Finance expedition biedt finance studenten de kans om meerdere bedrijven in de finance wereld te ontdekken en hun ideale baan te vinden
Het is een van de meest gerenommeerde titels in de financiële wereld: Registeraccountant. Ze duiken op in elke bedrijfstak en ze zijn zowel om wettelijke- als financiële redenen onmisbaar. Vrijwel iedereen kent de assurance kant van de accountant, het controleren van jaarrekeningen en dergelijke. Wie er wat dieper in zit, kent ook andere aspecten van de functie, zoals de adviserende rol. Weinig anderen kunnen beter inschatten hoe het bedrijf er voor staat en wat er beter kan dan accountants. Samen met het netwerk dat wordt opgebouwd bij de vele cliëntbezoeken, is het beroep dan ook een mooi opstapje naar hogere managementfuncties zoals financieel directeur.
Om de titel Registeraccountant te behalen, dien je na een relevante master de Post-Master Registeraccountant af te ronden. De Post-Master duurt gemiddeld 2,5 jaar en wordt alleen aangeboden als deeltijdopleiding. Normaliter wordt deze opleiding gecombineerd met een stage, aangezien de tweede vereiste is dat de student 3 jaar stage-ervaring heeft. De stagemarkt is momenteel gunstig voor accounting studenten. Bedrijven staan je met open armen op te wachten en beloven mooie salarissen, voorwaarden en vooruitzichten, al staat het vakgebied wel bekend om haar hoge werkdruk.
Om uit te vinden hoe studenten de Post-Master in combinatie met stage ervaren, vroegen wij er een aantal om hun mening.
Stef van Nispen is derdejaars student en is op dit moment bijna klaar met de theoretische RA-opleiding. De studie bevalt goed en over de kwaliteit van de post-master van Tilburg University is hij zeer tevreden. “Het zijn pittige vakken die echt niet makkelijk te halen zijn, maar de begeleiding hierin is naar mijn mening goed. Doordat de vakken zo moeilijk zijn geeft het extra voldoening als je het gehaald hebt.“
“De Post-Master bestaat uit het maken van vele casussen, iets wat in de vooropleidingen nog nooit geoefend is.“
Dat de vakken pittig zijn, is volgens Stef deels te danken aan het feit dat de aansluiting met de vooropleiding niet heel goed is. Hij volgde de bachelor Bedrijfseconomie en heeft daarna de master Accountancy gedaan. “De Post-Master bestaat uit het maken van vele casussen, iets wat in de vooropleidingen nog nooit geoefend is. Dit in tegenstelling tot studenten die van het HBO komen, waar het maken van casussen veel vaker is geoefend.” Dit heeft er in zijn geval voor gezorgd dat hij een deficiëntievak moet volgen, waardoor hij langer bezig is met de theoretische opleiding.
Mede door de slechte aansluiting heeft hij de studie als redelijk zwaar ervaren. De casussen moeten wekelijks ingeleverd worden. Dit zorgt ervoor dat je nadat je thuiskomt van je werk vaak nog veel moet studeren. “Dit was voor mij heel erg wennen, omdat ik hiervoor een relaxed studentenleven had, waarbij ik het totaal niet druk had. Nu is een goede planning erg belangrijk. De balans tussen werk en privé is ook echt iets wat je goed moet bewaken. Dit is eigenlijk het moeilijkste en vereist veel discipline.” Nu Stef wat langer bij EY werkt, merkt hij wel hoe flexibel de werkgever is. “Het is mijn eigen verantwoordelijkheid dat bepaalde werkzaamheden af zijn, maar of ik dat nu om half 9 ’s ochtends doe of 10 uur ’s avonds, maakt niemand uit.”
Ook eerstejaars studente Carlijn Oerlemans benadrukt dat een goede planning van groot belang is: “Het was in het begin een hele ommezwaai om van studeren naar fulltime werken te gaan. Na een tijdje raak je gewend aan het werken om er vervolgens weer een lading studielast bij te krijgen. Discipline en een strakke planning zijn dan ook key-elements.“ Bij Deloitte ervaart ze eveneens genoeg flexibiliteit, waardoor ze bijvoorbeeld sportavonden niet hoeft te missen.
Carlijn bevestigt bovendien het gebrek aan de link met de praktijk vanuit haar master. Dat die er in de Post-Master nu wel is, vindt ze erg leuk. “Je kunt je eigen ervaringen delen en de kennis die je op doet bij het maken van de praktijkgerichte casussen toepassen op je werk. Dit maakt de opleiding leuk en interessant.”
“Discipline en een strakke planning zijn key-elements.“
Stefan Stolwijk ervaart de studiedag op vrijdag als vervroegd weekend en de opleiding bevalt hem dan ook goed. Volgens de tweedejaars student zijn de hoorcolleges inhoudelijk vergelijkbaar met de master Accountancy. “Het wordt echt interessant bij de werkcolleges. Mensen met praktijkervaring verzorgen de werkcolleges en doceren praktijk gerelateerde informatie die je op termijn ook daadwerkelijk terug gaat zien in je werk.” Ook voor Stefan laat de aansluiting vanuit de master Accountancy helaas te wensen over. Jaarrekeningen en journaalposten kwamen nauwelijks aan bod. De Post-Master probeert met casussen, presentaties, papers en een praktijkopleiding dit gat vakkundig te overbruggen. Dit zorgt helaas wel voor een te hoge studielast. “Al snel werd ik mij er dan ook van bewust dat een goede planning belangrijk is. Alleen hierdoor houd je de balans tussen privé, werk en studie. De studie bevalt, de last iets minder.”
Rutger Bloemenkamp is eerstejaars en volgt de Europese variant van de Post-Master. Hij ervaart eveneens een hoge studie- en werkdruk, maar vindt de spreiding van de casussen over de maanden erg goed. In tegenstelling tot de andere ondervraagden, vindt Rutger de aansluiting van de master Accountancy op de Europese Post-Master wel goed. Wel helpt zijn internationale achtergrond, die hij graag wil doorzetten in de toekomst, hier aan mee. Over de internationale aspecten van de studie is hij dan ook erg te spreken: “Het mooie van de Europese variant is dat we gedurende het jaar ook een week college hebben in Boekarest en een week mogen verblijven in Valencia. Ook mijn portefeuille is erg internationaal, met een grote Amerikaanse multinational als belangrijkste klant. De opleiding sluit hier goed op aan. “
De ervaringen over de Post-Master zijn veelal positief, hoewel de combinatie van werken en studeren wel als zwaar wordt ervaren. De Post-Master Registeraccountant sluit goed aan op de praktijk, hierdoor is de aansluiting met theoretische vooropleidingen vaak echter niet optimaal. Het tempo waarin casussen worden behandeld is hoog, maar dit loont zich vanzelf wanneer blijkt hoe leerzaam ze zijn. De belangrijkste conclusie blijkt dat je bewust bezig moet zijn met time management en dat je met de juiste discipline een heel eind komt. Accountantskantoren verwachten iets van je, maar geven in ruil hiervoor veel flexibiliteit en mooie kansen om een mooie toekomst tegemoet te gaan.
Finance expedition biedt finance studenten de kans om meerdere bedrijven in de finance wereld te ontdekken en hun ideale baan te vinden
Tim Steketee (30) werkt sinds anderhalf jaar bij De Beer en woont binnenkort in zijn nieuwe huis in Hilvarenbeek, dat hij momenteel grondig aan het
Begin het studiejaar financieel sterk met deze praktische tips over budgetteren, sparen, beleggen en meer. Ontdek handige apps, boeken en podcasts om je financiële basis als student te versterken!
For the English version, click here. Begin 2021 was de financiële wereld getuige van een buitengewone gebeurtenis die niet alleen de aandacht