Plennid: Empowering sustainable business

In deze editie van Student Entrepreneur spreken we met twee Alumni, Kees van Rengs en Niek Franken, die elkaar op hun eerste dag op de universiteit van Tilburg hebben leren kennen en tijdens hun studie samen een bedrijf genaamd Plennid hebben opgericht. Het interview is gemaakt in samenwerking met Starterslift Tilburg, het centrum van Tilburg University voor ondernemende studenten met groot talent en ambitie.

Kan je in het kort beschrijven wat het bedrijf inhoudt en wat het probeert te bereiken?

Plennid staat voor het stimuleren en bevorderen van duurzame bedrijvigheid. We doen dit door: Consulting, Connecting en Coworking. Alles wat we doen is gefocust op de nieuwe duurzame economie. Onze consultants implementeren nieuwe duurzame business modellen, we maken verbindingen tussen potentiële partners in duurzaamheid en organiseren sessies waarin onze leden samenwerken aan nieuwe oplossingen.

Wanneer kwam je op het idee om een eigen bedrijf te starten?

We hebben altijd een positieve bijdrage willen leveren aan de wereld. Kees: Tijdens mijn studie heb ik onder andere voor de Rabobank gewerkt. Bij de Rabobank heb ik veel geleerd over het bedrijfsleven en heb altijd geweldige collega’s gehad, maar ik kon mijn eigen visie/ideeën/gedachtes niet implementeren in mijn werk. Op dat moment wist ik zeker dat ik mijn eigen bedrijf wilde starten. Niek Franken heb ik ontmoet tijdens mijn eerste dag op de Universiteit van Tilburg en ook hij had deze ondernemersdrang. Niek: Vanaf dat moment zijn wij samen gaan werken en tot op de dag van vandaag vullen we elkaar aan en zijn wij een goede match.

“Het is zeker mogelijk om al tijdens je studie te beginnen met het denkproces van je bedrijf.”

Op welke wijze heeft het bedrijf zich ontwikkeld sinds de oprichting?

In eerste instantie wilden wij een co-working space creëren voor duurzame ondernemers om vervolgens met hun een community op te bouwen. Daarna wilden we advies/consultancy aanbieden aan de leden van deze community. Dit bleek echter de verkeerde volgorde te zijn en daarom hebben we de hele strategie omgegooid. Als eerst hebben wij onze online community vergroot via sociaal media, consultancy projecten voor zowel MKB’s als multinationals uitgevoerd en natuurlijk onze community een fysieke plek geboden waar wij hun kunnen verbinden, laten samenwerken en creëren.

Is het bezitten en runnen van een bedrijf te combineren met het volgen van een studie?

Het is zeker mogelijk om al tijdens je studie te beginnen met het denkproces van je bedrijf. Wel denken we dat het lastig is om naast je opleiding een bedrijf op te zetten zoals Plennid. Natuurlijk zal het erg afhankelijk zijn van wat voor een soort bedrijf je wilt starten. De basis van Plennid ligt bij het netwerk en de connecties en dit kost teveel tijd om naast een studie vorm te geven.

Welke vaardigheden die je tijdens je studie hebt opgedaan, kunnen worden toegepast op je (dagelijkse) bezigheden in je bedrijf?

Het toepassen en analyseren van situaties en informatie, kritisch denken, constant blijven leren en jezelf ontwikkelen. Alle stappen van het beginnen en leiden van een bedrijf, pitchen en presenteren. Kees: Bij het laatste kan ik mij nog heel goed een geweldige training sessie van Jerre Maas herinneren, een TiU Entrepreneur.

Welke vaardigheden heb je tot nu toe opgedaan sinds de oprichting van je bedrijf?

De belangrijkste en meest handige vaardigheid om te hebben is netwerken. Voor de oprichting van Plennid waren we hier wel oké in, maar door de vele connecties en ervaringen in meetings/evenementen wordt je snel bekend met de verschillende manieren van communicatie. Ook leerde we veel van deze connecties en kunnen we mensen beter inschatten/peilen. Uiteindelijk draait het bij business allemaal om mensen: of je nou een product aanbiedt, een dienst verleend of simpelweg informatie verstrekt.

Hoe ziet je de toekomst van het bedrijf?

Binnen vijf jaar hebben wij vijf fysieke werkplekken/kantoren in Nederland (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven) en drie tot vijf plekken in verschillende grote Europese steden (Kopenhagen, Berlijn en Barcelona). Ook hebben we in totaal meer dan 40 werknemers/consultants. Daarnaast werken we met pioniers in de nieuwe duurzame economie en transformeren wij multinationals in toekomstbestendige duurzame machines.

Tot slot, wat zou je willen zeggen tegen de studenten die ook van plan om een eigen bedrijf te starten?

“You can. End of story.”

reacties