenshuis op zoek was naar expertise op het gebied van verzekeringen. Ik kreeg als analist in dit team flinke verantwoordelijkheden die zorgde voor een enorme leercurve op het gebied van M&A. Vervolgens kwam de NN beursgang in het vooruitzicht, waar ik uiteindelijk 12 maanden aan heb gewerkt, voordat dit in juni 2014 uiteindelijk tot stand kwam. Hier werk je nauw samen met de grote zakenbanken, zo ook met Morgan Stanley. Door de goede discussies met adviseurs ging het bij mij kriebelen om eens aan de slag te gaan bij een zakenbank. Net na de beursgang van NN stapte ik over naar Morgan Stanley en begon ik hier als tweedejaars Associate binnen de Finance Institutions Group, het team dat adviseert aan financiële instellingen. Inmiddels zit ik hier aankomende zomer al weer 7 jaar, en geniet nog iedere dag van mijn werk.
Welke keuzes die je tijdens je studententijd hebt gemaakt hebben een significante impact gehad op je uiteindelijke loopbaan?
Het kiezen van een bepaalde studie stuurt je in Nederland al een duidelijke kant op, misschien wel meer dan in het Verenigd Koninkrijk. Ik denk dat de uiteindelijke keuze om naar Rotterdam te gaan, zowel als werkstudent als voor de Master, doorslaggevend is geweest voor mij. De verandering van omgeving, mensen en routine hadden een enorm effect op mij. Hiernaast heb je, door je in een andere omgeving en een grotere stad te vestigen, automatisch een betere aansluiting voor een internationale carrière.
Welke transitie heeft op jou het meeste impact gemaakt, de overgang van het studentenleven naar het corporate leven, of de transitie van een Nederlandse corporate naar een van de grootste investment banks ter wereld?
De transitie van de studententijd naar het corporate leven was mentaal de moeilijkste. Als je nog in een studentenhuis woont, je studie aan het afronden bent en daarnaast ook nog twee dagen per week om 7 uur ‘s ochtends in de trein zit, voelt dat wel als een flinke stap. Bij de transitie naar Londen word je zodra je hier aankomt direct in het diepe gegooid, maar de omstandigheden zijn er wel naar, zo zitten je huisgenootjes meestal in hetzelfde schuitje, ook zij komen naar Londen om hard te werken, waardoor je veel problemen met hen deelt. Op mij hadden beide transities een goed effect, en wat mij vooral opviel was hoe snel deze aanpassingen van omgeving als natuurlijk aan gaan voelen.
Inmiddels zit je echter al weer bijna 7 jaar bij Morgan Stanley in Londen, begin je dan nu niet weer tegen hetzelfde probleem aan te hinken, dat je weer een change of scenery nodig hebt?
In tegenstelling juist, wanneer je een plek vindt waarbij je werk zo dynamisch is, dan kun je het een hele lange tijd volhouden. De M&A projecten zijn altijd anders en uiteindelijk heb je allerlei klanten die je probeert te helpen bij hun ambities of problemen. De kern van wat je doet blijft hetzelfde maar je rol hierin verandert over de jaren waarin je vordert tot senior. Als ik dit werk bij een concurrent zou doen, zou het vooral energie kosten om te wennen aan alle nieuwe mensen, processen etc. Ik heb dus vooralsnog zeker geen plannen om hier wijzigingen aan te brengen.
Kun je eens uitweiden over hoe een normale werkdag er voor jou uitziet?
Ik spreek voornamelijk met klanten, zowel voor pitches als projecten. Dit kan gaan over een bedrijf dat naar de beurs wilt, waarbij je voornamelijk discussieert over wanneer, waarom, en hoe dit plaats moet gaan vinden. Hopelijk zetten hierbij jouw ideeën de klant aan het denken en sluit dit aan met wat het bedrijf zelf in gedachten heeft. Geen enkele dag is hetzelfde en naast gesprekken met de klant zijn er verschillende analyses die we voor onze klanten uitvoeren, die ik over het algemeen schets, controleer en waar ik ook bij assisteer. Daarbovenop komt er ook redelijk wat juridisch werk bij kijken als je aan projecten werkt. In het kort voel je als een investment bank verantwoordelijk voor het constant ondersteunen van je klant bij het bereiken van de door hen beoogde doelen.
Wat zijn beweegredenen voor een student bedrijfseconomie / econometrie / finance, om een carrière binnen de wereld van investment banking te beginnen?
Allereerst hangt het er helemaal vanaf wat je ambitie is. Als je ambitie is om te kijken wat je uit jezelf kan halen en kijken of je je staande houdt in een wereld die sneller, complexer en misschien ook iets agressiever ten opzichte van Tilburg, kan deze wereld wel bij je passen. Als je de juiste intrinsieke motivatie en het zakelijk inzicht hebt, kun je hier een ontzettend interessante carrière hebben. En mocht het uiteindelijk toch niet voor jou weggelegd zijn, kun je met de ervaring die je hebt opgedaan alleen maar makkelijker naar een interessante baan elders op zoek.
“Als analist moet je voornamelijk accuraat en snel zijn en veel processen tegelijkertijd doen en hoewel wij mannen van nature geen multitaskers zijn, wordt dit je hier wel snel aangeleerd.”
Welke vaardigheden die je tijdens je studie hebt ontwikkeld komen nu het beste van pas?
Als junior heb je voornamelijk baat bij je technische, wiskundige vaardigheden. Als analist moet je voornamelijk heel erg accuraat, snel zijn en veel processen tegelijkertijd doen en hoewel wij mannen van nature geen multitaskers zijn wordt dit je hier wel snel aangeleerd. Wanneer je een senior rol gaat aannemen zijn het juist de soft skills die je differentiëren van de concurrentie. Uiteraard zul je van beide iets moeten hebben om succesvol binnen deze wereld te zijn, maar het belangrijkste is dat je de commerciële drive en energie hebt om dit na te jagen. Doordat we hier in kleine teams werken en regelmatig in het buitenland zijn, is dit het een lastig directe controle te behouden voor het management. Het management team legt hierdoor voornamelijk de focus op het bewaren van de juiste werkcultuur.
Heb je in je carrière veel verschillen opgemerkt tussen de verschillende bedrijfsculturen per land?
Twee zaken springen er voor mij uit. Ten eerste is er in het Verenigd Koninkrijk een mentaliteit waarbij de klant écht koning is, die ook in veel aspecten van het openbare leven naar voren komt, waar naar mijn mening de Nederlanders nog veel van kunnen leren. Ten tweede ga je na verloop van tijd natuurlijk veel beter nadenken over hoe je met verschillende culturen omgaat, niet iedereen is zo direct als de Nederlanders en dat is niet voor niets het geval. Al met al zijn Nederlanders wel in staat om met vrijwel iedere cultuur goed samen te werken en dit is ook hoe mijn Nederlandse collega’s op het werk overkomen: zeer pragmatisch en gericht op het vinden van oplossingen voor alle problemen waar we tegenaan lopen. Bovendien is de bedrijfscultuur van een investment bank erg meritocratisch, waarbij iedereen rationeel denkt en gefocust bezig is om tot een gezamenlijk doel te komen. Bij Morgan Stanley kun je op je collega’s vertrouwen, van iedere afdeling in ieder land, om je te helpen indien nodig, en klanten zijn de snelheid gaan waarderen waarop dit wereldwijde netwerk voor hen kan worden ingezet.
Hoe beviel op persoonlijk vlak de stap om naar een ander land te verhuizen?
Ik denk dat wat de overstap groot maakt is dat je vrienden en familie op afstand komen te zitten. Dat hoort erbij, maar het gaat niet iedereen even makkelijk af. De realiteit is dat er ook wel om flexibiliteit van jou en je omgeving gevraagd wordt en je gaat steeds efficiënter met de tijd om. In Nederland is het heel gebruikelijk om je hechte vriendengroep heel regelmatig te zien, terwijl het in Engeland vaak voorkomt dat je elkaar één keer in een half jaar ziet, maar alsnog goede vrienden kan zijn.
Waar denk jij dat de huidige student zich nog het beste in kan onderscheiden van de massa?
Ten eerste is stage lopen bij bedrijven waar je relevante werkervaring opdoet altijd goed, aangezien dit je helpt in het maken van keuzes over waar je wel of niet zou willen werken. Verder denk ik dat internationale ervaring helpt, aangezien het je talenkennis en sociale vaardigheden flink kan verbeteren. Additionele masters kunnen ook nuttig zijn, maar tot op zekere hoogte. In Londen bijvoorbeeld, is het heel gebruikelijk om te gaan werken na je bachelordiploma. Ten slotte staat het buiten kijf dat hoge cijfers geprefereerd worden boven lage cijfers.
Ben je geïnteresseerd in een carrière in Investment Banking, meld je dan aan voor onze informatie sessie op 19 mei. Wil je hier meer informatie over, mail dan naar chairman@asset-accountingfinance.nl en houd onze website in de gaten!