In het artikel van deze week bespreken we een belangrijke mijlpaal in de evolutie van onze vereniging: de fusie van Asset | Accounting & Finance
Wat is de Zuidas?
De Zuidas, gelegen in Amsterdam, is het grootste zakendistrict van Nederland. Over dit zakendistrict wordt wel eens het beeld geschetst dat werken op de Zuidas betekent dat het sociale leven wordt stilgezet om zo de echte top te bereiken. Voor dit artikel zijn meerdere interviews afgenomen bij personen die zowel op de Zuidas als op andere plekken hebben gewerkt om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de huidige werksfeer. Om volledig eerlijke antwoorden te krijgen, blijven de geïnterviewde personen anoniem. Degenen met wie het interview was afgelegd, identificeerden het bedrijf waar zij werken allen in het midden van het spectrum qua bedrijven op de Zuidas. In dit artikel is gekeken naar de gemiddelde werkweek, hoe om te gaan met de hoge werkdruk en wanneer de Zuidas bij iemand past.
“Vaak is het vroeg beginnen en laat eindigen.”
Hoe ziet de gemiddelde werkweek eruit?
Het eerste antwoord dat ik kreeg over een gemiddelde dag was: “Vaak is het vroeg beginnen en laat eindigen. Soms moet er nog even iets worden afgemaakt, waardoor je langer op kantoor zit. Of er is een keer een vroege meeting, waardoor je al om half 8 op kantoor bent.” Toch is het lastig te zeggen hoe een gemiddelde werkweek op de ‘as’ eruitziet. Het ligt er allereerst aan bij wat voor bedrijf je zit (bank, consultancy, etc.). Voor een consultancybureau betekent het vaak dat je maandag t/m donderdag voor een klant een opdracht doet en vrijdag op kantoor zit. Uren kunnen ook erg verschillen. In een rustige week zal het 40-45 uur zijn, een drukke week neigt meer naar de 50-60 uur. Per sector kan het tevens variëren. Bij een bank zijn er genoeg afdelingen waar mensen maar 40 uur werken, maar er zijn ook afdelingen (zoals M&A) waarbij je vaker ‘s avonds op kantoor eet dan thuis.
“Het advies luidt: “Blijf actief, ga doordeweeks lekker uiteten en blijf in het weekend leuke dingen doen.”
Hoe om te gaan met de hoge werkdruk?
Doordat het lange dagen zijn op de Zuidas en de vrijdagmiddagborrel vaak nog lang doorgaat, ben je enorm veel met werk en collega’s bezig. Hierdoor zal je doordeweeks minder tijd hebben voor sociale activiteiten. Een gerucht van de Zuidas is dat er veel drugsgebruik heerst om zo het werkleven beter vol te kunnen houden. De geïnterviewde personen gaven allen aan dit tijdens werktijd niet te ervaren, maar dat is wel wat anders als je op vrijdagavond naar een kroeg op de Zuidas gaat. Daar gebeurt het een stuk meer. Daarnaast zijn er veel deadlines, waardoor je soms even door moet halen. Voor de meesten op de Zuidas, zeker starters, zullen dagen in het weekend echter wel echt vrije dagen blijven. Naarmate je hogerop komt, kan het zijn dat je zo nu en dan in het weekend moet werken. Door deze hoge werkdruk kan er veel stress ontstaan met als gevolg dat je minder energie hebt voor sociale activiteiten. Zeker bij hectische weken waarbij je naast werk alleen wilt uitrusten. Het beste wat je kunt doen om het werk goed vol te houden, is proberen niet alleen maar met het werk bezig te zijn. Je kunt niet zoals in de studententijd doordeweeks veel biertjes doen met vrienden, maar het advies luidt: “Blijf actief, ga doordeweeks lekker uiteten en blijf in het weekend leuke dingen doen.”
Is de Zuidas wat voor jou?
“Het is belangrijk dat je ambitie hebt, veel wilt leren en zelfverzekerd bent.” De ene persoon vindt het niks om zoveel te werken en de ander vindt de competitiviteit het mooiste wat er is. Persoonlijk denk ik dat ik in het begin van mijn carrière veel uren wil draaien om dan later rustiger aan te doen, wanneer je bijvoorbeeld aan kinderen wilt beginnen. Ik denk echter niet dat het ooit echt rustig zal worden. Op de Zuidas moet je zeker laten zien dat je goed bent. Je moet hard werken en veel verantwoordelijkheid op je nemen. Soms zijn de dagen wat langer, maar als gevolg zijn de beloningen vaak ook groter dan bij andere bedrijven. “Het is over het algemeen druk maar niet ondraaglijk. Het zal echter niet voor iedereen geschikt zijn.” De vooroordelen die men vaak heeft over de Zuidas blijken in de huidige praktijk dus vaak niet zo heftig als men denkt.