For the English version, click here. Begin september startten de voorbereidingen voor de elfde editie van Investment Night. Toen wij als commissie
Sportjournalistiek en Economie
Twee weken geleden kwam er een eind aan het Nederlandse voetbalseizoen. NAC Breda degradeerde, evenals Go Ahead Eagles een week daarvoor en FC Dordrecht een aantal weken daarvoor. Alle drie de clubs schorsten hun trainer tijdens het seizoen. NAC Breda ontsloeg hun trainer Nebosja Gudelj in oktober 2014, waarna Eric Hellemonds de plek als trainer overnam voor een aantal maanden. Op 1 januari 2015 werd Robert Maaskant aangesteld als nieuwe trainer van ‘de parel van het Zuiden’. Zijn vader Bob Maaskant is een clublegende die in de jaren ’70 en ’80 een ‘Avondje NAC’ introduceerde. Echter waren er geen aanzienlijke veranderingen in de resultaten. En ondanks het aanstellen van een aantal nieuwe spelers tijdens de tweede helft van het seizoen, onder andere voormalig internationals Dirk Marcellis en Demy de Zeeuw, de spits Guyon Fernandez en talent Menno Koch (Student aan Tilburg University). Kon NAC Breda de degradatie, ondanks een spannende finale tegen Roda JC, niet voorkomen.
In maart 2015 ontsloeg Go Ahead Eagles Foeke Booy, en de voormalige assistent-coach Dennis Demmers werd de ‘man in charge’. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit had gehoord van deze trainer. Hij schijnt goed werk te hebben afgeleverd in het amateur voetbal en zelfs de Rinus Michels Prijs te hebben gewonnen voor de beste trainer in deze klassen. Desalniettemin werd Go Ahead Eagles verslagen door de Graafschap in de halve finales van de play-offs. Als zoon van een voormalig trainer in het amateurvoetbal, kan ik trouwens bevestigen dat het verschil tussen het professioneel voetbal en de amateurklassen enorm is. Als een amateurclub een welgestelde sponsor heeft kunnen zij altijd goede spelers aankopen en goede spelers zijn zonder twijfel de meest bepalende factor in winst of verlies. Toen ‘De Valk’ hun honderdjarig bestaan vierde werd mijn vader geprezen in het ‘100 Jaar de Valk’ boek, door ‘De Valk’ in 1973 kampioen te maken in de tweede klasse. In die tijd was de tweede klasse het tweede niveau van het Nederlands amateurvoetbal. Belangrijke vermelding, de spits Jacques Arendse, voormalig prof bij FC Eindhoven, scoorde in dit seizoen 29 maal wat de hoofdreden was dat ‘De Valk’ kampioen werd in 1973.
FC Dordrecht ontsloeg Ernie Brandts in februari 2015. De situatie was toch al hopeloos voor ‘de Schapenkoppen’ en Jan Everse was zich hier duidelijk van bewust. Zijn persconferenties en media interviews waren enorm plezierig, maar degradatie was onvermijdelijk. De voormalig speler van Feyenoord en Ajax heeft aankomend seizoen de leiding over de wederopbouw van FC Dordrecht in de Jupiler League.
Gerenommeerd voetbalkenner Arno Vermeulen concludeerde tijdens Studio Voetbal dat al deze bestuursbesluiten verkeerd waren. Nouja, we moeten niet vergeten dat Heracles Almelo ook hun trainer Jan de Jong ontsloeg. In die tijd had Heracles alle zeven wedstrijden verloren. Ik moet toegeven dat het vanuit statistisch oogpunt voor zijn opvolger John Stegeman bijna onmogelijk was om nog slechter te presteren. Echter oversteeg Stegeman alle verwachtingen door als 14e te eindigen en dus zelfs de play-offs te ontlopen. Verder promoveerde Roda JC zoals eerder genoemd. Hoofdcoach Rene Trost verliet de club in april 2015, na wederzijdse instemming dat een voorzetting van zijn functie niet langer wenselijk was. Zijn assistenten Rick Plum en Regilio Vrede namen het over. Zij kregen de verdiende maar zwaarbevochten promotie.
Samenvattend zagen we vijf dienstbeëindigingen, waarvan twee met goede afloop (Heracles Almelo & Roda JC), een neutraal resultaat (FC Dordrecht) en twee mislukkingen (Go Ahead Eagles & NAC Breda). Dus zelfs deze niet-wetenschappelijke discussie laat zien dat Arno Vermeulen zijn conclusie iets te snel heeft getrokken. Wat heeft dit te maken met economie? Nou in tal van papers komt het duidelijke verband naar voren tussen het ontslaan van trainers in het professioneel voetbal en het ontslaan van CEOs in andere onderdelen van het bedrijfsleven.
Een ander nieuws item trok mijn aandacht. Volgens bronnen binnen de FIFA, heeft Sepp Blatter niet ingestemd met het organiseren van de 2022 World Cup in Qatar. Dit suggereert dat dit tegen zijn zin in was. Het is algemeen bekend dat Qatar 2022 nu al een nachtmerrie is voor het professioneel voetbal door de behandeling van gastarbeiders en de noodzakelijke herschikking van de seizoenen tussen 2018 en 2022. Deze besluitvorming laat een ander duidelijk verband zien, met het besluit van de Europese Centrale Bank over ‘de’ rentepercentage. Sylvester Eijffinger, een van Tilburgs meest gerenommeerde economen, heeft veel onderzoek gedaan met betrekking tot de besluitvorming van centrale banken. Ik moet toegeven dat ik geen expert op dit gebied ben, maar het lijkt dat hij altijd aandachtig de notulen van de bestuursvergadering van de centrale banken bestudeert. Dus voor we conclusies trekken over het gedrag van Sepp Blatter, zou het goed zijn om de relevante notulen te bestuderen. En zelfs dan moeten we bewust zijn van het feit dat het werkelijke reilen en zijlen ergens anders plaatsvindt. Samenvattend, veel journalisten zouden voordeel kunnen halen uit economische kennis bij het beoordelen van het voetbalbeleid.