Eindelijk was het weer tijd voor de befaamde StudyTour, waar we ons dit jaar naar het warme Brazilië mochten begeven. Lees er hier alles over!
For the English version, click here
In februari heb ik deelgenomen aan de International Helsinki Days (IHD) 2020. IHD is een jaarlijks evenement georganiseerd door Finse studenten van Hanken School of Economics, een toonaangevende Finse universiteit gelegen in de hoofdstad Helsinki. Studenten van over de hele wereld met verschillende studieachtergronden worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit evenement, wat volledig draait om de Scandinavische (ook wel ‘Noordse’) manier van zakendoen en het Finse studentenleven te ontdekken. Dit artikel beschrijft wat men kan verwachten van de International Helsinki Days en gaat dieper in op het Noordse model, inclusief een interview met student ondernemer Robin Borgström en zijn bedrijf PALS.
Het onderwerp van de voornaamste casus van de week was het Noordse Model. Kort uitgelegd betekent dit een combinatie van het kapitalistische systeem dat men kent in Westerse landen met een hoogwaardig stelsel van sociale voorzieningen. Dit model is uniek in de wereld en is gebruikelijk in Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Voor velen wordt het gezien als een perfect voorbeeld voor economische kansen en gelijkheid tussen mensen in de maatschappij. Er zijn vier pijlers waarop dit Noordse model is gebouwd. Deze zijn vertrouwen, gelijkheid, sociale zekerheid en welvaart. Scandinaviërs hebben een hoge mate van vertrouwen in hun overheden omdat deze overheden stelsels creëren die iedereen ten goede komen. Deze stelsels leiden tot gelijkheid en sociale zekerheid, met een hoog welvaartsniveau tot gevolg. Dit verklaart bijvoorbeeld waarom Scandinavische studenten geen collegegeld moeten betalen, of waarom Zweedse ouders recht hebben op 240 dagen ouderschapsverlof na de geboorte van hun kind.
Uiteraard heeft dit Noordse model te maken met uitdagingen voor de toekomst. Er wordt getwijfeld aan de duurzaamheid van het model, onder andere vanwege de vergrijzende populatie die meer druk legt op de jongere generatie belastingbetalers. In een wereld waar het gat tussen arm en rijk groter wordt en waar sociaal-economische uitdagingen toenemen, is het echter zo dat veel landen een voorbeeld kunnen nemen aan dit Noordse model om zodoende hun eigen maatschappijen te verbeteren.
Om praktisch inzicht te verschaffen in het Noordse model en meer specifiek de relatie van dit model met ondernemerschap in Scandinavische landen, heb ik Robin Borgström geïnterviewd. Hij is een student van Hanken School of Economics en mede-oprichter van het bedrijf PALS.
“PALS is gespecialiseerd in inkoop, merkpositionering en promotieproducten voor onze klanten. Onze klanten omvatten alle bedrijven en variëren van beursgenoteerde bedrijven tot cafés. We praten met de klant en beslissen samen welke merkproducten goed bij hun merk zouden passen. Hierna zorgen wij ervoor dat bedrijven de producten ontvangen die ze willen.’’
“Absoluut. Vooral wanneer je jong bent en nog studeert geeft het systeem je de vrijheid om je dromen te verwezenlijken naast je studie. Naast dat je gratis kunt studeren, ontvangt een student die een eigen appartement heeft maandelijkse financiële overheidssteun van enkele honderden euro’s (zo lang zijn/haar inkomen niet hoger is dan 700 euro per maand). Dit is een fantastisch veiligheidsnet voor een beginnend ondernemer.
Uiteraard betekent dit niet dat iedereen de kans grijpt om ondernemer te worden. De mogelijkheden zijn echter goed,, en we hebben ook een zeer gezonde gemeenschap van ondernemers in Finland. Ondernemer zijn is iets wat mensen respecteren en vanwege evenementen zoals Slush (een vooraanstaand startup- en tech-evenement) zijn er meer en meer jonge mensen in Finland die hun eigen bedrijf starten.’’
“Het is goed om te herinneren dat de meeste ondernemers de fantastische reis zijn gestart zonder ook maar iets. Neem de sprong, duik in het diepe en begin met leren.’’
“Ik denk dat het belangrijkste is om te starten. De grootste valkuil is om alleen na te denken over het idee, maar het niet uit te voeren. Daarnaast is het een verspilling van kostbare tijd om het idee of product te verbeteren zonder het daadwerkelijk uit te brengen naar echte klanten. Hiervoor beveel ik het boek Lean Startup aan, geschreven door Eric Ries.
Het belang om hulp te vragen is iets wat ik niet voldoende kan benadrukken. Als je iets niet weet, vraag het dan. Door om hulp, advies of steun te vragen, zal je veel leren en hopelijk pijnlijke fouten voorkomen. De voordelige omstandigheden die we in Finland hebben zijn fantastisch, maar als deze omstandigheden er niet zijn is dat geen reden om af te zien van het beginnen van een eigen bedrijf. Het is goed om te herinneren dat de meeste ondernemers de fantastische reis zijn gestart zonder ook maar iets. Neem de sprong, duik in het diepe en begin met leren.’’
De organisatoren van IHD 2020 hebben het uitstekend gedaan door een interessante reeks aan bedrijven te selecteren die we hebben bezocht. De casus betreffend het Noordse model werd voorzien door Miltton Group, een bekend marketing- en communicatie kantoor dat advies verstrekt aan onder andere Scandinavische beursgenoteerde bedrijven die internationaal opereren. Een bezoek aan Nordea, een van de grootste banken van Scandinavië, leerde ons meer over cybersecurity en de manier waarop banken zichzelf kunnen beschermen tegen bedreigingen op dit gebied. Daarnaast hebben we ook bedrijfspresentatie van Volvo bijgewoond en zijn we meer te weten gekomen over de ondernemerswereld in Finland.
Naast het bezoeken van bedrijven, casussen maken, en formele mogelijkheden zoals netwerken, was er ook voldoende tijd beschikbaar voor minder formele activiteiten. Iedere avond van de week bestaat uit een verschillend programma wat bedoeld is om betrokken te raken bij de Finse studentencultuur. Ik kan je persoonlijk verzekeren dat de Finnen weten hoe ze hun studentenleven tot het uiterste kunnen leven. In totaal waren er vier avonden waarop er een ‘Sittning’ plaatsvond, een Zweeds woord wat ik zou vertalen als ‘zitting’. Een ‘Sittning’ is vergelijkbaar met een biercantus zoals die wij in Nederland kennen (en net zo gek), maar er is naast drank ook nog een driegangenmenu bij inbegrepen. Ook verbleven we twee dagen in een grote blokhut in the middle of nowhere. Deze ervaring was zo Fins als het maar zijn kon, inclusief sauna’s en (drank)spelletjes bij een bevroren meer. Er werd ook nog een ‘food fair’ georganiseerd waarbij de internationale studenten die deelnamen aan de IHD een kijkje konden geven in de keuken van hun eigen land.
Als je geïnteresseerd bent om te ontdekken wat Scandinavië, in het bijzonder Finland en de hoofdstad Helsinki, te bieden hebben op zowel zakelijk gebied als het studentenleven, twijfel dan niet en grijp deze mogelijkheid! Hou de IHD website in de gaten, daarop zal informatie worden gedeeld over de aanmeldperiode en procedure. In december beslist het IHD-team welke studenten geselecteerd zijn en informeert jou over hun keuze.
Praktische informatie die hier vooral belangrijk is, is dat verblijf geregeld zal zijn tijdens de week. Iedere deelnemer krijgt een host toegewezen, wat een fantastische mogelijkheid is om een nieuwe vriend(in) te leren kennen en meer te weten te komen over Helsinki en de Finse levensstijl. Kortom, ik zou de International Helsinki Days voor iedereen aanraden: deze week in Finland zal je kennis uitbreiden, je netwerk versterken, en als belangrijkste jou een van de beste ervaringen van je leven bezorgen.
Ik beantwoord graag vragen die je hebt over de IHD of algemene vragen. Stuur in dit geval een e-mail naar R.ruijtenburg@tilburguniversity.edu.
Eindelijk was het weer tijd voor de befaamde StudyTour, waar we ons dit jaar naar het warme Brazilië mochten begeven. Lees er hier alles over!
Na 3 jaar mag de StudyTour eindelijk weer doorgaan, en in dit artikel vertelt Bart je meer over wat hier allemaal bij komt kijken!
Altijd al eens op exchange naar Lissabon gewild? In dit artikel vertelt Phi je meer over zijn ervaringen hiermee. Lees het hier!
Benieuwd hoe het is om aan de andere kant van de wereld te studeren en reizen? Max van Elten en Martine Spaan vertellen over hun exchange in Australië.