Interview met de NBA

For the English version, click here

Krenar Berisha is zelfstandige in de accountancy wereld en ambassadeur van de NBA. In dit interview vertelt Krenar over zijn ervaringen in het accountantsberoep en het belang van de NBA.

Kun je iets vertellen over jezelf?

Ik ben Krenar Berisha, geboren en getogen in het mooiste stadje van Noord-Brabant: Tilburg. Ondanks dat heel veel (ex)-collega’s mij hebben geprobeerd te overtuigen dat er mooiere steden in Brabant zijn (met name collega’s die in Breda wonen), hebben ze me niet weten te overtuigen. Ik ben mijn studenten loopbaan begonnen op het VMBO, daarna doorgestroomd naar HAVO en uiteindelijk begonnen op HBO Accountancy aan Avans Hogeschool in Breda. In mijn laatste studiejaar en tijdens mijn oriëntatiefase ben ik via een (oud) studiegenoot in aanmerking gekomen met Baker Tilly in Breda. Door de positieve verhalen over Baker Tilly ben ik enthousiast geraakt en ben ik hier eind 2016 in dienst getreden. Tegelijkertijd ben ik begonnen aan de pre-master Accountancy aan Nyenrode. 

Na mijn eerste jaar bij Baker Tilly heb ik ervoor gekozen om de overstap te maken naar KPMG. KPMG, een zogenoemde big four kantoor, is actief in het hoogste segment van de markt wat veel uitdaging biedt. Deze uitdaging heeft mij uiteindelijk doen besluiten om de overstap te maken. Naast de uitdagingen die een kantoor zoals KPMG biedt heb ik de persoonlijke begeleiding ook als erg prettig ervaren. In je begin jaren wordt je intensief begeleidt zodat je het vak goed leert kennen. Naast mijn baan en studie heb ik de afgelopen jaren ook nevenactiviteiten verricht en ben ik sinds 2019 ambassadeur voor de NBA.

Na enkele jaren KPMG heb ik besloten om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ondernemen is altijd al mijn ambitie geweest. Dit heeft mij uiteindelijk doen besluiten om als zelfstandige verder te gaan. Daarnaast had ik ook de ambitie om als docent aan de slag te gaan. Sinds afgelopen zomer ben ik als docent verbonden aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Dit doe ik in combinatie met mijn huidige opdrachten bij de gemeente Roosendaal en GR de Bevelanden.

Veel vacatures in onze sector vragen tegenwoordig om extracurriculaire activiteiten zoals een bestuursjaar, heb iets dergelijks gedaan naast je studie?

Nee. Ik heb tijdens mijn studie geen relevante extracurriculaire activiteiten verricht. Een tip die ik hier wel kan geven is: begin alvast met het opzetten van een netwerk. Een studievereniging zoals Asset kan hierbij van grote waarde zijn. Je bouwt hiermee een netwerk op, waarbij je tijdens je loopbaan profijt van kunt hebben. Een tip die ik jullie hierbij wil geven is gebruik te maken van LinkedIn. Dit is een sociaal media platform om je zakelijke contacten/ netwerk te onderhouden. 

Je vertelde net dat je ambassadeur bent bij de NBA, kun je iets vertellen over de NBA?

De NBA is de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Er zijn tegenwoordig ruim 22.000 geregistreerde accountants in Nederland. Dit zijn zowel Registeraccountants (RA) als Accountant-administratieconsulenten (AA). Zij staan allemaal ingeschreven in het register van de NBA. Deze organisatie bevordert beroepsuitoefening van de accountant. Dit doen ze onder andere door het opstellen van gedragsregels, toetsen van kennis van de accountants en het geven van educatie. Aan het einde van de praktijkopleiding is er een slotexamen waarbij getoetst wordt of je in staat bent om als beginnend beroepsbeoefenaar te acteren. Echter, voordat het zover is dien je eerst je theoretische opleiding van Registeraccountant af te ronden alvorens je de praktijkopleiding tot Registeraccountant kunt afronden. 

Met ons ambassadeurschap proberen wij het beroep aantrekkelijk neer te zetten voor scholieren havo-vwo bovenbouw en studenten hbo en wo in hun eerste dan wel tweede jaar. We proberen studenten al vroeg in aanraking te laten komen voor het accountantsberoep. Als ambassadeurs van de NBA heb ik hiervoor onder andere gastcolleges gegeven en promotievideo’s gemaakt. 

Dit doen we met de NBA Impact Challenge: een casus waarbij de jongeren als accountant een startende DJ gaan adviseren. Verder verwacht ik dat het beroep er over 10 jaar weer volledig anders uitziet, vooral kijkend naar de huidige technologieën en ontwikkelingen. Het vakgebied accountancy is heel breed, waarmee je in de financiële wereld alle kanten op kunt groeien. Dit is ook iets wat we met de NBA Impact Challenge aan willen tonen. 

Je ziet ook niet zo heel vaak dat niet-autochtone mensen bezig zijn in het accountantsberoep, dan is het ook zeker mooi dat jullie je vrijwillig aanbieden bij de NBA om die kant wel te laten zien.

Dat klopt (nog) wel. Je merkt tegenwoordig dat, voornamelijk in de randstad, de niet-autochtone doelgroep steeds groter wordt. Er is een nieuw opkomende generatie met veel verschillende achtergronden. Maar onafhankelijk van achtergrond of afkomst, geldt voor iedereen: je moet gewoon je stinkende best doen, en dan kom je er wel. Persoonlijk zal je het excuus van het zijn van een niet-autochtoon mij dan ook nooit horen zeggen. Ik zal altijd mijn best doen en dit kan alleen maar in je voordeel werken.

In hoeverre krijgen jullie vanuit de NBA de vrijheid om het ambassadeurschap in te vullen?

We krijgen heel veel vrijheid. Het algemene idee vanuit de NBA is: ‘jullie zijn studenten geweest en weten wat studenten denken en willen weten, dus ga de dialoog aan met de studenten en laat ze zien wat jij vindt van het accountantsberoep’. De NBA denkt hierbij mee over de activiteiten in een adviserende rol, maar verder hebben wij de vrijheid om het ambassadeurschap in te vullen. 

Ons doel hierbij is om een duidelijke en eerlijke mening te geven over een dag uit het leven van de accountant. 

Vind je dat de NBA een essentiële rol heeft in het schetsen van een accuraat beeld van het accountantsberoep, of denk je dat de Big4 daar een grotere rol in moeten spelen?

Natuurlijk is de NBA, als de beroepsorganisatie van accountants, onmisbaar voor het beroep. Echter heeft iedere accountant, geregistreerd of werkende, tot op een bepaalde hoogte de verantwoordelijkheid om het stereotype beeld van het beroep te ontkrachten. Er is niet één specifieke partij die hier verantwoordelijk voor is, we moeten dat samen doen. Wat je wel ziet, is dat de NBA voldoende doet door middel van gastcolleges, ambassadeurs etc. Daarnaast hebben de big four hierin ook een actieve rol door het organiseren van Inhousedagen, gastcolleges en samenwerkingen met hogescholen. Hierdoor ben ik wel van mening dat er voldoende wordt gedaan in het schetsen van een accuraat beeld van het accountantsberoep. 

“Het zijn van een registeraccountant in Nederland is een hoog gegeven. De titel opent heel veel deuren door alle ervaring die je ermee opdoet.” 

Als je de accountancy in wilt, is het dan een must om het gegeven pad tot RA te nemen?

Als je start in de auditpraktijk bij een organisatie wordt er wel verwacht dat je ook de intentie hebt om ook daadwerkelijk RA te worden (indien je dit ook daadwerkelijk wilt!). Het is ook een heel select wereldje, aangezien er maar 22.000 geregistreerde accountants zijn op de 17 miljoen inwoners van Nederland. Als je daar zelf niet bij wilt horen, dan is dat jouw goed recht, en hoef je zeker niet het vastgestelde pad naar RA te volgen. Het belangrijkste is dat je vooral doet wat je zelf leuk vindt, dan maakt de rest allemaal niet meer uit. In de vijf jaar dat ik werkzaam ben als accountant heb ik al meerdere werk- en opdrachtgevers mogen bedienen. Ik ben altijd opzoek naar hetgeen wat mij gelukkig maakt, of het nu een big four of kleiner kantoor is.

Ik moet wel toegeven dat de RA titel grote waarde heeft. Het geeft in een zekere mate zelfvertrouwen en waardering. Het zijn van een registeraccountant in Nederland is een hoog gegeven. Het geeft een pluspunt aan jezelf. De titel opent heel veel deuren door alle ervaring die je ermee opdoet. 

Wat zoekt een werkgever tegenwoordig in een afgestudeerde student?

Een werkgever kijkt tegenwoordig verder dan alleen de diploma’s en behaalde cijfers. Een werkgever kijkt naar de student als persoon zijnde en of deze student leergierig is. Als je iemand bent die zegt; ‘ik begrijp het niet, maar ik wil het heel graag leren en begrijpen’, dan sta je meteen al een stap voor. Een tip die ik altijd meegeef voor mensen die gaan solliciteren; laat zien dat je enthousiast bent, kleed je goed, laat zien dat je graag wilt leren en dat je binnen het team past. Dat werkt altijd beter dan meteen laten zien dat je zo veel mogelijk weet, want je bent immers een beginner. 

Het is vooral belangrijk dat je laat zien hoe je communicatieve vaardigheden zijn, aangezien je in de audit met een team werkt aan een opdracht. In plaats van alleen een droge brief met CV op te sturen bij je sollicitatie, zou ik aanraden om de recruiter te bellen. Zo kun je al een eerste indruk achterlaten en ook vragen om een kennismaking in te plannen, wat tegenwoordig een digitaal koffietje zou zijn. Je laat zo direct zien dat je gemotiveerd bent en graag bij hun team wilt horen. 

Wat zeker ook belangrijk is dat kantoren veel verschillende activiteiten organiseren zoals Inhousedagen om de organisatie te leren kennen. Dit is een goed voorbeeld om kennis te maken met de organisatie en draagt tevens aan bij dat de organisatie jou leert kennen als persoon zijnde. 

Tips voor studenten

Hoe groter, hoe beter. Beginnen bij een big four kantoor is het sowieso waard. Het is ook gebleken dat des te groter de organisatie is, des te beter de kwaliteit is. Don’t shoot the messenger, dit zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken waaruit te herleiden is dat hoe groter het kantoor is, des te beter de audit quality is. Zeker op het gebied van trainingsmogelijkheden en begeleiding. Als je het aan kan, moet je het op zijn minst proberen. Mocht het na een paar jaar nog niet bevallen? Dan zijn we nog steeds even goede vrienden. Kijk vooral ook wat bij jou past. Voor de een is dat een groot kantoor, voor de ander een kleiner kantoor. Je ziet dat er in de financiële sector enorm veel vraag is naar goed personeel. Als je dan een aantal jaar bij een big four kantoor hebt gewerkt, dan loop je overal zo binnen. Het is een soort kwaliteitsstempel op je cv.

reacties