In het artikel van deze week bespreken we een belangrijke mijlpaal in de evolutie van onze vereniging: de fusie van Asset | Accounting & Finance
In dit deel heeft James Knightley het over een andere bezorgdheid gerelateerd aan het verlaten van het VK uit de EU. Verder legt hij uit wat de gevolgen zullen zijn als het VK de EU verlaat en wat de gevolgen zullen zijn voor de bankensector. Hij sluit af met een algemeen advies voor studenten van Tilburg University.
Een andere bezorgdheid van mij is dat het VK niet meer onder de vlag van de EU zal uitkomen als we handelen met landen als de VS, Japan, Canada of Mexico, dus we zullen individuele deals moeten sluiten met deze landen. En in de VS werd al gesuggereerd dat we deze drukke onderhandelingen zullen gaan voeren met China, Mexico en Brazilië. Zij willen niet ook met het VK gaan zitten om te onderhandelen, dus er is wat dat betreft een hoop onzeker. Daarnaast ben ik aan de investeringskant bezorgd over het feit dat het VK een economie heeft die zeer open staat voor buitenlandse investeringen. In de meeste normale Europese economieën hebben de buitenlandse investeringen een aandeel van zo’n 5 tot 10% van de totale investeringen in de economie, maar in het geval van het VK is dit bijna 20%. Het VK is een zeer populaire bestemming voor buitenlandse bedrijven om het hoofdkantoor te vestigen, ergens in te investeren en fabrieken te plaatsen. Alles dat het VK minder aantrekkelijk kan maken, zoals de onzekerheid, zorgt voor verlies van banen en uiteindelijk minder investeringen in de economie van het VK.
Wat zullen de consequenties zijn als het VK de EU verlaat?
Veel mensen doen provocerende uitspraken, maar we weten gewoon niet hoe de onderhandelingen zullen verlopen, dus deze mensen zijn de boel vooraf aan het invullen. De economische risico’s hangen namelijk grotendeels af van de politieke onzekerheid, want er zouden volgend jaar verkiezingen kunnen zijn in Frankrijk en Duitsland en de mensen waar we een deal mee aan het sluiten zijn zouden dan de macht kunnen verliezen. De eventuele nieuwe machtshebbers willen dan misschien wel iets anders en dan moeten ze weer terug naar het begin van de onderhandelingen. Dat zou een zeer verontrustende periode opleveren.
Veel mensen suggereren dat Europa pas echt samenkomt als het VK ervoor kiest om de EU te verlaten. Europa kan makkelijker samenwerken zonder het VK. Als het VK de EU verlaat, zal dat veel dingen eenvoudiger maken, maar ik denk dat dit daarnaast kan leiden tot meer wrijving binnen de Europese Unie. Het kan in het slechtste geval de start zijn van een bredere uiteenvalling. Dus het is niet alleen een groot risico voor het VK, maar ook voor de Europese Unie zelf. Het grote probleem voor de economie van het VK is dat het vertrek als springplank zal fungeren voor Schotland, dat heel graag een tweede onafhankelijkheidsreferendum wil. De Schotten zijn namelijk veel meer pro-EU dan de Engelsen. De Schotse overheid heeft daarom gezegd dat de meerderheid in Schotland voor zal stemmen, als het VK ervoor kiest om uit de EU te stappen op 23 juni. Zij kunnen dat gebruiken als punt voor hun campagne voor een tweede referendum over onafhankelijkheid. Een Schotse onafhankelijkheidverklaring zou een serieus probleem opleveren, omdat het VK dan niet alleen moet onderhandelen met de EU, maar waarschijnlijk ook over een tweede scheiding met Schotland. Het feit dat er veel politiek en zakelijk kapitaal wordt gebruikt in deze onderhandelingsprocessen betekent slecht nieuws voor de groeipotentie van het VK, en dit zal ook negatieve gevolgen hebben voor de Europese groeipotentie. We denken ook dat de sterling hierdoor aanzienlijk in waarde zal dalen en dat zal het nog moeilijker maken voor Europese bedrijven die exporteren naar het VK. Je hebt dan namelijk een kleinere vraag, in combinatie met het feit dat je minder competitief bent tegenover het VK door de sterkte van de euro tegenover de sterling.
Wat zal de impact zijn van de Brexit op de bankensector in Canary Wharf Londen en op het VK in het algemeen?
Op dit moment zal het, als we besluiten om uit de EU te stappen, allemaal afhangen van de banken in het VK die een EU-paspoort krijgen om door te kunnen gaan met hun activiteiten in de EU. En er gaan geruchten dat veel banken dan zullen heroverwegen waar ze hun medewerkers het beste kunnen plaatsen, en er is de echte dreiging dat bedrijven zullen wegtrekken. Het komt aan op de onderhandelingen, waarbij je je kan voorstellen dat de EU groots campagne gaat voeren, zodat veel zaken naar de eurozone verplaatst worden als het VK besluit om de EU te verlaten. Het VK zal dus wat bedrijvigheid verliezen in dat geval. Het wordt erg interessant om te volgen wat de onderhandelingen met zich meebrengen, maar het zal zeker een grote impact hebben op het mondiale financiële centrum Londen. Het idee dat we één centrum hebben is waarschijnlijk misplaatst.
Wat zullen de gevolgen zijn voor de handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland als de Brexit de uitkomst is in juni 2016?
Nederland is de op twee na grootste handelspartner van het VK, dus het is een hele belangrijke relatie, die in deze situatie hopelijk stand houdt. Daarom zal er in dit geval snel een deal gesloten moeten worden. Natuurlijk gaan we dan zien dat een groot aantal Nederlandse bedrijven zich zorgen gaan maken. En de deal zal snel gesloten moeten worden als het VK besluit de EU te verlaten, dus het zou flink pijn kunnen doen als er handelsbelemmeringen zouden komen en bepaalde tarieven gehanteerd zouden worden. En dat zal zeker niet goed uitpakken voor de groei en de ontwikkeling van de relatie.
Welk advies zou u studenten van Tilburg University willen meegeven?
Wat betreft je carrière zou ik altijd aanraden om iets te doen wat je interessant vindt. Voel je niet gedwongen om de rest te volgen en het normale pad te bewandelen. Doe wat je interessant vindt, want je carrière zal lang en divers zijn. Volg gewoon je hart.