Finance expedition biedt finance studenten de kans om meerdere bedrijven in de finance wereld te ontdekken en hun ideale baan te vinden
Mijn naam is Jeroen ter Huurne, geboren en getogen in Nijmegen. Na het afronden van de heao werd ik op 29-jarige leeftijd de jongste Rabobankdirecteur van Zuid-Nederland. In totaal heb ik hier 30 jaar gewerkt, waarvan 22 in directiefuncties, zowel bij lokale banken als bij Rabobank Nederland. Later heb ik mijn master Business Administration in Nyenrode gedaan en enkele masters in Londen en Shanghai. Door de crisis werden banken zo’n 5 jaar geleden veel voorzichtiger en meer gecontroleerd. Toen ik kansen zag in de crowdfund- en financemarkt heeft een combinatie van de gestegen voorzichtigheid en de drang om een eigen onderneming te starten mij doen besluiten om Collin Crowdfund op te richten.
De interesse komt vooral door mijn vader. Hij heeft mij het ondernemerschap met de paplepel ingegoten. In het begin kon ik als directeur van lokale Rabobankfilialen mijn ondernemerschapsliefde laten groeien, omdat banken toen nog kleiner en autonomer waren. Dit werden later grotere vestigingen met meerhoofdige directieteams. Daardoor nam de autonomie af.
In Nederland zijn er rondom 100 crowdfund-organisaties. Het grootste deel hiervan houdt zich echter bezig met donaties en goede doelen, dat is iets anders wat wij doen. Ik noem onze sector dan ook liever ‘crowdfinance’. Wij houden ons bezig met het financieren van het Nederlandse MKB. Er houden zich nog zo’n 50 andere platformen bezig met crowdfinance in Nederland, waarvan er ongeveer 10 echt wat voorstellen. Sinds 1,5 jaar is Collin Crowdfund met stip de marktleider.
Het crowdfund-gedeelte binnen de MKB-financiering is een klein maar snelgroeiend segment. Onze leenomvang verdubbelt ieder jaar. Het is echter zo dat wij financiering mede-mogelijk maken. Onze financiering zorgt er samen met bijvoorbeeld een bank voor dat het benodigde bedrag verzameld wordt.
In de toekomst verwacht ik dat crowdfinance zich nog vele jaren gaat verdubbelen in Nederland. In Engeland is crowdfinance volwassener, daar is het een miljarden-business. Mijn doel is om dit met Collin Crowdfund ook in Nederland te bereiken.
Dit is zeker het geval. Het AFM geeft aan ons een ontheffing om te opereren op de markt. Hiervoor moeten wij voldoen aan verschillende eisen, die ieder jaar worden bijgesteld. Dit vind ik goed, want zo bied je de nodige bescherming aan de investeerders en leners. Dit is een ander geluid dan je zult horen van de accountantswereld. Daar vinden ze dat de AFM eerder te ver gaat. Ik ben, om iets aan de veiligheid van de markt bij te dragen, ook sinds een tijdje voorzitter van de branchevereniging Nederland Crowdfunding. Dit betekent dat ik een actieve rol neem om de transparantie en zelfregulering te versterken. Zo ondersteunen we de markt en de concullega’s om op die manier als totale markt te groeien.
“Door de anderen te ondersteunen maken we de volledige taart groter in plaats van alleen het stukje marktaandeel te pakken.”
Goede vraag. Uit concurrentieoverwegingen zou je inderdaad kunnen denken dat je de rest niet moet helpen. Dit is echter alleen zo in een volwassen markt denk ik. De jonge markt van crowdfunding is echter nog beperkt. Door de anderen te ondersteunen maken we de volledige taart groter in plaats van alleen het stukje marktaandeel te pakken. We leiden immers ook schade als anderen iets fout doen, dan wordt de taart weer een stukje kleiner.
Wij zijn bemiddelaars tussen leners en investeerders. Banken lenen geld zelf uit, dat den wij niet. Toevallig hebben wij laatst het leenbedrag van 100 miljoen euro doorbroken. Dit geldt is dus via ons bij geldleners tegengekomen, maar het is niet ons geld. Een groot aantal investeerders hebben dit zelf toegekend aan geldleners. Wij verzorgen dat door de aanvraag te beoordelen, te plaatsen, de administratie verwerkt wordt en rente- en aflossingsbedragen worden geïncasseerd.
Bij een bank krijg je rente op je spaargeld. De bank beslist vervolgens waar ze in investeren. Dit weet je als consument niet en je hebt hier geen invloed op. Bij crowdfund is dit anders. Je rente is 1 op 1 gekoppeld aan je investering. Ons verdienmodel is ook anders. Wij krijgen namelijk een toeslag van zowel geldleners als investeerders. Het blijft echter een lastige vergelijking omdat de consument bij sparen op een bank geen risico loopt, bij ons wel. Daarentegen is het rendement bij ons hoger. Een gemiddelde investeerder krijgt zo’n 4% rendement op zijn investering.
Deze kwestie zit ik dubbel in. Naar mijn idee is het voor de gemiddelde investeerder moeilijk om de kredietwaardigheid in te schatten bij een bedrijf. Dit wil niet zeggen dat ik onze crowd onderschat, zij hebben altijd het laatste woord. Wij adviseren ook altijd onze ondernemers om zich goed in te lezen. Echter kauwen wij wel ons oordeel voor hierin. We hebben immers veel kredietkennis. Het beoordelen van bedrijven is een vak op zich. Onze crowdfundcoaches hebben hier veel expertise in, waardoor onze investeerders in hen geloven.
“Er zijn dus mensen die blind investeren. Zijn zij slecht bezig? Ik denk het niet.”
We merken soms dat er 1 minuut na publicatie van een bedrijfspitch al geld binnenstroomt. Van deze investeerders weten we dat ze nooit de hele pitch hebben kunnen lezen. Er zijn dus mensen die blind investeren. Zijn zij slecht bezig? Ik denk het niet. Als je in alle aanvragen 500 euro stopt, is je spreiding uitermate goed. Je rendement zal dan gemiddeld 4% zijn, netto.
Wij vinden het wel belangrijk dat investeerders goed kijken waar ze in investeren. Een hogere rente wil betekent immers ook een hoger risico. Dat maakt het ook voor ons belangrijk om alleen leningen te selecteren waarin wij geloven. Gemiddeld wijzen we dan ook 2 van de 3 serieuze aanvragen af. Dit zorgt ervoor dat 99.4% van de financieringspitches die op onze website staan ook daadwerkelijk worden gefund.
Wat het leuke is aan financiering is dat we bij enorm veel bedrijven in de keuken kunnen kijken. Wat je normaal maar bij een bedrijf ziet, zien wij bij honderden. Dit is natuurlijk een prachtige leerschool. Wat ik ook nog wil zeggen is: geloof in jezelf bij het starten van een onderneming! Collin Crowfdund is 3,5 jaar geleden begonnen in een verbouwd tuinhuis. 3,5 jaar later zijn we met een groot team marktleider en als het aan ons ligt zijn we pas net aan het warmdraaien!
Finance expedition biedt finance studenten de kans om meerdere bedrijven in de finance wereld te ontdekken en hun ideale baan te vinden
Werken tijdens je studie: de ervaringen van drie Econometrie studenten aan de Universiteit van Tilburg
In het artikel van deze week bespreken we een belangrijke mijlpaal in de evolutie van onze vereniging: de fusie van Asset | Accounting & Finance
For the English version, click here. Van oudsher is financieel management bij startups vooral een oefening omtrent intuïtie en