In hoeverre is de accountancysector voorbereid op het beoordelen van niet-financiële cijfers? Lees het in deze column van prof. dr. Bart Dierynck!
Om een beter beeld te krijgen van het leven na de opleiding tot accountant gingen wij in gesprek met twee starters, Daan en Roel, beide nog steeds woonachtig in Tilburg. Daan, 24 jaar oud, werkt op dit moment bij KPMG in Breda. Hij heeft zijn bachelor in Wageningen behaald en hij heeft een minor Accountancy in Utrecht gevolgd. Zijn master Accountancy heeft hij afgerond op Tilburg University, waar hij nu nog steeds zijn post-master volgt. Roel, 25 jaar, werkt bij PwC in Eindhoven. Roel behaalde zijn bachelor in Den Bosch. Zijn pre-master en master heeft hij voltooid aan Tilburg University. Ook Roel volgt hier op dit moment zijn post-master.
Zowel Daan als Roel zitten in het tweede jaar van de Post-Master Accountancy en zijn dus ook al een tijdje aan het werk. We vroegen hen hoe hun werkzaamheden er op dit moment uitzien.
“Elke dag is anders.” Dit is waar zowel Daan’s als Roel’s antwoord mee begint. “Ik zit veel bij klanten, veel meer dan op kantoor,” zegt Daan. “De meeste werkzaamheden worden bij de klant uitgevoerd om de communicatielijnen te verkleinen dat is praktischer dan op kantoor te werken” bevestigt Roel. Ook de grootte van het team varieert. Roel: “Ik heb op dit moment 8 klanten, dus werk ik ook met 8 verschillende teams, groot en klein. Bij een team van 5 personen zie je elkaar heel vaak, bij een team van 30 personen zie je elkaar sporadisch.” Daan geeft de voorkeur aan het werken in kleinere teams. “Breda is iets kleinschaliger dan Eindhoven, hier heb ik bewust voor gekozen. Ik werk liever met kleinere en minder formele klanten. Bij deze klanten zijn de werkzaamheden breder, maar ga je er wel minder diep op in. Ik heb 15 klanten, dus ook 15 teams. Mijn pakket wordt zo samengesteld, dat bijna al mijn klanten uit de buurt van Tilburg komen.” Zowel Daan als Roel vertellen daarnaast dat hun werk erg sociaal is. Bijna iedere week zitten ze bij een andere klant met andere collega’s.
Op het eerste gezicht klinkt het erg leuk, studeren en toch al werken en geld verdienen. Maar is dit wel goed te combineren? We vroegen Daan en Roel naar hun ervaringen. Op dit moment zijn ze beiden 4 dagen per week aan het werk en gaan ze 1 dag per week naar Tilburg University voor colleges.
“Het is te doen, maar toch best zwaar,” zegt Roel. “Je hebt ongeveer 6 uur per week aan zelfstudie nodig. Dit moet in de avonduren en weekenden gebeuren. Naast verplichte colleges zijn er dan ook elke week deadlines.” “Als ik een leuk weekend heb gehad, komt het vaak voor dat ik in de avond nog bezig moet zijn met mijn studie,” vervolgt Daan. “Uiteraard wordt er wel met je meegedacht en wordt er ook wel ruimte gegeven, vooral in je eerste half jaar. Als je op tijd aangeeft dat je wat tijd nodig hebt, wordt er in de planning rekening mee gehouden.” Hier is Roel het ook mee eens. “Je krijgt vrij zolang je het aangeeft. Het bedrijf houdt er dan rekening mee. Wat overigens een groot voordeel is in accountancy, is dat je veel vakantie hebt. “Dit komt vooral doordat ze accountants meestal wel kunnen missen in de zomer,” zegt Daan. “Het is een leuke beloning voor het harde werken in het voorjaar.”
“Als je zelf op tijd aan de bel trekt, zijn er bij onze grote kantoren altijd wel mensen die je kunnen helpen.”
Beiden zijn tevreden met de hoeveelheid tijd die ze overhouden. “In de drukste periode bij de accountantskantoren, januari tot en met maart, zijn er geen colleges,” zegt Daan. “De universiteit houdt er dan rekening mee dat het al druk genoeg is. Busy season voelt hierdoor alsof je meer vrije tijd hebt. Je werkt wel meer uren per dag, maar je hebt minder aan je hoofd. Je hebt immers geen studie, waardoor je je puur kan focussen op het werk.” Overigens is er bij beide bedrijven ook genoeg ruimte voor andere, informele activiteiten. Zo vertellen Daan en Roel over skitrips, , personeelsfeestjes, sporttoernooien en gala’s.
De meeste studenten die de master Accountancy hebben gestudeerd, vervolgen hun studie met een post-master. Hoe sluit dit op elkaar aan? We legden het aan Daan en Roel voor.
“De aansluiting is niet heel goed.” Hier waren beide heren het over eens. “Tijdens de master leer je alleen de theorie, maar nog niet echt de gedachtegang en de werkzaamheden die je gaat uitvoeren. Dit leer je pas in de post-master of tijdens je werk,” zegt Roel. “In de post-master valt alles op zijn plek en leer je vakken die je meteen in de praktijk kunt toepassen. Dat maakt het een stuk leuker,” vervolgt Daan.
Het is geen geheim dat men vindt dat junior accountants vaak in het diepe worden gegooid. Vooral over de Big Four heerst het idee dat men meer dan 60 uur per week werkt. Om hier uitsluitsel over te krijgen vroegen we naar de mening van Daan en Roel over de werkdruk bij hun bedrijf.
“Ja, de werkdruk bij accountantskantoren is hoog,” begint Daan. “Je hebt dit echter zelf in de hand. Als je zelf op tijd aan de bel trekt, zijn er bij onze grote kantoren altijd wel mensen die je kunnen helpen.” Daan geeft daarnaast ook aan dat, zoals eerder in dit artikel ook al verteld, zij nog niet alle werkzaamheden mogen/kunnen uitvoeren, waardoor de hoge werkdruk vooral een generatie hoger ligt.
“Druk is ook wel relatief,” vervolgt Roel het gesprek. “Sommige mensen ervaren veel druk bij 8 uur per dag werken, anderen ervaren dit pas bij 10 uur per dag. Zelf merk ik dat je afwisselende periodes hebt. Sommige periodes zijn uiteraard drukker dan anderen. Met extra vakantiedagen kun je bovendien de drukke periodes compenseren!” Zowel Daan als Roel denken dat het vooral goed is bij jezelf een goede balans te vinden tussen werk, studie en privé.
Als afsluiter van dit interview vroegen wij Daan en Roel naar enkele tips voor toekomstige starters. Hier volgen de leukste tips uit ons gesprek:
“Vergeet geen leuke dingen te doen. Weet waar je je energie uit haalt!”
“Loop niet achter de feiten aan. Opstapeling van veel kleine zaken kan extra druk veroorzaken.”
“Durf NEE te zeggen. Jij bepaalt zelf hoe druk je bent.”
In hoeverre is de accountancysector voorbereid op het beoordelen van niet-financiële cijfers? Lees het in deze column van prof. dr. Bart Dierynck!
Hoe ziet de toekomst van accountancy eruit? Vormen robotica en IT een gevaar? Lees het in deze column door prof. dr. Hans Verkruijsse.
De Brexit is opnieuw uitgesteld. De Brexit zal zeker gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven. Hoe zit het met de accountancy sector? Lees het hier!
Is accountant zijn gevaarlijk? Zitten er te veel persoonlijke risico’s aan het maken van fouten? Lees het in dit interview met prof. dr. Anna Gold.